Antychryst

Antichrist
2009
5,7 64 tys. ocen
5,7 10 1 63784
6,5 35 krytyków
Antychryst
powrót do forum filmu Antychryst

Jak to jest być zmanipulowanym? Kiedy zrozumiecie że Von Trier ukradkiem zgwałcił od tyłu wasze intelekty? Przecież ten film to jest po prostu żart, takie jaja, fantazja i upust wyobraźni, nic więcej, ale dla was geniusze recenzenci to jakieś wielkie psychoanalizy są, ba, nazywacie to studium jakimś. No ludzie, koń by sie uśmiał. Zrssztą w konia to was zrobił Von Triera i pada ze śmiechu z tych co główkuja nad intepretacjami.

Ciekawe jak zinterpretujecie to że po takim harcorze i gratce dla sadomasochistów Willem Defoe na koniec filmu zajada sie poziomkami czy jakim innym owocem a w tle leci błoga muzyczka.
Czy ktoś z "mądrych" w ogóle zobaczył komu jest dedykowany ten film?

0wner2

Dziwne że tym razem nie zgrywałeś pseudointelektualisty.

neo_angin

Nigdy nie zgrywam pseudointelektualisty, zawsze oceniam obiektywnie.

0wner2

Obiektywnie to dobry żart z twojej strony, a "Sucker Punch" i "Niezniszczalni" to z pewnością obiektywne arcydzieła. Tak jak i ten gniot Scotta.

neo_angin

Nowy genialny film Scotta tak, Niezniszczalni i SP - już tłumaczyłem dlaczego ocena zawyżona.

0wner2

Tak, tak. Żyj sobie w przeświadczeniu o genialności takich bubli.

neo_angin

To że jesteś zbyt tępy by zrozumieć co chciał Scott nam przekazać nie oznacza, że film nie jest genialny.

0wner2

Ty jesteś pseudointelektualistą że w tej papce doszukujesz się treści. Prościutki blockbuster.

neo_angin

Ten prościutki blockbuster zawiera sto razy więcej treści i prawdy o człowieku niż twój ukochany TDKR i jest o wiele lepiej zrealizowany.

0wner2

TDKR też oceniłeś na 10 geniuszu. Zawiera tyle samo, TDKR nie udaje nic ponad rozrywkę, a w przypadku promka to rozrywka słaba.

neo_angin

Promek nic nie udaje, jest genialnym blockbusterem z treścią i odrobiną ambicji, czego nie można w żadnym wypadku powiedzieć o innych blockbusterach do czego ludzie się już niestety przyzwyczaili. A prawda jest taka, że każdy blockbuster powinien wyglądać tak jak Promek, który swoją drogą był rozrywką lepszą i bardziej emocjonującą niż TDKR.

0wner2

Film nie jest zupełnie emocjonujący i przestań kłamać. To tępa papka.

neo_angin

Prometeusz jest najbardziej emocjonującym filmem sci-fi jaki widziałem w życiu.

0wner2

To widocznie jedynym.

neo_angin

No chyba jednak nie o czym świadczy liczba ocen filmów z tego gatunku które oceniłem - 176.

0wner2

Widocznie tamtych nie widziałeś.

neo_angin

Nie oceniam filmów których nie widziałem prócz gniotów Biebera czy HSM.

ocenił(a) film na 8
huo_sanchez

Siłą filmu jest właśnie to, że można go interpretować na swój sposób. Słabe filmy mają łopatologiczno-dydaktyczny przekaz, a tutaj von Trier niczego nam nie narzuca. Jeżeli są to z jego strony "jaja", to ok - kupuję to. Ale nikt mi nie zabroni próby interpretowania obrazu ot po prostu dla siebie. Kina są pełne filmów robionych pod tezę, ale wtedy czyni się z widza ubezwłasnowolnionego idiotę. A dedykacja dla Tarkowskiego jest jak najbardziej na miejscu - Tarkowski znany jest z długich ujęć, których w "Antychryście" jest mnóstwo, więc już samo "malowanie obrazem" jest hołdem dla mistrza. Kompletnie nie rozumiem Twojego wpisu, film może się Tobie nie podobać, ale po co od razu bić w tarabany. Dla mnie jest arcydziełem wykraczającym mocno poza ramy samego kina - oglądałem go dosyć dawno ale do dzisiaj pamiętam doskonale a to dla mnie miara dobrego kina. Dla mnie! Pozdrawiam.