PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Przyznam, że podczas ogladania miałem wrażenie, ze chybionym pomysłem było obsadzenie tych dwóch ról. Szczególnie B. Krolowa zdała mi sie jakas taka... nijaka, blada, nudna wręcz.
Jestem ciekaw, czy to moje zupełnie subiektywne odczucia, czy też może nie tylko?

hauser

Miałam podobnie, B. Królowej nawet nie zapamiętałam specjalnie, no może poza tymi czarnymi oczami kontrastującymi z bielą jej stroju i włosów, ale to w sumie jakaś drugoplanowa rola, więc można darować. Szkoda jednak, że do tytułowej Burton wybrał tak mało wyrazistą aktorkę, przez co cały film stracił siłę wyrazu.
Mdła, na tle m.in. Deppa i Bohnam Carter, gra Wasikowskiej była dla mnie na tyle nużąca, że po raz pierwszy w kinie zdarzyło mi się przysnąć podczas jej walki ze smokiem.

ocenił(a) film na 6
arma

Alicja jest jedyną normalną postacią w tym świecie, wg mnie jej rola jest dobra. A Depp i Carter są tak bardzo charyzmatyczni i tak wyjątkowi + role jakie przydzielił im Burton sprawiły, że mamy wrażenie, że to oni grają pierwsze skrzypce.

kulturowo

Jej "normalność" nie powinna, według mnie oczywiście, oznaczać nijakości.

Jest takie stare słuchowisko z Magdaleną Zawadzką w roli tytułowej:
http://www.youtube.com/watch?v=I7eeQd6MD10
Alicja wykreowana przez polską aktorkę swoim zaciekawieniem tym, co się wokół niej dzieje w dziwnym świecie, do którego trafiła, pociąga za sobą słuchacza. Nie może się temu światu nadziwić i ani na chwilę nie traci nim zainteresowania.
A Alicja filmowa po prostu jest. Nie podążałam za nią, nie była moim przewodnikiem, nie czułam, że przy jej udziale, z jej pomocą dostałam się na tę drugą stronę.

arma

Bo Alicja filmowa ma prawie 20 lat, nie wierzy w krainę czarów. Nie jest przewodnikiem, bo sama musi być prowadzona. Wtedy była "bardziej bardziej" a teraz jest "mniej bardziej" XD I w dodatku ten okropny dubbing, bleee ;/

ocenił(a) film na 7
kororek

faktycznie dubbing niszczy film. Nie da się zauważyć pełnej gry aktorskiej przez to... ;/