PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=549085}
6,6 115 tys. ocen
6,6 10 1 115314
6,2 57 krytyków
Aquaman
powrót do forum filmu Aquaman

10/10, dlaczego?

ocenił(a) film na 10

Film jest świetny! Już dawno nie widziałem tak dobrego filmu, w którym aktorzy zostali dobrani idealnie do odgrywanych postaci. O to kilka za:
1. Jeśli komuś tak jak mi NIE podobał się nowy batman od DC, to Aquaman jest zupełnie innym filmem, który bardziej przypomina poziom Batmana z Balem.
2. Ogromna ilość lokacji. Film nie odgrywa się w 2/3/4 miejscach, przez co łatwo o efekt wow, co chwile widząc to nowe miasta/królestwa... Spokojnie można podpiąć ten tytuł pod filmy przygodowe.
3. W końcu ktoś zadbał o zatrudnienie atrakcyjnych aktorek, na widok których faktycznie może ustać normalnemu facetowi. :) To nie jest jeden z tych filmów, w których zatrudnia się szpetne paszczury w imię feminizmu i innych pierdół. Ta ruda Pani na plakacie super wyglądała. Cycki i talia świetnie zostały podkreślone.
4. Tak jak wspomniałem na początku - aktorzy zostali dobrani bardzo dobrze do odgrywanych przez siebie ról.
5. Dialogi dobre, chociaż uważam, że w niektórych momentach można było zadbać o bardzie poważny klimat i niekoniecznie kierować się myśleniem na zasadzie "głupi plebs nie zrozumie". Zwłaszcza mam na myśli dialogi postaci z Atlantydy.
6. Lokacje są dość widowiskowe, chociaż dupy nie urywa. Brakowało mi w tym filmie tego, że główny bohater mało czasu spędził w samej Atlantydzie, która z "lotu ptaka" prezentowała się zacnie. Mam nadzieje, że w kolejnych odsłonach gł. bohater pobawi się w typowego vlogera i pokaże nam atlantyde bardziej szczegółowo, a mniej będzie starych (historycznych), zniszczonych, mało widowiskowych lokacji.
7. Sceny walk na bardzo wysokim poziomie. Tutaj niema się do czego przyczepić jeśli chodzi o wygląd, fizykę poruszania się postaci z filmu. Przyczepiłbym się tylko do ostatniej, największej potyczki w filmie. Zabolało mnie to, że szybko się zaczęła i skończyła przez co miałem niedosyt, w dodatku kamera była bardzo przybliżona i nie można było nawet zobaczyć ogromu obu z armii (np tak jak w Hobbicie albo władcach pierścieni, gdzie zawsze było ujęcie z lotu ptaka na wszystkie jednostki jednej i drugiej strony konfliktu).
8. Kostiumy, SZTOS! Tutaj niema się do czego przyczepiać. Ten zielony bardzo fajnie obciskał ;>

To chyba tyle jeśli chodzi o moje spostrzeżenia dlaczego warto dać temu filmowi 10/10.

ocenił(a) film na 10
Daniel369

Nawiązując do 5 punktu. Zawsze Atlantyda kojarzyła mi się z mekką ludzi niezwykle wykształconych, a w filmie poziom dialogów mieszkańców atlantydy nie był zbyt wysoki. To miałem na myśli. Podobnie jak w Thorze od marvela. Niby Asgard, bogowie, dostęp do starożytnych zwojów, na każdym kroku film nam podświadomie wciska jacy to oni nie inteligętni i mądrzy a posługują się językiem na poziomie czarnoskórego gangstera z USA i idiotycznymi żartami... Akurat w aquamania nie wygląda to tak tragicznie jak w Thorze, ale wg mnie powinni zadbać o lepsze dialogi dla mieszkańców atlantydy.

Daniel369

HAHA gimnazja już zamknęli ale wy dalej tam jesteście. Ubawiłem się do łez:D

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 8
Daniel369

Niedawno pojawila się recenzja Ichaboda,,lukasza Stelmacha i każdy się dziwi jakim cudem on polubił filmy DC.Say it...Shazam;]