PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7}

Angielski pacjent

The English Patient
1996
7,4 75 tys. ocen
7,4 10 1 74683
6,3 37 krytyków
Angielski pacjent
powrót do forum filmu Angielski pacjent

Męczący

ocenił(a) film na 6

Oj bardzo się męczyłam, żeby obejrzeć film do końca. Niestety nie przypał mi zbytnio do gustu, ale za Ralph Fiennes, Juliette Binoche i jednego z moich ulubieńców czyli Colin Firth daje 6.

ocenił(a) film na 4
zezunia22

Ja, niestety, też... Nastawiłam się na arcydzieło, ale ten film po prostu mnie znużył. Podzieliłam go na cztery części, żeby w ogole obejrzeć do końca, bo za jednym razem za bardzo mnie nudził. Obsada super, ale czegoś mi tam brakowało... Akcja mnie nie wciągnęła, uczucie bohaterów mnie nie ujęło i kompletnie nic mnie nie wzruszyło.

xyz24

mnie ten film również wymęczył,jakkolwiek,bardzo lubię melodramaty...

ocenił(a) film na 5
xyz24

Co prawda, to prawda :p. Film ciągnął się bez końca. Jest tak ciekawy, że nawet nie wiadomo kiedy przenosi widza w magiczną krainę... snów . Szkoda na niego czasu 4-5/10, chyba tylko za aktorów, którzy swoją drogą też specjalnie się nie popisali.

użytkownik usunięty
zezunia22

Jeszcze nigdy tak nie wyczekiwałem reklam jak na tym filmie.

ocenił(a) film na 5

dokładnie, nie rozumiem oscarów i pozytywnych ocen, zupełnie nie wciąga...

agjan

To co Ciebie wciąga, nie musi zarazem wciągać wszystkich. I na odwrót.
Co tu takiego trudnego do zrozumienia?

ocenił(a) film na 5
Slaught

To tylko moja opinia. Jak dla mnie oscarowy film musi po seansie przynosić uczucie niedosytu (bo już się skończył), powodować pewnego rodzaju katharsis lub chociaż refleksje, a tu... Ok, może go nie zrozumiałam...

agjan

Tu nie chodzi o rozumienie filmu, mnie chodziło akurat o zrozumienie tego, że ile ludzi - tyle gustów i poglądów. Dlatego zawsze opinie będą skrajne i nie wszystko będzie nam odpowiadać. Jeśli chodzi o mnie to nie wiedziałam, że ten film zdobył aż tyle Oscarów, ponieważ mnie to nie interesuje. Chciałam go obejrzeć, bo słyszałam o nim, a że miałam okazję to z ciekawości go obejrzałam. Mnie film urzekł m.in. muzyką, zdjęciami (fabuła też niczego sobie) oraz sympatyczną grą aktorską Juliette Binoche. Tu chodzi o subiektywne odczucia w odbiorze danego filmu, o czym sama zresztą wspomniałaś.
W mojej opinii nie można nastawiać się, że film z dużą ilością Oscarów, przypadnie każdemu do gustu. Tak samo jak w przypadku tego filmu, chciałam obejrzeć "Zakochanego Szekspira". W końcu go obejrzałam, ale ostatecznie nie przypadł mi do gustu. Kompletnie. Również się dziwiłam, jak Ty w tym momencie, tylu nagród, bo otrzymał ich aż 7. Ale ok, myślę sobie, że każdy film ma szansę na nagrodę, nie tylko ten pod mój gust. Trzeba zrozumieć jedną rzecz. - Nie każdy oskarowy film będzie nam odpowiadać i nie ma co się tutaj czego dziwić. Ale jeśli ktoś Oscary uznaje za wyznacznik dobrego filmu i zarazem myśli, że skoro otrzymał dużo nagród to przypadnie do gustu całej ludzkości tego świata. To trudno, jego sprawa...

ocenił(a) film na 8
zezunia22

no przydługi, ale generalnie Ralpf i Colin ratują wizualnie ten film :)

ocenił(a) film na 4
zezunia22

Zdecydowanie swoją skromną osobą dołączam się do grona osób powątpiewających (delikatnie to ujmując) w zasadność wręczenia temu filmowi aż tylu Oscarów (najlepszy film roku? toż to jakieś straszliwe wielkie nieporozumienie, a przecież będące w dodatku zaledwie wierzchołkiem góry lodowej zdobytych nagród wszelakich).

ocenił(a) film na 7
dentryt

Ja również mam podobną opinię.Momentami film mnie męczył i dłużył się, momentami trzymał w napięciu i przyciągał uwagę.Uważam,że jest dobry, ale do arcydzieła(a takim go okrzyknięto) wiele mu brakuje.

zezunia22

Dokładnie to samo odczułam, oglądałam w sumie film przez dwa dni.

ocenił(a) film na 9
777temida

Mi się film bardzo podobał, zamierzam teraz zabrać się za książkę. W kwestii nagród się nie wypowiadam, bo to rozszerzenie dyskusji o gustach, a o tych sensu dyskutować jak wiadomo nie ma. Ja akurat w tym filmie znalazłam coś, co mnie urzekło i wciągnęło.