7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Przestrzegam wszystkich przed oglądaniem "Avatara" w innej wersji niż 3D.Ja niestety pokusiłam sie na obejrzenie go w wersji normalnej i bardzo tego żałuję:-(((OCZYWIŚCIE FILM JAKO TAKI PODODBAŁ MI SIĘ ,ALE EFEKTY ,KTÓRE PRAGNĄŁ OSIĄGNĄĆ cAMERON I ZACHWYCIĆ WIDZÓW PRZYPUSZCZAM,ŻE TYLKO MOŻLIWE SĄ DO WŁĄŚCIWEGO ODBIORU NA 3D..

ocenił(a) film na 2
Margot_13

to też dobry przykład:
- czy to jest "styl zero" w 2D
- czy może w 3D, to już coś innego
;-)

a swoją drogą, Twój post jest genialny :)

ocenił(a) film na 8
swierszczFW

3D to tylko nowy sposób techniki filmowej i tyle .....oglądałam ostatnio "Starcie Tytanów" w 3D...i.......jakoś nie rzuciło mnie to na kolana..A wracając do "Avatara" to 3D ma wywrzeć wrażenie wzrokowe bo niestety mimo całego szacunku dla pana Camerona jest to bajka która moi znajomi nazywali Cameronowskim "Pocahontas"

ocenił(a) film na 9
Margot_13

"oglądałam ostatnio "Starcie Tytanów" w 3D"

ekhm, o ile dobrze mi wiadomo to film był konwertowany do 3D (był kręcony 2D)
tak więc twoje doznania jakoś nieszczególnie mnie przekonują :P
może wybierz się na jakiś film który kręcą w prawdziwym trójwymiarze.

"Cameronowskim "Pocahontas""
na litośc boską! jak cieżko wbić wam do głowy:

Transformers = super efekty + 0 = przeciętny film
Avatar = super efekty + emocje które wzbudza = arcydzieło

Jeśli nie zachwycasz się głównymi bohaterami - trudno się dziwić.

plantum

""Cameronowskim "Pocahontas""
na litośc boską! jak cieżko wbić wam do głowy:"
Jak to się mówi - prawda w oczy kole

"Transformers = super efekty + 0 = przeciętny film
Avatar = super efekty + emocje które wzbudza = arcydzieło"

Avatar wzbudza emocje? Śmiechu warte. Tak samo jak Transformers służy tylko i wyłącznie rozrywce, i dla wielu osób (ja do nich także się zaliczam) Tranformers dostarczył taki sam jej poziom, o ile nie większy.

ocenił(a) film na 9
AlmostGreen

chętnie poznam dziewczynę która uroniła parę łez, oglądając Tranformersy - Och! Zapewne niewiele jest takich dziewcząt.

Teraz porównaj sobie to z ilością dziewczyn które wzruszył Titanic.....

moje wzory nie kłamią....

Bo Avatar to taki właśnie Titanic. Tyle że, jeszcze bardziej postawiony na efekty.
Dlatego uważam, że nowy film Camerona zyskuje przewagę nad takimi jak takimi jak ten, tradycyjnymi blockbusterami.

ocenił(a) film na 8
plantum

Dzięki wspaniałej grze aktorskiej Leonarda Di Caprio i Kate Winsled "Tytanik " wzruszal do łez ...poza tym dowodem na to,że Kate Winsled jest wspaniałą aktorka świadczy nagroda "Oskara",którą otrzymała za rolę w filmie "Lektor"

plantum

A czy ja gdzieś napisałem że Transformers jest melodramatem który ma wzruszać do łez ? Inna sprawa że na 99% takie osoby (które Tr wzruszył) istnieją. Tyle o Transformers.
Titanic jest o niebo lepszy jeżeli chodzi o wątek miłosny. Po pierwsze świetne kreacje aktorskie, po drugie bardzo dobrze nakreślone postacie. Po trzecie z założenia miał być melodramatem więc nie wiem jak można te 2 filmy porównywać. W Avatarze za to wszystko jest strasznie spłycone, sprowadzone do dwóch przeciwległych biegunów: dobry-zły. Podobnie z wątkiem miłosnym - mały survival w dżungli i love. Dodajmy do tego porządną dawkę patosu - i mamy przepis na wzbudzenie emocji u popcornożerców. A jeśli sądzisz że Titanic był głównie nastawiony na efekty - to chyba nie załapałeś o co w tym filmie chodziło.

ocenił(a) film na 9
AlmostGreen

po prostu chciałem aby ludzie odebrali Avatara jako równowagę pomiędzy Fabułą a Efektami (pomiędzy Titanic a Transformers)

Mimo iż przechodzi mnie dreszcz, muszę uszanować każde zdanie :)

plantum

Nie sądzę żeby było coś takiego jak równowaga między fabułą a efektami. Efekty mają za zadanie uzupełniać fabułę. W Avatarze można powiedzieć że jest odwrotnie i mimo że nie uważam Transformers za jakieś arcydzieło, fabuła jest bardziej oryginalna niż ta przedstawiona w Avatarze.

ocenił(a) film na 8
Margot_13

Oglądałem to starcie całe w niby 3D i nie zauważyłem efektu 3D praktycznie wogóle ,a na avatarez ,poprostu szok masz wrażenie że jestes na tej cholernej planecie i biegasz z tymi kotami.Naprawde polecam ,film jako film moze nie arcydzieło ale naprawde efekty wizualne najlepsze jakie w życiu widzialem

ocenił(a) film na 4
Margot_13

Aha. Czyli jest to zwykłe gówno nastawione na efekciarstwo.

ocenił(a) film na 9
shamar

aha, a twój post to zwykłe ścierwo nastawione a wku ludzi

ocenił(a) film na 4
plantum

Nie wypowiadam się obszernie nt. tego filmu bo za duzo tu jeszcze idiotów i fanbojów, jak sobie pojdą to moze kiedys.

ocenił(a) film na 8
shamar

hehehehehehehehheheh

ocenił(a) film na 8
shamar

"Aha. Czyli jest to zwykłe gówno nastawione na efekciarstwo."

avatar to nie zaden dramat psychologiczny czy inna obyczajowka spoleczna nie tego typu film.

"Wielkie gówno nastawione na efekciarstwo"
hehehehe moze i po czesci tak ,ale mojim zdaniem fabula nie była az tak bardzo zla.Mam teorie taką do tego filmu jego sie nie ogląda na niego sie patrzy(naprawde obejzany w aimaxie poprostu cos pieknego ) Pomysl na film tez mojim zdaniem wporzadku,muzyka dzwiek tez niczego sobie

ocenił(a) film na 4
tuwolnopalic

wiem , widziałem. Ciekawy byłem reakcji fanatycznej czesci.

ocenił(a) film na 9
shamar

no to chyba się nie zdziwiłeś na moją reakcję.....

są ludzie którzy czytają wasze żarciki i stają się dla nich prawdą.....