PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402798}

Angielska robota

The Bank Job
2008
7,5 104 tys. ocen
7,5 10 1 103754
6,9 26 krytyków
Angielska robota
powrót do forum filmu Angielska robota

Moim zdaniem, Angielska Robota ma się nijak do Włoskiej Roboty. Nie zachwycił mnie Bank Job z tego powodu, że liczyłem na znacznie wyżej postawioną poprzeczkę, zwłaszcza po wcześniejszym obejrzeniu Italian Job. Film stał się dla mnie zbyt przewidywalny i po prostu mnie nudził. Jakie są Wasze odczucia ?

ocenił(a) film na 5
swierszcz

A co ma piernik do wiatraka?

ja27

A ma to, że oba opierają się na planowaniu i późniejszym rabowaniu. Fabuła ma podobne założenia. Mniej więcej to ma piernik do wiatraka.

ocenił(a) film na 6
swierszcz

Zbieżność jednego wyrazu w nazwie od razu jest powodem by porównywać jakieś filmy?

mhl999

I tutaj i tutaj jest historia o rabunku. W obu przypadkach oparte na faktach autentycznych. Także można to wrzucić to wspólnego worka.
Ogółem "Italian job" podobało misię o wiele bardziej. Nie mniej jednak "Bank Job" do tej pory jest zagadką :)
w sumie to kwestia gustu - oba filmu dobrze nakręcone i chce się je oglądać.

jokeru

Mam tylko pytanie które italian job podobało wam się bardziej? Podejrzewam, że oglądaliście tylko to z Stathamem z 2003r. Hmmm faktem jest iż jest to remake genialnego filmu z Michaelem Cainem któremu blżej właśnie do angielskiej roboty dlaczego? Bo w tych dwóch filmach postawiono na realizm a nie bez znaczenia są też lata w których akcja tych dwóch filmów się toczy. Nie zrozumcie mnie źle według mnie włoska robota to kawał dobrego kina z dobrą(naprawde dobrą!!)obsadą i ciekawym pomysłem dlatego już czekam na jej kontynuacje. Ale Angielska Robota i pierwowzór Włoskiej to równie dobre kino w bardzo dobrym klimacie której wartość tkwi w dialogu a nie akcji i efektach przez które jest ona budowana.

ocenił(a) film na 8
swierszcz

"The Bank Job" jest lepsze od "Italian Job" (wersji ze Stathamem). "Angielska robota" jest oparta na faktach, dlatego też te dwa filmy nie są ze sobą powiązane. To zupełnie inne dzieła, chociaż mają kilka podobieństw.