duzo lepszy niz Troja i Krolestwo Niebieskie chociaz troche dlugi, zdziwilo mnie za to, ze moj dawny wykladowca od archeologii srodziemnomorskiej bardzo sie pozytywnie wypowiadal o tym filmie, za to totalnie rozwala mnie soundtrack z tego filmu, Vangelis odwalila kawal dobrej roboty
moje ulubione utwory to :
- Young Alexander
- Drums of Gaugamella
- Across the Mountains
jedna z lepszych rol Farella
nie podobala mi sie za to Angelina Jolie ( ale to moze dlatego, ze jej nie lubie ) i Anthony Hopkins ( ktorego dosyc cenie )
ocena 8/10
zapomnialem dodac, ze Christopher Plummer jako Arystoteles tez mi sie podobal i to najbardziej, dobry aktor
Fajnie, że oceniasz ten film pozytywnie i mądrze.
Dla mnie to arcydzieło, a soundtrack Vangelisa w pewnym czasie nawet na mp3 miałem ;] (obok tego z Gladiatora, Królestwa Niebieskiego, Helikopter w ogniu i Braveheart) Jednak Aleksander ze swietną rolą Farrela jest z nich dla mnie najlepszy.
Co do Angeliny to powiem szczerze, że na początku także coś mi w niej nie pasowało, ale była to reakcja spowodowana tym, że wszyscy ją krytykują, a jak się bliżej przyjrzałem (obejrzałem film po raz setny) stwierdziłem, że świetnie zagrała, kwestia czy była dobrze dobrana ;].
Pozdrawiam