Aleksander

Alexander
2004
6,3 121 tys. ocen
6,3 10 1 120727
4,6 28 krytyków
Aleksander
powrót do forum filmu Aleksander

Nie dla wszytskich

ocenił(a) film na 9

Aleksander to świetny film, lecz jest trudny w odbiorze. Przed pójsciem do kina najlepiej poczytać kim był, jak zył Aleksander :), z tego co zaobserwowałem to większośc ludzi wychodziła z kwasny6mi minami a film naprawde w fajny i ciekawey sposób pokazuje prawdziwe oblicze Aleksandra [z tego co czytałem to tak naprawde się zachowywał ]

ocenił(a) film na 2
OgoR

Po pierwsze masz racje, użycie słowa „mistyczny” było niezbyt fortunne. Nie zmienia ono jednak sensu mojej wypowiedzi.
Okres antyczny to zbiór przekazów historycznych, ale także opowiadań i mitów o wielkich bitwach, wspaniałych wodzach i olbrzymich imperiach, które miały miejsce 2000 lat temu z hakiem. Te odległe czasy nie udokumentowane tak dobrze jak wydarzenia sprzed 500-700 lat, maja (przynajmniej dla mnie) właśnie charakter nieco „mistyczny”. Nie zmienia to jednak faktu, ze wojny toczone X lat p.n.e. musiały być okrutne i dalekie od poetyckich opisów.
Wściekam się na ten film bo liczyłem na Stonea i na ten „antyczny klimat”, a tu takie rozczarowanie.

Co się zaś tyczy Twojej wypowiedzi: Piszesz, że przed pójściem do kina najlepiej sięgnąć po jakąś książkę. I bardzo słusznie, bo kto pójdzie na film bez historycznej wiedzy, będzie wiedział tylko tyle, iż Aleksander to rozkapryszony chłopiec goniący za marzeniem dotarcia na koniec świata.

ocenił(a) film na 9
Pan_Skarbonka

oczywiscie ze świat antyczny jest tylko jednym wielkim domniewaniem [to tylko przekazy pisane preważnie przez wynajętych przez wodzów pisarzy], ale Stone pokazał troche więcej myslałem, ze ten film będzie typową "hollywodzka" super-produkcją [wiem ze jest], ale zauważ ze Stone skupił sie głównie na postaći Aleksandra [yeee..] a nie na bitwach etc. Co mi się w filmie podoba to Aleksander bo włąsnie z przekazów które dotrwały do dzisiejszych czasów tak wyglądał "wielki Aleksander". Chociaz niektóre fakty w filmie było mocno nakręcone na wyrost Guagamela 250.000 armia Perska echh nie góra 100.000 a Aleskandra 40.000 to nie było zle. Klimat dość słaby i mysle ze mozną by było bardziej spektakularnie pokazać smierc Aleksandra [który notabene nie został otruty tylko umarł na tyfus - przypuszczenia] czytałem pare referatów i każdy się rózni więc domyslajmy się O. Stone niezła próba film dostanie 8 w skali do 10.
Teraz czekam az ktoś się wezmie za Hannibala [nie Lectera] to był dopiero wódz czekam, czekam z niecierpliwością.

ocenił(a) film na 10
OgoR

Zgadzam się czytałem i co do Aleksandra to jego postać się zgadza