Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371656
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Czy tylko mnie ta bajka w dzieciństwie przerażała?? Zarówno książki jak i filmu nie wspominam dobrze, ten rozciągający się kot ze sprężyn i gra flamingami, wydawały mi się wyjątkowo okrutne. A teraz jak oglądam zdjęcia z tej najnowszej wersji to mnie coniektóre zwyczajnie obrzydzają, a w szczególności ten wymalowany pajac na plakacie. Spokojnie mogę oglądać różnego rodzaju horrory, brutalne sceny i przeróżne obrzydliwości, ale ten film mnie jakoś wyjątkowo odrzuca.

dkf

Też tak miałem w dzieciństwie. Horrory mi się podobały, ale dziwaczne bajki nie. Męczyły mnie te chore wizje. To samo z Akademią Pana Kleksa - okropieństwo (np. wymiana dziurek w nosie czy w kolanach !? pfuu). Świat Alicji też mi nigdy nie odpowiadał. Teraz do tego podchodzę inaczej, ale jak bylem mały to musiałem to sobie wszystko w głowie poukładać i zrozumieć, a tego nie szło... ;)

Kazioo

ja sie jeszcze bałam muminków ;)- tych kukiełkowych nie rysunkowych (na rysunkowe byłam już za stara :) )

ocenił(a) film na 7
fandango8

Uwierz - obie wersje Muminkó były straszliwe.

dkf

Haha a już myślałam, że jestem sama! :) Nigdy nie lubiłam tej bajki ani książki, postaci były niesympatyczne, denerwujące, niekiedy przerażające, a już najbardziej nie lubiłam Alicji! Do tej pory zastanawiam się, czemu ta książka zrobiła taką furorę i ile wypił autor przed jej napisaniem.
Pozdrawiam antyfanów :)

aluna8

nie wiem czy akurat pil przed pisaniem, ale pewnie byl czyms odurzony :D. ja za to zawsze lubilam alicje, ta cala bajka jest nienormalna

aluna8

Bi czytali ja dorośli i nie koniecznie dzieciom a im się wydawało że to takie cudowne.

MorganaBlackcat

znaczy się to dorośli się zachwycali ta książką i wmawiając dzieciom że to dla nich czyli dzieci .

dkf

Szczerze to ja też nigdy nie przepadałem i nadal nie przepadam za Alicja w Krainie Czarów ( nawet te Disneya a już nie wspomnieć o mandze ) ale myślę że trzeba będzie zobaczyć to co wyszło Burtonowi z tego , a nóż to coś pozytywnego.

patryks83

Tego jestem pewna że to będzie naprawdę najlepsza jaka będę widzieć .

ocenił(a) film na 9
dkf

bo ta bajka tylko pozornie jest dla dzieci..stąd może Twoje zniesmaczenie, strach, traumy;)
prawdę powiedziawszy ona jest zrozumiałą przede wszystkim dla Brytyjczyków, którzy dobrze znają kulturę wiktoriańską, ale także niuanse własnego języka (frazeologizmy, idiomy) i podstawy logiki.
Carroll, a właściwie Dodgson, był niejako profesorem matematyki na Qxfordzie.

dkf

Muminki jakoś zawsze lubiłam, a Buki zupełnie się nie bałam, a nawet co dziwne wzbudzała moją sympatię i było mi jej po części żal, bo zawsze była taka sama i smutna.

To że się czegoś naćpał pisząc Alicję to pewne i tym bardziej nie rozumiem fenomenu tej książki.
Jako dziecko w ogóle aż do przesady realnie patrzyłam na świat i wszystko co nierealne było ciężkie do pojęcia. Tak kilka lat temu trochę mi już przeszło, ale nadal np fantastyka i w całości stworzony świat, to dla mnie za duzo i się gubię.

ocenił(a) film na 7
dkf

Słyszałem juz hipotezę, jakoby Caroll/Dogson wpadł na pomysł napisaniu Alicji po wypaleniu ogromnej ilości haszu, a potem opowiedział ją małym dziewczynkom podczas rejsu łódką. Wiele poza tym wskazuje na to, że był pedofilem.

ocenił(a) film na 7
PanOvca

*Dodgson

<za krótki! za krótki! za krótki!>

ocenił(a) film na 6
PanOvca

Tak, autor był wielbicielem "nimfetek", ja tak uważam.
Chętnie film pooglądam, taki chory, niepokojący klimat to coś dla mnie xD

TheWishmiss

a pamietacie BUKKE z mumimków ? :D pozatym takze nigdy nie przepadalem za ta bajka, momentami mnie przerazala ;/