7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Piękny epicki film. Nic dodać, nic ująć.

trick666

trick666

Wysłało się niechcący 2 razy. najpierw wyskoczyło mi ze awaria i myślałem że się nie zapisało a są oba...

użytkownik usunięty
trick666

Z tym 10/10 bym aż tak nie przesadzał, ale uważam, że 8/10 jest jak najbardziej w pełni zasłużone, bardzo mocna produkcja.

ocenił(a) film na 6

hmmm ... epicki? Nie wiedizałam, że oglądałam książkę napisaną prozą. Wydawało mi sie, że to film, a nie rodzaj literacki. Pomysliłąs pojęcia złotko

anetek

Wspaniały od strony technicznej/wizualnej, lecz niestety kuleje fabuła i scenariusz... osobiście dałem 7/10 ;)

anetek

W której jesteś klasie? Widzę ze jedyna wiedza to ta wyniesiona w szkole.
Epicki, epickie widowisko jest określeniem używanym potocznie do filmów zrealizowanych z wielkim rozmachem, z wielkim światem, np. scenami batalistycznymi. Przykłady takich filmów: Gladiator, Władca Pierścieni, Spartakus, Ben Hur, Kleopatra.

trick666

Zgadzam się... pojęcie "epickość" w przypadku takich filmów jest jak najbardziej na miejscu.

BarEET

Nie przejmujmy się dziećmi. One siedzą na każdym serwisie i ciężko normalnie dysktutowac.

anetek

''Pomysliłąs pojęcia złotko ''

Jeśli nie widać to jestem facetem - są taki znaczki obok nicków. Zajrzyj do wikipedii co oznaczają. nie życzę sobie by do mnie pisać ''złotko''

użytkownik usunięty
trick666

Ona nie zrozumie nawet tego, co tu wyżej napisałeś, postaraj się pisać specjalnie dla niej prostszym językiem :-). No bo co to musi być za dziecko, skoro uważa, że określenie <<epicki>> może się odnosić tylko do książek. UWAGA, OBWIESZCZAM GŁOSOWANIE!! ILE ANETEK MA LAT?? MÓJ GŁOS - 14.

ocenił(a) film na 8

Yyyy... Wiek nie ma tu najmniejszego znaczenia. Zależy od człowieka: ma coś w głowie lub nie. Starszy nie zawsze = mądrzejszy. Te swoje lipne stereotypy możecie sobie w d... wsadzić. Tylko tym jesteście w stanie tłumaczyć głupotę ludzką, nie ma co: mistrzem dedukcji to ty nie jesteś.

ocenił(a) film na 10
wi_de_lec

Kolokwializm w stylu "w d... wsadzić" też nie świadczy o tobie najlepiej. Skoro bierzesz się za pisanie riposty, to niech przedstawia ona jakiś poziom.

ocenił(a) film na 10
NommaD79

Popieram. tamten koleś się wciął. Zaczął pisać, w obronie tamtej dziweczynki że to nie wiek ma znaczenie lecz dojrzałość. Tylko jaką dojrzałość ona pokazała? Mądrzy się a nie zna znaczenia słów. To głupie bez względu na wiek, a tamtemu kolesiowi pogratulować bystrosci.

ocenił(a) film na 8
NommaD79

Bardzo przepraszam za ten zwrot, ale nerwy mi puszczają, kiedy czytam coś takiego. "Masz 14 lat, więc co ty możesz wiedzieć?" - to jest dla mnie nie fair. Ludzie, którzy szczycą się swoim wiekiem i z pogardą patrzą na nastolatków budzą we mnie obrzydzenie. To robi się jakieś chore, niektórzy dorośli forumowicze zaczynają uważać się za kogoś w rodzaju sarmatów - najlepszych, najmądrzejszych i tych, którym należy się najwięcej, a na młodszych użytkowników stawiają krzyżyk. Jeśli ma się 14 lat, to automatycznie jest się kwalifikowanym do tej niższej "warstwy społecznej". Starsi popierają swoje racje nie solidnymi, słusznymi argumentami, lecz zdaniem: "jestem starszy, więc wiem więcej, a ty młody nie podskakuj".

wi_de_lec

Tutaj nie chodziło o wiek, że jest młoda więc nie ma racji. Po prostu tej racji nie miała. Gdyby to samo napisała w wieku 27 lat niczego by to nie zmieniło.

ocenił(a) film na 8
andrzej_zawadzki_79

"No bo co to musi być za DZIECKO, skoro uważa, że określenie <<epicki>> może się odnosić tylko do książek."
"OBWIESZCZAM GŁOSOWANIE!! ILE ANETEK MA LAT?? MÓJ GŁOS - 14."

Chodzi mi o te zdania. Tutaj wyraźnie Petroniusz wskazał na wiek jako powód domniemanej głupoty tejże dziewczyny. Najpierw zarzucił jej niewiedzę, a później poparł to właśnie tym argumentem.

wi_de_lec

Racji jest troche u jednego i drugiego. Pierwszy z Was ma rację z tym że nie każdy młody musi mieć niewiedzę i nieraz wiek nie ma znaczenia kiedy osoba w wieku 16 lat jest dojrzalsza niż ta w wieku 21.
Drugi z Was ma rację po części, gdyż zazwyczaj młodsi mają mniejszą wiedzę, wymagania filmowe, wyczucie kina niż ci starsi ze względu na mneijsze doświadczenie życiowe i ilosć obejrzanych filmów. Nie zapominajmy też że różni ludzie dojrzewają w różnym tempie i że w wieku 14 lat nadal jest sporo typowych dzieci.

ocenił(a) film na 10
anetek

Słowo epicki jest neosemantyzmem, w zasadzie już od dawna przyjęty w potocznym użyciu i nie traktowanym jako błędne określenie. Nie odnosi się stricte tylko do literatury, jest zaczerpnięty z angielszczyzny, gdzie owo słowo "epic" ma dużo szersze znaczenie.

NommaD79

Tylko patrzcie dyskusja skupia się na słowie epickim i nie jestem przekonanym czy oto miało chodzić w tym temacie:)

ocenił(a) film na 10
hegemonia7

Jakby nie było, słowo klucz tego tematu. Czy będzie godny epickiego określenia, zaczekajmy z tym jeszcze trochę - osobiście tego mu życzę.

NommaD79

Podpisuje się pod życzeniami.
za krótki <br/>
za krótki <br/>

użytkownik usunięty
trick666

:-)

trick666

wita witam milo wiedziec ze sa jeszcze ludzie ktorzy dodaja tu tematy na + bo kochaja ten film albo nie widze ze zaraz temat bedzie caly z trolli :) dlugo nie pociagnie :(

Blue_Best_Avatar

ahh i popatrzylem na date dodania tematu :)

ocenił(a) film na 10
Blue_Best_Avatar

Ale nie da się ukryć że film jest przełomowy.
Ja dzisiaj dodałam temat ale jakiś troll mi go popsuł :(

Kala87

narazie tak bedzie jeszcze trolle tu siedza ale moze za niedlugo odejda bo i tak nie wygraja:)

ocenił(a) film na 10
Blue_Best_Avatar

tu na razie wydaje się być spokojnie...

Kala87

no narazie tak sam sie zdziwilem bo patrzac na dzisiejsze posty i przed kilku dni to trolle sie wylamuja :_

użytkownik usunięty
trick666

10/10

Potwierdzam

ocenił(a) film na 5

Zaprzeczam.

ocenił(a) film na 10
trick666

10/10 takiego filmu dawno nie było i przez długi czas nic go nie pobije, jesli w ogóle

użytkownik usunięty
trick666

"Słowo epicki jest neosemantyzmem, w zasadzie już od dawna przyjęty w potocznym użyciu i nie traktowanym jako błędne określenie. Nie odnosi się stricte tylko do literatury, jest zaczerpnięty z angielszczyzny, gdzie owo słowo "epic" ma dużo szersze znaczenie. "

Z tego co pamiętam, to pierwszy raz miałem styczność z terminem "epicki" jakoś w podstawówie :-) i to bodajże pani od polskiego tłumaczyła nam, że literatura dzieli się na epikę, lirykę i dramat.

Jak widać, sztuka filmowa zgrabnie zaadaptowała to pojęcie do swoich potrzeb :-).