Tak fantastycznego filmu historycznego nie było dawno, ba, nigdy nie było! Niech się schowają wszelkie Gladiatory, Braveheart'y i inne! Jedynie wspaniałe Królestwo Niebieskie może się z nim równać.
Co ciekawe, Dzieło te stworzył bardzo słaby reżyser, jakim jest Oliver Stone (twórca takich gniotów jak Pluton czy JFK).
Gorąco polecam!
no nareszcie ktoś kto myśli jak ja!!! Zgadzam sie z Tobą w 100%! Uwielbiam ten film i nic tego nie zmieni, po prostu większość ludzi chyba do niego nie dorosła, interesują ich tylko kolejne badziewia z Tomem Cruise'm czy innym nieudacznikiem, typu Mission:Immpossible 3 albo głupawe Akademie Policyjne. ALEXANDER FOREVER!
to nie tak..tu nawet nie chodzi o to że Aleksander byl biseksualny(bo w tamtych czasach wielu było) tylko ten film jest nieco przereklamowany, długi(ale gdyby byl taki super to by się nie dłużył), ale nie zły!tylko wydaje mi się że Aleksander zostal przedstawiony zbyt heroicznie- w amerykanskim stylu. Ja oczekiwalam czegoś więcej niż tylko wizji Aleksandra...nie powiedziano przecież wyraźnie, nie podkreslono tego w sposób ralny, czego dokonal i jak wielki wpływ mial na kulturę hellenistyczną, potem rzymską, a konsekwencji europejską; nie powiedziano o jego reformach i niezwyklej, nowatorskiej taktyce.Uważam że ten film nie jest po prostu historyczny, a raczej poematycko-heroiczny. to wszystko ale mimo to zachecam aby obejżec go by spojzeć na tego wodzaz nieco innej, kontrowersyjnej strony.
"Bo w tamtych czasach wielu było" tak, ale byli uważani za przyjaciół, blizkich przujaciół, itp. A w filmie niepotrzebnie i po "amerykańsku" jest pokazane, jak to Aleksander 'kocha" mężczyzn. Możnaby pokazać to inaczej, nie w tak nachalny i nieodpowiedni dla tamtych czasów sposób.
Sam klimat filmu, pozostające po nim przemyślenia uważam za bardzo dobry. Chociaż faktycznie nie pokazano wpływu Aleksandra na całą kulturę. Chociaż ma wiele niedociągnięć zapada w pamięć:)
mi sie również baardzo podobał.
"Niech się schowają wszelkie Gladiatory, Braveheart'y i inne! Jedynie wspaniałe Królestwo Niebieskie może się z nim równać. " akurat mnie znudziło Królestwo Niebieskie, a Gladiator był świetny ;)