Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371656
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

No cóż

ocenił(a) film na 9

Ludzie usłyszeli, że "O Boże, Alicja!" a potem "O Boże, Burton!" i oczekiwali manny z nieba, potem obejrzeli i stwierdzili, że do dupy. Ja tam się nie napalałam, dlatego wcale się nie zawiodłam ^^ Uważam wręcz, że Alicja jest bardzo dobrym filmem i tak, próbuję usprawiedliwić pana Burtona xD
Lewis Carroll jest swojego rodzaju 'guru dziwności' jeśli wiecie o co mi chodzi. Nawymyślał rzeczy, które nie śniły się filozofom xD Z Burtonem jest podobnie, jego filmy są oryginalne i posiadają niespotykany klimat a także tę samą 'dziwność' co u Carroll'a. Dwa słońca nie mogą wędrować po jednym niebie ;)
Poza tym, uważam, że Burton wspaniale się spisał, bo napisać kontynuację tak nietuzinkowej historii, jaką jest Alicja w Krainie Czarów bez konsultacji z autorem i to tak, by zachowała swój klimat, wcale nie było łatwo. Osoby, którym się nie podobało, najwidoczniej albo nie mają tak naprawdę pojęcia czym jest Alicja w Krainie Czarów, albo napalili się na Hollywood'zki przebój nie zdając sobie sprawy, że mimo gry żywych aktorów jest to tak naprawdę baśń skierowana do młodszej (lub młodszej duchem xD) publiczności.
Jak dla mnie 9/10 i jak wdg. Was Burton nie zrobił tego dobrze, to już nikt nie zrobi >.>

Satsuki_YO

Ja tam poszłam bo grali Johnny Deep i Anne Hathaway. Też się nie napalałam, bo ogólnie nie lubię Alicji w Krainie Czarów. Jak się dowiedziałam, że ma być nowa wersja to pierwsza moja reakcja: O kurde, kolejny badziew o Alicji. Oczywiście widziałam wszystkie inne wersje, bo coś musiało mnie do niej zrazić. Ale kiedy usłyszałam kto będzie grał.
W każdym bądź razie, nie napalałam się na coś wielkiego, ale film mi się podobał. Zakończenie tylko nie przypadło mi do gustu. Podczas filmu koniecznie chciałam żeby skończyło się inaczej. No, ale cóż na to mogę.

Jak mam być szczera, to chciałabym żeby zrobili jeszcze jedną część, tylko nie wiem, o czym by miała być ^^''

ocenił(a) film na 6
salamandria11

popieram salamandrię, tylko, że ja tam poszłam do kina ze względu na Johnn'ego i Tim'a Burtona... Też liczyłam na inne zakończenie :P
A Alicji wprost nie cierpie, nie wiem czemu ale sama ta historia dziewczynki wpadającej do dziury źle na mnie działa... mam odruch taki sam jak w przypadku Piotrusia Pana ;]