Aleksander

Alexander
2004
6,3 121 tys. ocen
6,3 10 1 120727
4,6 28 krytyków
Aleksander
powrót do forum filmu Aleksander

Jolie jako jedyna wymyśliła sobie, że będzie "specjalna" mówiąc z ruskim akcentem. Szkoda, że jej syn, mąż i inni Grecy mówią jednakowo dziwie się, że nikt tego nie zauważył. To jest właśnie cała Angelina. "Jestem piękna, najlepsza, najbardziej seksowna i jestem wspaniałą aktorką". Scena w której mówi: Świat jest Twój...jakiś świat? Sam Arystoteles nie miał pojęcia o świecie na wschód od morza Śródziemnego a tu kobieta rzekomo wpaja mu takie fanaberie..w tamtych czasach to byłoby nie realne! Ale zostawmy poprawność historyczną w spokoju....
Farell też daje ciała...ma się wrażenie, że mówiąc do swojej armii niektóre kwestie zbytnio się wysila a wygląda jak płaczek, brak mu charyzmy i siły przekonywania. Dowódca tej rangi powinien mieć TO w oczach. Zbyt dużo uwagi jest poświęconej wątkowi gejowskiemu. Za dużo marnych dialogów, momentami są tak płytkie że ciężko przez nie przebrnąć.

Dobra reżyseria, kostiumy, efekty, ujęcia, krajobrazy, muzyka niesamowita!!, film nasycony barwami, scena walki pod Gaugamelą robi wrażenie. Dałem 7/10 choć wartość faktyczna oscyluje w granicach 4/10. Warto obejrzeć dla wyrobienia własnego zdania żebyśmy wiedzieli w Polsce jak się robi filmy historyczne z rozmachem i ogromnym budżetem.

ocenił(a) film na 10
rainbow_crabb

nie kwestionuję opisu - nie jest zły - EGIPT - ASYRIA - BABILON - MEDO-PERSJA - GRECJA..... każde z mocarstw było coraz większe i coraz szersze kręgi zataczała jego ekspansja....GRECJĘ też wchłonął RZYM a on sam założył podwaliny pod Brytanię.....

ALEKSANDER chciał zdobyć świat a przepowiedziano mu,że umrze i zabierze jedynie tyle ziemi na której stoi...

Kostiumy są istotnie świetne - scenografia także - muzyka mierzy wysoko - szczególnie ostatni utwór który jest naprawdę w rytmie wjazdu ALEKSANDRA do Babilonu który tak mu się podobał - bo miał w zamyśle już ekumenizm i zjednoczenie ziemi - ale w którym umarł, rozmach intensywny - dobre zdjęcia......

rainbow_crabb

To fakt Jolie gra beznadziejnie, jakiś ruski akcent cholera wie skąd. Ogólnie nie toleruje jej gry i jej jako osoby, po prostu mnie drażni !