Aleksander

Alexander
2004
6,3 121 tys. ocen
6,3 10 1 120727
4,6 28 krytyków
Aleksander
powrót do forum filmu Aleksander

Porażka!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 5

Do ostatnich minut,sekund przed seansem miałem nadzieję,że wszystkie recnzje Aleksandra się nie sprawdzą i film mi się spodoba.Srogo się przeliczyłem.Od początku film nudzi,Jolie śmieszy a gadanie Hopkinsa irytuje.Po 40 minutach coś zaczyna się dziać-naprawdę świetna scena bitwy a jednak rozczarowuje,bo trwa może 10 minut!!Potem przychodzi nam czekać 2 godziny na kolejna bardzo dobrą scenę,która byłaby perfekcyjna gdyby nie za szybki montaż i przesadzenie z efektem zaczerwienienia ekranu,który po chwili irytował i zepsuł przyjemność oglądania.Jednak zanim to zobaczymy musimy wysiedzieć jeszcze dwie godziny z nudną,niespujną hisorią,zagubionymi aktorami(poza Kilmerem) i smęceniem Hopkinsa.Ponadto muzyka,która sprawdza się tylko w scenach bitewnych,bo w innych kompletnie nie pasuje i wręcz śmieszy.Plusy? Są -bitwy(pomijając to ,że są za krótkie),kostiumy i scenografia no i zdjęcia(chociaż nie zachwycają).Jak bardzo kocham kino sandałowe to Aleksander jest najgorszym przedstawicielem gatunku z tych nowych fimów(od Gladiatora)i nie potrafił mnie do siebie przekonać.Odradzam.Aha,jeszcze jedno...gdzie tu są te bulwersuące sceny gejowskie??Czy chodzi o ten 1 pocałunek??Ja się w tym filmie takich nie doszukałem.Może akurat spałem....

ocenił(a) film na 10
Slowik

Witam widać od razu, że nastawiłeś się tylko na sceny wojenne a tych za dużo nie było.Ale w filmie jest jeszcze fabyła .pozdro

ocenił(a) film na 8
O_R_K_A_Npoczta_fm

No właśnie. A w filmie liczy się fabuła. Czy ty dokładnie wsłuchiwałes się w dialogi....Przecież tam każdy dialog przesiąkniety jest jakiś przesłaniem , ma głebię. Widać, ze pisane były przez długi czas i z pomysłem a nie ot tak....A zastosowanie czerwonego filtra jest bardzo dobrym pomysłem i fajnie to w filmie wygląda. Widzę, ze kolega Słowik spodizewał się jedynie bitew i samych efektów specjalnych w tym filmie no to faktycznie mogłeś sie zawieść. Ale wyglada na to, że teraz już film hidtoryczny bez wojen jest dl awszystkich nudny. Każdy już tylko oczekuje w kinie efektów specjalnych zapominając o fabule.ehhh....Ale jak ktoś tu dobrze napisał, że to iż ten film osiągnął tak słabe wyniki w USA jest tylko zaletą....przemyślcie to ;)

ocenił(a) film na 5
Kristofer

Wcale nie oczekiwałem tylko scen batalistycznych.Fabuła?Oczywiś cie zauważyłem "przesłania"-wepchane na siłe,bez sensu tylko po to,żeby tylko wprowadzić jakąś mądrą sentencję.Jakiego Aleksandra Wielkiego pokazuje nam Stone w tym filmie?Bo pokazuje nam,że był on wielki i to wielokrotnie podkreśla,ale nie za bardzo mnie do tego przekonuje opowiadając większą część faktów historycznych za pomocą lektora-Hopkinsa-zamiast obrazem,którym przedstawia nam jedynie domysły na temat Aleksandra,jego homoseksualizmu,strachu przed matką itp.Za dużo tutaj tego mniemanego Aleksandra, a za mało tego znanego z historii.To moje zdanie.Ty masz swoje i je szanuję.ps.Czerwony filtr był naprawdę świetny,ale moim zdaniem powinien się ograniczyć tylko do krótkiej chwili po zranieniu Aleksandra.Pozdrawiam!!