Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272193
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Nie rozumiem

ocenił(a) film na 5

na czym polega fenomen tego filmu
5/10 za muzykę

użytkownik usunięty
Furiaa

Ja tez nie wiem. Koszmarnie sie wynudzilam. :) .

użytkownik usunięty

I ja tego nie wiem. Koszmarnie się wynudziłem xD

użytkownik usunięty

I ja tego nie wiem. Koszmarnie się wynudziłem xD

użytkownik usunięty

Cholerny filmweb, dwa razy to samo >:(

użytkownik usunięty

:) tez mi sie to zdarza. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8

za samą muzykę już dałabym 8... :)

No nie mogę przejść obojętnie obok takich wypowiedzi. W sumie to Was rozumiem, bo ja też czasami nudzę się oglądając film, gdy inni się nim zachwycają. Według mnie fenomenu tego filmu nie zauważy nikt, kto nie chciałby kiedyś przeżyć bajkowej miłości na Montmartrze lub równie urokliwym miejscu. Właśnie ta bajkowość i jednocześnie optymizm (mimo niektórych smutnych wątków) filmu sprawiają, że ludzi się w nim zakochują, w tym ja. :)

ocenił(a) film na 9

Zaczynam siebie podejrzawać,że uwielbiam nudne filmy :) Ah, czarowny. Amelia to po prostu czysty liryzm. Ale chyba na pewno film dla marzycieli czy romantyków, więc rozumiem, że mógł niektórych wynudzić. ;) Pewno stąd jego fenomen- dużo mamy romantyków,którzy dają 10tki ;)

ocenił(a) film na 10
Furiaa

ok.

ocenił(a) film na 9
Furiaa

Nie należy być dumnym z tego, że się czegoś nie rozumie.

użytkownik usunięty
kybe

Czepiasz się bzdur ;P

użytkownik usunięty
kybe

a co tutaj rozumiec?

użytkownik usunięty

Właśnie.....co? xD

użytkownik usunięty

XD Niech kolezanka nam wyjasni.

ocenił(a) film na 9

Czasami ludzie czegoś nie rozumieją nie dlatego, że nie chcą, a dlatego, że są głupi. Jak jest z Wami?
Można filmu nie lubić - każdy ma do tego prawo, ale niezrozumienie jest oznaką jakieś ułomności.

użytkownik usunięty
kybe

Ja po prostu nie rozumiem na czym polega fenomen tego filmu. Okej,moze sie podobac,ale ten ranking na FW jest smieszny,doprawdy.
Nic nie przykulo moja uwage. No,moze glowna bohaterka. Ale sam w sobie jest okropnie nudny. Narrator caly czas gada co kto lubi,czego nie lubi,to jak zginela matka Amelii jest zenujace,po prostu. Zmeczyl mnie ten film.

ocenił(a) film na 8

W tym filmie chodzi o magię. Wyjątkowy francuski klimat, muzykę Yanna Tiersena (jeśli cię w jakimś stopniu uwiodła polecam także Good Bye Lenin). Ten film to także Paryż., przedstawiony jako miasto miłości oraz tajemniczości. Wstawki narratora są wręcz genialne ;) Dzięki "gadaniu o tym co kto lubi,czego nie lubi" utożsamiasz się z bohaterami. Amelia to kwintesencja piękna oraz bajkowości. Prawdziwa perełka. Na zawsze - ulubione ;)

użytkownik usunięty
szamo26

Hm,nie lubię francuskich filmów,wyjątkiem był Mikołajek ( 2009 ). Amelia to moim zdaniem średni film.

ocenił(a) film na 8

Kwestia gustu ;) tylko Amelia pokazuje prawdziwy, czarujacy paryski klimat.

użytkownik usunięty
szamo26

"czarujacy paryski klimat." - A "Ratatuj" to co??? xD

ocenił(a) film na 8

całkiem niezły, jednak brakuje filmowego realizmu panie WRAŻLIWY ;D

użytkownik usunięty
szamo26

Wiem, wiem... A mojej wrażliwości się nie czepiaj ;P

użytkownik usunięty
kybe

Sugerujesz, że ja jestem głupi? Przykro mi kolego, ale pomyliłeś mnie z kimś innym ;P

użytkownik usunięty

Ups. To facet? Myślałam,ze kobieta.

ocenił(a) film na 9

1. Nie sugerowałem tylko zadałem pytanie - na które nie odpowiedzieliście.
2. Ups...Niesamowite odkrycie płci! Brawo!
3. Fenomenem tego filmu jest oryginalna historia/scenariusz. Cały obraz wyrywa się z popularnych schematów - jest inny. Poza dobrymi zdjęciami, grą aktorską czy muzyką film ma mnóstwo innych atutów. Opowiada o uniwersalnych prawdach w nietypowy sposób. Może być nudny, ale osoba z minimum wrażliwości go zrozumie. Sposób narracji też jest wyjątkowy i zabawny, czy jak niektórzy napiszą "żenujący".
I tyle z mojej wypowiedzi, ale czy ją zrozumiecie?

użytkownik usunięty
kybe

Jest dużo nieschematycznych, wyjątkowych i oryginalnych filmów co wcale nie znaczy, że są dobre. Poza tym ja JESTEM wrażliwy a ten film mnie ani nie wzrusza ani nie śmieszy.....
P.S. Możesz wymienić te 'uniwersalne prawdy'?

użytkownik usunięty

Popieram. Ja takze jestem wrazliwa i czesto sie wzruszam na filmach. Ale ten mnie po prostu znudził. ;) .Glowna bohaterka jest urocza,ladne zdjecia i to chyba na tyle. Muzyka mnie okropnie irytowala, sam w sobie film jest naiwny. Gdy mala Amelia sie darla myslalam ze zawalu dostane. =.=

ocenił(a) film na 9

"Gdy palec wskazuje niebo, tylko głupiec patrzy na palec." - to dla Was moi drodzy :)

użytkownik usunięty
kybe

Tak tak, kybe-pseudo znawco od siedmiu boleści ;)

P.S. Nie podałeś 'uniwersalnych prawd' ;)

ocenił(a) film na 9

A może obejrzysz film jeszcze raz? Może z bliską Ci osobą? Może warto? Może dojrzysz te prawdy?
Pozdrawiam
Kybe - pseudo znawca.

użytkownik usunięty
kybe

Raczej wątpię czy to cokolwiek zmieni ;)
Pozdrawiam
Irishfolkfan - wybitny znawca :D

ocenił(a) film na 9

irishfolkfan - właśnie dostrzegłem, że drugi raz się spotykamy na forum Amelii, tyle, że w innym temacie ;)
Pozdrawiam i nakłaniam do obejrzenia jeszcze raz :)

użytkownik usunięty
kybe

Hehehe, pogratulować spostrzegawczości xD
Na pewno obejrzę jeszcze raz....za jakiś czas... Póki co staram się nadrabiać zaległości westernowe ;P
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10

To jeden z moich ukochanych filmów, ale w pełni szanuje to, że komuś się nie spodobał. Moje pierwsze podejście do Amelii też nie było pełne zachwytu, dopiero za drugim razem poczułem jej czar :)

ocenił(a) film na 10

Przyczyną niezrozumienia tego filmu może być to, że jesteś fanem Irlandzkiego folka .To ogranicza intelektualnie do twórczości The Frames, Moondiego czy innych Damienów Rice-ów.

P.S. Mieszkam w Irlandii 0d 6 lat i widziałem więcej tej wyspy niż większość mieszkańców, ta kultura naprawdę nie jest wyrafinowana, nawet wyszukana..

Mniej anglosaskiego pubowego napinania; zwolnij, rozejrzyj się dokoła, wejrzyj w swoją dziecięcość. Będzie łatwiej. To naprawdę jeden z najważniejszych filmów w historii europejskiej kinematografii. Pozdrowienia z Clare.

użytkownik usunięty
travel light

***** **** *** *** ***** ******** ***** **** ***** *** ***** **** *** **** **** ********* **** **** !!!

użytkownik usunięty
travel light

A pomijając to powyżej - "The Frames, Moondiego czy innych Damienów Rice-ów" - Przykro mi ale nigdy o nich nie słyszałem koleś XD The Pogues, Flogging Molly, The Dubliners, Dropkick Murphy's itd owszem ale to co przytaczasz jest mi obce ;p

I dziękuję ale nie potrzeba mi do szczęścia fransuskiehoo wyrafinowania, naprawdę ;P

użytkownik usunięty
travel light

A, i skoro ty się czepiasz mojego oceniania to ja mogę się przyczepić do wystawionej przez ciebie trójki dla "Idź i Patrz" panie wyrafinowany ;)

użytkownik usunięty
travel light

PS: A teraz spadniesz z krzesła :) Uwaga: Uwielbiam ambitne kino i lubię muzykę klasyczną ;)

Furiaa

ja też nie wiem ! film beznadziejny !!!! ciągnie sie jak flaki z olejak 0/10

sylsob1

Oj,cienki film. Długi i nudny.

ocenił(a) film na 4
Furiaa

Dla mnie natomiast straszliwie pretensjonalny. No i wcale nie tak oryginalny, jak chcieliby niektórzy. Irytujący - o tak. Pretendujący to miana filmu ambitnego, ale wszystko zostaje w nim wprost łopatologicznie wyłożone. Momentami miałam wrażenie, że narrator wyskoczy na mnie z telewizora i wrzaśnie: "bądź szczęśliwa, do cholery!" Może po prostu jestem zbyt gruboskórna na francuskie kino?...

ocenił(a) film na 8
Blatta

jesteś. W dodatku na ta skórę zakładasz jeszcze grubsze futro.

Blatta

no to wytłumacz mi dlaczego Amelia podniosła ten kamień?:P (nie piszę gdzie... mam wrażenie że jesteś bystrą osobą i z pewnością zauważyłaś(jako bystra osoba:P) ten moment oglądając film:)

ocenił(a) film na 9
kamilos56

1. Kamienie były kilkakrotnie zbierane przez nią podczas filmu. Jak pewnie zauważyłeś (lub nie) Amelia sama powiedziała, chociażby starszemu Panu, który robił dziurki w kwiatach, że ona odstresowuje się puszczając kaczki na wodzie. (Wierzcie lub nie, ale "puszczanie kaczek" nie polega na rzucaniu drobiem do wody)
2. Jak każdy film, tak i ten musi spotkac się z krytyką. To naturalna kolej rzeczy.
3. Przeczytałam DOSŁOWNIE wszystkie komentarze napisane pod tym tematem. Jeśli wyjaśnienia nie pomogły autorowi wątku i innym osobom, które nie pojmują na czym polega fenomen tego filmu... Proponuję nie zadawać kolejnych bezmyślnych pytań, bo już konkretniej nie da się wytłumaczyć. Jeśli nie podołacie ponownemu obejrzeniu i przeanalizowaniu filmu, nie znajdziecie odpowiedzi na swoje pytania....
Pozdrawiam ;}

Lethal_Candy

... jak pewnie zauważyłeś (lub nie) pytanie nie było do Ciebie;) (to był duuuży kamień;D

ocenił(a) film na 9
kamilos56

Oczywiście, że zauważyłAM to iż komentarz nie był skierowany do mnie, tak samo jak zauważyłAM, że nie otrzymałeś odpowiedzi na swoje pytanie od Blatta... ;}

Lethal_Candy

jak myślisz dlaczego było "łeś"? choć zrozumiem jeśli mało Cię to obchodzi;p... a odpowiedź Blatty:P była tutaj kluczowa:P... i nie zmienił tego nawet fakt że nie odpowiedziała... :P to teraz jak myślisz, jaką funkcję pełniło tamte pytanie?:D

Blatta

Ja się w zupełności zgadzam. I chociaż się starałam, chciałam wzbudzić w sobie jakąś sympatię albo chociaż uznanie dla 'Amelii' to niestety wyłączyłam dvd raczej podirytowana i niezadowolona. Wiedziałam, że tak będzie zanim wzięłam film do ręki, ale dobra dusza namówiła mnie do obejrzenia. Kilka lat po premierze ^^ A ja się zgodziłam, bo od dawna zakochana byłam w muzyce Yanna Tiersena i pomyślałam, że wypada obejrzeć jakiś film, do którego ta muzyka została skomponowana... I jak lubię bajki, tak ta współczesna wersja dla dorosłych do mnie nie dotarła. Bo bajki są dla dzieci, nie dla dorosłych. No chyba, że mieszka się w paryskiej kamienicy...

ocenił(a) film na 3
Furiaa

Nie czytając pozostałych komentarzy odpowiadam: ponieważ jest bajką a szeroka publiczność lubi bajki.