Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371656
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Aż strach się bać, Johnny Depp jest w tym filmie mdły i komputerowe zmienianie charakteryzacji wokół jego oczu z białej na czarną nic nie pomaga ;PP
Szaleństwo jego kapelusznika jest nudne i bez wyrazu, na ale czego się spodziewać po filmie stricte dla dzieci.

Mia gra cały czas z tym samym wyrazem twarzy [o wiele za bardzo jak infantylna nastolatka - w tej roli raczej ma 13 a nie 19 lat!]

Gdyby Anne Hathaway wzięła głębszy oddech to odleciałaby z planu z wiatrem!

W całym filmie jest 1, JEDEN! zwrot akcji, który zasługuje na takie miano. To film dla dzieci ale bez przesady, nawet 10-letnie pociechy nie pogubią się jeśli w filmie będzie choćby 5 zwrotów akcji.

Tim Burton zrobił film wyłącznie dla efektów specjalnych 3d... nic więcej, a zdecydowanie za mało wszystkiego innego jak fabuły, stylu, humoru, itd.

ocenił(a) film na 6

w 100% racja, za dużo w tym disneja a za mało burtona...

ocenił(a) film na 7

No też właśnie, siedziałem cały seans, czekając na zwrot akcji jakiś, a tu wszystko toczyło się dosłownie tak jak to z góry było zaplanowane.

No i ogólnie za logiczny ten film jak na Krainę Czarów. Za mało szaleństwa.

A co do gry, to Biała Królowa akurat jest cudna, tylko mało jej trochę. Natomiast za dużo komputera dano, nawet ostatni taniec Deppa zrobiono cyfrowo, zamiast nauczyć aktora czego dobrego.

użytkownik usunięty
Roy_v_beck

No, właśnie ja nie miałem ani jednej postaci, która by mi się w tym filmie wydawała cudna, żadna nie wystawała poza grono grzecznych nudziarzy.

Już lepiej zrobiłby Burton jakby zekranizował "Return to Wonderland" z Grimm Fairy Tales (comics), tam jest czysty hardcore, trup ściele się gęsto, a Cheshire cat ciacha grzecznych i nie grzecznych dorosłych na plasterki ;)

ocenił(a) film na 4

Zdecydowanie najsłabszy jego film. ja osobiście spodziewałam się czegoś bardziej mrocznego i szalonego.
Spodziewałam się czegoś w stylu jego ilustracji albo tych pierwszych zdjęć do alicji.
Porównajcie sobie to http://arch1design.com/blog/wp-content/uploads/2010/04/mad-hatter.jpg z tym http://prettyandfabulous.com/wp-content/uploads/2009/06/johnny-depp-mad-hatter-b urton-wonderland.jpg

Zgadzam się. Niestety, miałam inne oczekiwania co do tego filmu, w końcu Burtona do tej pory kojarzyłam z rewelacyjnymi produkcjami, w związku z tym mocno się zawiodłam. Jak dla mnie gdzieś w tym filmie zatraciła się spójność. Za dużo też techniki, za mało rzeczywistości. Jedyna rzecz, która na mnie zrobiła wrażenie, to kreacja Carter.

ocenił(a) film na 7

Fakt, jeden z najgorszych Burtona.
Mia sztywna jak drut. Johnny też się specjalnie nie wykazał.
Najbardziej podobała mi się Helena i Anne.

I jeszcze jedno :)
Liczmy się z tym, że BURTON NAKRĘCIŁ TEN FILM W 2D, ALE GO PRZEROBIONO.
Chyba, że jestem źle poinformowano.

ocenił(a) film na 1
BeautyAndStupid

Może bym się tak nie irytował, gdyby Burton nakręcił film o tytule "Powrót Alicji do Krainy Czarów", ale wykorzystać oryginalny tytuł i tak zmasakrować oryginalną fabułę, to mocne nadużycie.Gwoździem do trumny jest Johnny Depp, fatalny w swej kreacji. Po Burtonie spodziewałem się czegoś innego, a jego łatwo-rozpoznawalny-styl jest już nużący. Najlepszy w filmie był realistyczny początek, a potem to już tylko równia pochyła.
Dawno żaden film mnie tak nie wkurzył (by nie powiedzieć dosadniej). 1/10.