Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272193
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

... i udało mi się wytrwać do końca. W ogóle nie mój, w ogóle go nie rozumiem i jego "magii", ale muzyka i piękna Amelia zasługują na duży plus.

3/10, dziękuje

ocenił(a) film na 4
SebastianR

Racja, nic oprócz muzyki nie było warte.

ocenił(a) film na 3
Susannah_Simon

Zgadzam się...

ocenił(a) film na 1
SebastianR

Też się spodziewałam czegoś lepszego bo co 2 osoby jest to jeden z ulubionych filmów a tu taka kiszka :/
Myślałam, że już nie wysiedzę do końca na tym :/

użytkownik usunięty
darling_velvet

bez kitu...kiszka jakich malo...i naprawde trzeba byc twardzielem zeby wysiedziec na tym do upragnionego wrecz konca :) . po obejzeniu myslalem tylko o tym zeb jak najszybciej wejsc na filmleb i napisac stosowny do moich odczuc komentarz :) no i najwieksze i najbardziej nurtujace mnie pytanie....kto temu czemus przyznal tyle nagrod???

SebastianR

mi się niestety ta sztuka nie udała, k**wa po 15 minutach musiała przełączyć bo zaczęło mi się robić niedobrze
pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
ana_lucia_cortez

Przesadzacie.
Ten film się broni, ma swój styl, oryginalność. Muzyka jest już zbyt cukierkowata i nie podobała mi się - za to bardzo Audrey Tatou, zdjęcia (te złote kadry... mniam) i scenariusz. Scenariuszowo i reżysersko jest to wręcz doskonała robota, wizja na pewno warta pochwały i uznania - nagrody zasłużone. A mimo to jednak - Oscara w tamtym roku zdobyła "Ziemia Niczyja".
Tu jak dla mnie widać właśnie, że i u Amerykańskiej Akademii Filmowej jest czasem trochę obiektywnego gustu. Tanovic stworzył film doskonale opowiedziany i mówiący o rzeczach ważnych. Dzieło bardzo ciężkie, z mocnym klimatem i bardzo czarnym przesłaniem. "Amelię" większość ludzi lubi właśnie za jej uwodzicielską lekkostrawność - proste prawdy, doskonały koncept i przesympatyczni bohaterowie. Nie tutaj należy szukać gorzkiej prawdy życia - ale też nikt nie chce jej tu podawać, Jeunet po prostu świetnie bawi się filmową formą, wizją i stara się widza uwieść bardzo sympatyczną opowieścią. Kto się dał, już inna sprawa.

ocenił(a) film na 10
SebastianR

Co wy od niego wymagacie, jego ulubione filmy to - kac vegas, głupi i głupszy i shrek, kiedy kręcili Amelię, pewnie przeżywał jeszcze przygody smerfów albo bolka i lolka.

ocenił(a) film na 3
Shimeck

a, że PIŁE oceniasz na 10, to co?

nudny film i tyle. bez przesłania profesorku

użytkownik usunięty
SebastianR

profesorek :) swietne okreslenie gosc daje 10/10 kupiastym filmom..a ma sie za wielkiego znawce kina. chyba to jakis zakompleksiony krytyk filmowy ( czytaj niedoszly rezyser ;) )

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Shimeck

heyka profesorku ;) musze cie zmartwic...niestety same pudla z twojej strony. nie jestem psim gownem, ani cieciem, ani zerem. co do tworzenia mojej listy ulubionych dziel kina swiatowego...to juz ci losiu pisalem ..sie mnie nnie chce poprostu tego robic a nie ze sie wstydze. fajnie ze nie mogles sie powstrzymac zeby mi odpisac...cala przyjemnosc po mojej stronie :) . ano i nie spinaj sie tak profesorku..troche wiecej luzu...bo jeszcze zrobi mi sie przykro z powodu tego co piszesz ;D

ocenił(a) film na 3

Shimeck po pierwsze to nie obrażaj koleżanki, bo założę się, że w realnym świecie nie jesteś taki wygadany. A po drugie tekst "egzystować w twoim brodziku intelektualnym" jest jednym z najbardziej znanych w Internecie, także nie błysnąłeś "intelektem" - sam go używałem kilkanaście lat temu za czasów gimnazjum. Obstawiam, że jesteś raczej 90-kilowym 16-latkiem, który przed komputerem przesiaduje "36 godzin" na dobę.

użytkownik usunięty
SebastianR

dzieks za wstawiennictwo i obrone seba :) ale w sumie dalbym sobie rade sam...bo spory ze mnie chlopiec raczej :) . suzi 1000 wzielo sie od mojej wielkiej milosci..czyli suzuki gsxr 1000 . dzieks wielki mimo to :) . co do shimecka..to obstawialem raczej ze jest 115-kilowym 19-latkiem pracujacym jako jakis ciec gdzies..gdyz jego pisanko czasem ma miejsce pozno w nocy :) . pozdro i gratuluje dobrego gustu co do filmow :)

SebastianR

niestety prawda sebastianie, czysta prawda. wiało nudą i to wielką.

użytkownik usunięty
Eryniae

dzieks wielki za dolaczenie do grona ludzi ktorzy nie traktuja tego filmu jak magicznego arcydziela. ahas i jeszcze jedno...moje kondolencje z powodu obejrzenia tego dziadostwa :)

ocenił(a) film na 2

Zupełnie nie rozumiem zachwytu nad tym filmem.Ni to dramat, ni to komedia romantyczna(chociaz smieszyl mnie wyraz twarzy Amelii). Na prawde chciala bym zrozumiec co ludzie widza w tym filmie, ale przeniose sie z tym pytaniem na inne forum, bo tutaj pochlebnych komentarzy nie widze.

użytkownik usunięty
KropkaPrzecinek

no soreczki wielkie, ale ode mnie napewno nie uslyszysz nic pochlebnego o tym filmie :)

obejdzie się : /. Wybaczamy.

SebastianR

Witam. Jestem ekspertem w dziedzinie kina, najwyższym autorytetem jeśli chodzi o ocenianie filmów nie tylko na Filmwebie, znawcą kultury i sztuki, i w ogóle to każdy się mnie pyta czy film się mu podobał, czy nie (na ogół mówię, że mu się nie podobał, ponieważ 90% społeczeństwa polskiego to dzieci kinoplexu, które powinny się trzymać z dala od jakiejkolwiek formy sztuki, nie mówiąc już o jej interpretacji). Nie powinniście uważać mnie za megalomana, ja po prostu nie lubię mijać się z prawdą. Aha, miałem powiedzieć wam coś o " Amelii". Gdybym się rozpisał, tobyście oczywiście nic nie zrozumieli, dlatego, oszczędzając wam wstydu, powiem tylko tyle, że według mnie, gnoić ten film, to jakoś tak, jak uderzyć kobietę. Jako mężczyźni (wiem, że nie jesteście kobietami, bo każda kobieta rozumie ten film), weźcie sobie do serca moją jakże cenną uwagę, zważywszy na to, że niewielu mądrych ludzi zdobędzie się w przyszłości na taką fatygę...

użytkownik usunięty
Siber

sie nastepny profesorek znalazl :D . nigdy kobiety nie uderzylem, wiec nie wiem jak to jest...wiem za to ze ten film to kawal wielkiego gowna...ooo. aha i moze nie traktuj ludzi tu piszacych jak stada baranow ktorzy nie zrozumieliby twoich jakze fachowyc i nieomylnych recenzji.

Nie wierzę ci.

użytkownik usunięty
SebastianR

Współczuję ludziom którzy nie rozumieją Amelii. Tyle.

użytkownik usunięty

a ja wspolczuje bardziej tym...ktorzy rozumieja :D

Raczej zazdrościsz. Nie da się współczuć komuś, tego że ma intelekt trochę bardziej rozwinięty. :D

użytkownik usunięty
Siber

w ocenie wielu ludzi to historyjka dla kobitek i pedalow. kobitka chyba nie jestes wiec ...pozostaje tylko ta droga mozliwosc :D

"Według wielu ludzi"? Pamiętaj:"Gdy kiedykolwiek zauważysz, że jesteś po stronie większości - powstrzymaj się i dobrze nad sobą zastanów! ... Nigdy inteligencja nie była większością". "Wielu ludzi" nie jest autorytetem dla tak wybitnego erudyty, jak ja. A poza tym nie wykluczam, że nie jestem hetero.

użytkownik usunięty
Siber

wiedzialem :D

Nie wiedziałeś, jak już coś, to teraz dopiero "możesz przypuszczać". Ale i tego ci nie polecam, ponieważ myślenie i przypuszczanie nie dla wszystkich jet bezpieczne. To znaczy jest niebezpieczne dla tych, którzy robią to rzadko, tak jak ty. :D

:D

użytkownik usunięty

Wydaje mi się, że nie trzeba być gejem, żeby kogoś urzekł tak wspaniały, klimatyczny i niesamowicie baśniowy film jak Amelia. Wystarczy mieć po prostu duszę romantyka!

użytkownik usunięty

czyli byc kobitka albo pedaliskiem...jak juz pisalem :D

Powtarzasz się ty pusta niekreatywna pozbawiona wyobraźni, inwencji i gustu istoto.

użytkownik usunięty

Szau. Jesteś tak powalająco męski, spocony podkoszulku z baru na stacji, że ja pierniczę na pewno lecą na Ciebie wszystkie kelnerki z nadwagą, przerzedzonymi włosami i mocnym makijażem.

killerqueen14

Tak jest. A ich glutowate, obszerne dupska z pewnością przybierają kształt naczyń i pomieszczeń w których się znajdują.

Siber

Użyłabym raczej słowa "tłuste" albo "swoją sprężystością przypominające obwisłe mięśnie emeryta".

P.S. Nie, żebym miała coś do starszych ludzi, z całym szacunkiem.

killerqueen14

xD Ale to wyklucza górników. Czterdziestolatkowie nie mają jeszcze zbyt obwisłych mięśni.

użytkownik usunięty

Porównując mnie do zniszczonego kawałku tkaniny, nie podbijesz mojego serca. Dziękuję za szczerość, ale wbrew Twoi przekonaniom co do mojego wieku - mi do seksu nie prędko.
A teraz, żegnaj.

użytkownik usunięty
killerqueen14

nigdy nie wiadomo czy predko czy nie. lykniesz jakiego dopalacza laska i rano juz bedziesz dorosla :)

Pożegnałam się. I na tym skończyłam. Z łaski swojej pohamuj się przed następnymi koślawymi tekstami.

użytkownik usunięty

To nie jest mój kompan.

Nie no facet, ty się naprawdę kompromitujesz.

użytkownik usunięty

;D

użytkownik usunięty
Siber

lal ..widze ze zatkalo kakalo inteligencie za dyche ;)

Staraj się przynajmniej pisać poprawnie. Przynajmniej się staraj. ;D

użytkownik usunięty
Siber

nie musze sie starac, bo zawsze pisze poprawnie..no hyba ze mi sie nie hce :p

Nie, nie zawsze. Ja bym w sumie mógł cię pouczyć, ale nie wiem czy nie szkoda czasu na ludzi z twoim potencjałem... Hmmm. ];->