PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402798}

Angielska robota

The Bank Job
2008
7,5 104 tys. ocen
7,5 10 1 103837
7,0 21 krytyków
Angielska robota
powrót do forum filmu Angielska robota

Uwaga, SPOJLERY!

Drobny złodzejaszek (Jason Statham, znany z legendy pt. "Transporter" - haha - wbrew pozorom Transporter nie odbiega od The Bank Job poziomem) zostaje wplątany w intrygę przez "koleżankę z dzieciństwa" i postanawia okraść bank w celu, jak sam mówi "pokazania, że ma się coś do pokazania" (cóż za głęboka myśl!).

Mimo, że jest od dziecka przestępcą cierpi na notoryczny brak kasy (a jakże), więc podejmuje wyzwanie, tym bardziej, że pragnie "wrócić do gry".

Zbiera dość przypadkową ekipę, która nie ma pojęcia o tej robocie i zaczynają ryć tunel do banku. Wiercą ogromnym sprzętem dokładnie pod małą restauracją (gdzie wszystko lata i właściciel wzywa policję). Oczywiście policjant nie dostrzega niczego dziwnego (na szczęście, bo sam obezwładniłby wszystkich nieuzbrojonych przestępców - z wyjątkiem głównego bohatera, który zabija wzrokiem).

Złodzieje idą po rozum do głowy i ustawiają na pobliskim dachu swojego człowieka, który przez CB Radio puszcza w eter "I jak? Już włamaliście się do banku? Już jesteście w sejfie? Jak podkop". Przy czym wymienia imiona przestępców ("Jak tam Eddy?"). Włamywacze ganią go za to, że mówi do nich po imieniu, jednak na pytania "Czy jesteście już w sejfie" odpowiadaja "Nie, ale podkop dobrze idzie, niebawem będziemy bogaci".

Po kilku kolejnych absurdach i włamaniu okazuje się, że skrytki kryły ogromne skarby i ekipę ściga połowa Londynu z mafią, rządem i agencją na czele.

Na końcu Jason Statham standardowo spuszcza manto kilku gościom, uchyla się od strzałów, zostaje pojmany i szczęśliwie wypuszczony, bo jest w posiadaniu supertajnych informacji. KONIEC!

Jeśli choć 10% tej historii to pawda, to nie mam słów na Anglików ;)

ocenił(a) film na 4
bartek212

Słaby film o napadzie na bank, sam oczekiwałem dużo więcej i nie mam pojęcia skąd tak wysoka ocena...
Oglądałem kiedyś naprawdę dobry film o napadzie tylko nie pamiętam dobrze nazwy, w pamięci utkwiło mi: "Śmierć za 5 milionów" ale na żadnym portalu nie mogę znaleźć tego tytułu. "The Bank Job" wymięka przy tym filmie ;)

bartek212

Film jest oparty na prawdziwych wydarzeniach, więc nie wiem dlaczego oceniłeś go opierając się o "kiepską" fabułę. Czasem wystarczy skorzystać z Google, a nie produkować się na temat, o którym nie ma się pojęcia. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
bartek212

odechciało mi się komentować twojego komentarza już po samych ocenach twoich kilku filmó jak wojna swiatów bank job i serialu Friends gdzie wszystkim dajesz 1na10. to już hcyba wiem co cię śmieszy-jak ktoś nie zna zasad gry w szachy albo nie umie wypowiedzieć słowa "...powyłamywanymi..."

i mówie sobie dobra są gusta i guściki nie wszystkim się może podobać friends ale załugują na kilka punktów tak samo jak nie wszystkim moze sie podobac wojna swiatów ale jakbys poszedł do kina i zobaczył i usłyszał te efekty to napewno dałbys przynajmniej 4 skoro jestes taki skąpy w oceny ;)

co do filmu to jest on oparty na faktach !! (nie wiem czy wiesz)

Co z tego ze jest złodziejaszkiem do dziecinstwa i nie ma kasy-ja znam takich z osiedla to norma-mozna wygrac 5 milionów dzis a za tydzien byc bankrutem niewiem czym sie jarasz

Ta przypadkowa ekipa nie jest taka przypadkowa-jest amatorska ale każdy mniejwięcej wie co ma robić i w miare amatorskich możliwości przygotowywali się do tej roboty jakbyś nie zauważył na filmie.

z lataniem restauracji masz racje...no i ten policjant idzie 2 budynki dalej i spotyka goscia ktory mu mowi ze robią remont(policja bez nakazu nie moze sie wje*ać na chate czy gdzies wiec tylko upomina właścicieli-ewentualnie moglby wypisac mandat) Nie widzi z góry nic podejrzanego (akcja sie dział w piwnicy jakbys nie zauważył) więc wraca do jedzenia pączków:)

gadali sobie przez krótkofalówki bo byli amatorami a że największym amatorem byłgościu na dachu to sypal imionami wiec nei dziw się głupio

Cytując Cię "Po kilku kolejnych absurdach i włamaniu okazuje się, że skrytki kryły ogromne skarby" 0 tak zazywczaj jest w bankach - ludzi trzymaja tam swoje skarby i co może Cię zdziwi są to m.in. pieniądze i jak na koncu filmu pisało bylo ich ok 4 mln funciaków brytyjskich :)

z koncową akcją Jasona moze dział sie naprawde moze nie ale pamiętajmy zę jest to FILM oparty na FAKTACH.

jego ekipa i on mieli ogromnego farta i zostali wypuszczeni tylko dlatego ze mieli informacje bardzo wazne dla pojmujących ich osob dlatego m.in. zostali wypuszczeni :)

masz i pomyśl...

ocenił(a) film na 8
SzYnA_GNT

szynszyl wspaniale mU odpowiedziałeś. Film jak dla mnie rewelacyjny, tyle wątków skupionych w jednym napadzie :D, POLECAM

ocenił(a) film na 9
maderakPL

Brawa dla szynszyla.Dobrze, że chociaż jeden tu myśli,a nie szalone dzieci neostrady ogladajace filmy przy 15' monitorku i sluchawkach lub smiesznych glosnikach.Jak ma się beznadziejne warunki to żaden film nie będzie dobry.A, że dzieci neostrady nie potrafią czytać szybko to nie wiedzą, że film był na faktach.

ocenił(a) film na 4
SzYnA_GNT

"...ale jakbys poszedł do kina i zobaczył i usłyszał te efekty to napewno dałbys przynajmniej 4 skoro jestes taki skąpy w oceny ;) ..."
Podziałały na Ciebie efekty kina, których zapewne doznajesz rzadko, takim tokiem myślenia musiałby każdy film oceniać na powyżej 4. Pochodź sobie do kina przez rok po 5-10 razy w miesiącu i przyrzekam Ci, że kino przestanie tak na Ciebie działać.
"...co do filmu to jest on oparty na faktach !! (nie wiem czy wiesz)..."
To że historia jest zdumiewająca nie znaczy, że i film musi być.

ocenił(a) film na 8
kundzio

Akurat film jest bardzo dobry. Nie wiem czego oczekiwałeś, ale myślę że nawet nie wczułeś się w oglądanie.

A co do kina, to na ten temat nie mam ochoty się nawet wypowiadać.

użytkownik usunięty
bartek212

powiedz mi gosciu jedno czego sie spodziewales ze beda uzywac do komunikacji? NIE WIEM CZY ZAUWAZYLES ALE TO LATA 70' według ciebie to pewnie mieli uzywac komorek ;-) albo jakis szyfrowanych urzadzen...

mi film sie podobał daje mu spokojnie 6.5/10

bartek212

Ha ! I ta ich nieporadność, nieprzygotowanie i amatorstwo było najśmieszniejsze : D Przecież nie będą zmieniali fabuły i dawali jakichś osiłków, którzy mają profesjonalny sprzęt. Faktów nie chcieli zmieniać i tyle. Film dobry, nawet bardzo 7,5/10 Polecam : )