Aleksander

Alexander
2004
6,3 121 tys. ocen
6,3 10 1 120727
4,6 28 krytyków
Aleksander
powrót do forum filmu Aleksander

Nie wiem, jakoś przegapiłam ten moment. Czy on został rzeczywiście otruty ? Czy zginął śmiercią naturalną?

ocenił(a) film na 10
TheTusiax

Do końca nie wiadomo jak Aleksander Wielki umarł. Na pewno nie śmiercią naturalną, najbardziej prawdopodobnie otruła go jego żona Roksana.

użytkownik usunięty
Michael_4

Kiepsko gotowała...

użytkownik usunięty
TheTusiax

Jako drugą wersję historycy podają chorobę zakaźną, która rozszerzała się wśród żołnierzy w Indiach i dotknęła samego Aleksandra. Dlatego właśnie był zmuszony skończyć swoje podboje właśnie tam. Najprawdopodobniej była to dżuma.

ocenił(a) film na 6

stawiam na dzume

ocenił(a) film na 7
TheTusiax

Ja czytałem kiedyś chyba Tacyta, starożytnego historyka na ten temat. Twierdził, że po śmierci ciało Aleksandra było długo transprotwane do Pelli w Macedonii. Dawał do zrozumienia że nie ulegało rozkładowi, mimo bliskowschodniego upału. Można więc jeszcze snuć domysły, czy on nie umarł tylko zapadł w śpiączkę.
A co spowodowało chorobę i śmierć - tego nigdy się nie dowiemy. Ja bym podejrzewał jego ludzi o otrucie. Powodem zaś miała być planowana inwazja na Arabię. Wyobraźcie sobie co oni wówczas myśleli: ledwo przeszli przez pustynie Persji a on chce się pchać na kolejną pustynię.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Czytałem wasze dyskusje muszę przyznać że trochę surowo oceniacie ten film . Dlaczego? To że obfituje w małą ilość bitew , ale film historyczny o jakimś wodzu nie musi obfitować ciągle w bitwy . Oprócz bitwy po Gaugamelą (331 r p.n.e) z Persami , mamy również świetną bitwę nad rzeką Hydaspess w Indiach w (326 r p.n.e ) uważam że bitwa z Hindusami jest bardziej ciekawa niż pod Gaugamelą , z tego względu że hindusi z dynastii Pauravy , czyli z tej której był król Poros który zranił na filmie Aleksandra , w 4 w p.n.e byli najsilniejszym obok Persji i Chin państwem w Azji , no i przede wszystkim słonie !!!!!

Co do kwestii związanych z Spartakusem , fakt jest to bardzo dobry film , ale jest jedno ale , film Spartakus pokazuje życie człowieka gladiatora - niewolnika . Aleksander nie był niewolnikiem , był wolnym człowiekiem podobnie jak my teraz w Polsce . Chociaż obu doceniam za jedno za ich bojowość i waleczność , i tak teraz patrzę gdyby Polska miała takich Spartakusów i Aleksandrów , może nie znalazła by się pod zaborami a potem reżim Hitlera i Stalina ???

Co do śmierci Aleksandra i Spartakusa , Spartakus zmarł jak męczennik na krzyżu powieszony i w końcu zabity przez Rzymian . Aleksandra nie ścigali Hindusi , Grecy , Rzymianie czy Persowie , zmarł śmiercią naturalną bądź został otruty . Często nawet jak przyjeżdża do szpitala ofiara otrucia , często jest tak że wcale nie musiał tej ofiarze nikt nic dawać , mogła sama nałykać się prochów czy płynów .

Pewnie jesteście ciekawi skąd ja to wszystko wiem?? HMM .... po prostu poszedłem na takie studia i wiem jestem z zawodu lekarzem i pracuje na SORze , a także zajmuję się archeologią :):):)