PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 371236
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Bedzie w stylu Charliego i fabryki czekolady to odrazu nie ma na co czekać. A niestety spodziewam się że będzie to własnie zwykła bajeczka z multum różnych efektów wizualnych i dobrymi aktorami. I pomimo to że Burton jest wyśmienitym reżyserem, wątpie żeby przebił wersje Alicji Nicka Wellinga z 1999 roku, która byla fenomenalna i miała o wiele ciekawszą i mniej przewidywalną obsadę która byla filmem telewizyjnym, ale była wizualnym i aktorskim majstersztykiem. Same nazwiska Kingsley, Lloyd, Whoopi Goldberg jako Kot, Martin Short, Robbie Coltrane czy genialny jak zwykle aktor Gene Wilder. To są nazwiska wielkich aktorów jednak.

Nie wróże tej wersji alicji wielkich sukcesów. Chyba że Burton zrobi z tego bardziej mroczną historię. Wtedy, wszystko cofam. :P

Pozdrawiam

BMF

Sądząc po charakteryzacji Johnego Deppa (http://i36.tinypic.com/xcoep2.jpg), to raczej będzie to "mroczna historia".

Mam nadzieję :D

BMF

Mi się wydaje, że klimat będzie bardzo ciężki czyli taki jakiego większość fanów Burtona na pewno oczekuje. Charlie i fabryka czekolady to książka która jest typową bajką dla dzieci. Alicja w krainie czarów zależnie od interpretacji jest ciężką książką i Burton zekranizuje tą mroczniejszą stronę.

djzib0

Widziałęm tą charakteryzacje ale biorąc pod uwagę ze pojawiło się to przed realizacja filmu dużo wczesniej to wątpie żeby to nie byl fotomontaż. Szczególnie że wydaje mi się że wzięte bylo zdjęcie dużo młodszego Deppa z czasów Blow itp.

Na tym etapie sądzę że mogłybybyć najwyżej szkice postaci podobnych do Deppa. Po za tym ktoś musi grać zająca, a nie że zając będzie na rękach Deppa jak to jest na zdjęciu. :)

Co do drugiego komentarza. :) Oczywiscie to by bylo Burtonowskie ale... Linda Wolvertoon jest scenarzystką głównie bajek i na http://www.imdb.com/title/tt1014759/ IMDB jest niestety gatunek "familijny". Co może troche martwić... :)

użytkownik usunięty
BMF

no chyba się nie spodziewaliście, że Burton horror z "Alicji" zrobi.

Nie ale spodziewalem sie filmu psychodelicznego, dziwnego, groteskowego, lekko mrocznego a nie bajkę. :]

użytkownik usunięty
BMF

to, że ma gatunek familijny, jeszcze nie znaczy że taki będzie. zauważ, że film dostał gatunki, mimo że nikt nie wie jaki on jest naprawdę. uważam, że ta "familia" zniknie bardzo szybko z imdb, jeśli "Alicja" będzie po post-produkcji;)

ocenił(a) film na 6

"Alicja w krainie czarów" to książka, która możemy streścić nawet ze szczegółami, a i tak sensu nie zrozumiemy, bo to wizja snów, których świat nigdy nie jest zgrabnie poukładany. Osobiście myślę, że pomysł film jest ukoronowaniem twórczości Burtona - to wręcz historia na scenariusz specjalnie dla niego.

Jak na razie uważam animowaną adaptację z 1951 Walta Disneya za najlepszą - duszna, psychodeliczna, przytłaczająca swoim staroświeckim tetralnym klimatem (pomimo że jest to mieszanka obu książek o Alicji).

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 7
akira894

Ja także mam nadzieję na nieco mroczniejszą stronę Alicji ;) Zobaczymy ;) Tak czy siak oczekuje z niecierpliwością ;D

ocenił(a) film na 8
millcia

Trzeba też pamiętać że jest robiona pod Disneya więc może być bardziej dla dzieci
:/ chyba że to uogólnienie bo pod do Disneya należą też takie wytwórnie jak
touchstone pictures, która wcale takich dziecinnych filmów nie robi... Ja liczę na
Alicję w bardzo mrocznym stylu... :)

ocenił(a) film na 9
BMF

Tak, oby było mrocznie ^^ na to liczę i mam nadzieje że Tim mnie nie zawiedzie. Mi osobiście obsada odpowiada ale też nie wydaje mi się że będzie to nie wiadomo jaki hit roku. Mimo to nie mogę się doczekać i na pewno pójdę do kina :)