7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

10/10 !

ocenił(a) film na 10

MÓWCIE SOBIE CO CHCECIE ALE TEN FILM BAAARDZO MI SIĘ PODOBAŁ! :)

ocenił(a) film na 9
Maragy

zgadzam się! to 3D było bardzo soczyste... te sceny w wahadłowcu... mhhhmmm... :)

Maragy

Ale proszę nie krzycz!!!My rozumieć :P

Czemu zazwyczaj połowa wypowiedzi ma taki sens ,że podoba się i od razu się zarzekacie ,że innych zdanie macie gdzieś...hmmm
A ja mam pytanie czemu ci się podobał? :)

ocenił(a) film na 10
Limonkaa

A spodobał mi się ogólnie mówiąc za całokształt.. nigdy nie oglądam filmów
tego typu tzn. Sci-Fi, ale na ten się skusiłem no i nie żałuję ;)

P.S. a sensem mojej wypowiedzi nie było to, że mam czyjeś zdanie 'gdzieś'
tylko chodziło mi o to, że mimo wielu krytycznych wypowiedzi na temat tego
filmu ja będę trzymał się swojego zdania.. a nie tak jak niektórzy,
zmieniał je pod wpływem innych.. mniej więcej o to mi chodziło o ;P uff,
ale się rozpisałem..

Maragy

OK,niektórzy zmieniają bo na początku nie dostrzegają wad.Gdy się je sumuje często trzeba przyznać racje.Często też ulegamy pierwszemu wrażeniu które może być mylne.Jak dla mnie takie zmienianie zdanie nie jest straszne,sama często tak robię.

Uważasz ,że ten film jest arcydziełem.A scenariusz,płytkie przedstawienie postaci,podzielenie świata na czarne lub białe postacie?Nie przeszkadzało to Tobie?

Maragy

Przyłączam się do wypowiedzi wyżej.:)

hegemonia7

Wyżej niż limonka znaczy...:P
Wyprzedziła mnie...

hegemonia7

Ma się ten refleks :D A coś dorzucisz od siebie czy będziemy tak sobie przytakiwać :P

Limonkaa

A mało stron już się napisałem o avatarze, niechce mi się, jak chcesz zajrzyj do tematu tzw.Janka (pierwszy raz widzę).
Tam mu odpowiedziałem na jego 16argumentów...

hegemonia7

http://www.filmweb.pl/topic/1385282/Znak+jakości+Alex_Tyler+nie+poleca+2+10.html

hegemonia7

Ufff przeczytałam :P Masakra nie piszcie tyle,ja być umysł ścisły i lubić konkrety ;)

,,I co do tego priorytetu, jeżeli mówisz o bibli to daj już spokój, ciekawe jak ty byś się czuł w skórze takiego przerażonego zwierzęcia którego ludzie wypędzili z jego domu, nie traktój zwierząt jak przedmioty, człowiek to najliczniejsza istota na ziemi (tu już mowa o przeludnieniu), no może już dalej nie będę rozwijał tego punktu. "
Bardzo ładne stwierdzenie :)

Ale te dpowiedzi nie wiążą się z moim pytaniem.Bo tu raczej chciałam się spytać czy zasługuje na miano arcydzieła :)

Limonkaa

Moim zdaniem powinien zasiąść na tronie obok gwiezdnych wojen, tytanica i władcy pierścienia.

hegemonia7

Titanica :P Ok zgadzam się,bo to dla mnie podobne filmy i tak samo mnie irytują :P

Ja Władce Pierścieni traktuje inaczej,raczej jak jedną z najlepszych ekranizacji książek,więc nie pasuje mi do tego zestawienia.

ocenił(a) film na 9
Limonkaa

"A ja mam pytanie czemu ci się podobał? :)"

takie pytania to zadają ludzie którzy albo widzieli złą wersję filmu albo są ślepi :)

plantum

Bo zaraz zacznę przeklinać :P Czy to tak trudno zrozumieć ,że można obejrzeć jakiś film(ba nawet w kinie w wersji UWAGA 3D-czad prawda?) i mieć do niego trochę uwag?

Limonkaa

No można np. dlaczgo pośród ogromnego pola magnetycznego które by niszczyło śmigłowce i wyciągało mózgi ludzi na wierzch, oni lecą se w najlebsze bez szwanku...:P

hegemonia7

Nie wiem o czym ty mówisz :P Czyżby tu chodziło o Przeznaczenie czy jak to się tam nazywa...nie miałam zaszczytu obejrzeć tego zacnego dzieła nad dziełami,arcydzieła wszech czasów :P

ocenił(a) film na 9
Limonkaa

uwagi można mieć do prezenterki audiotele, tutaj dostajesz ostre ciosy: 3D, Na'vi, JakeSully (Ney dla facetów) >> czego chcieć więcej

plantum

uwagi można mieć do prezenterki audiotele, tutaj dostajesz ostre ciosy: 3D, Na'vi, JakeSully (Ney dla facetów) >> czego chcieć więcej

Ciepłego łużka i tależa pączków!:D

hegemonia7

Taaaak dużo cukru,ciach i żeby rozdawali kasę :P

Ale kurcze tak mi pocisnąłeś ,że idę płakać :p

Przepraszam no,ale stwierdzam ,że Jake Sully mi się nie podobał buuuu ,i mi zbrzydł niebieski chlip chlip :(

Limonkaa

Nie płacz...:( |
Chcesz ciasto?------->|---|
|___|

hegemonia7

Ehh rozleciało się...

hegemonia7

Nie marnuje się ciasta!Trzeba oddawać mu hołd ;P

plantum

Może tylko porządnej argumentacji przemawiającej za filmem, a nie tylko pitu-pitu o "niebieskiej piękności" i 3D? Czemu zawsze jak ktoś ma jakieś uwagi do filmu to ty musisz wrzucić swoje 3 grosze? ;)

BarEET

moja wiadomość jest skierowana do plantum

BarEET

Prosiłbym tylko o porządna argumentację i nic więcej ;). Chyba nie wymagam zbyt wiele

ocenił(a) film na 9
BarEET

bo to jest tak że niebieska nimfa (nie mylić z nimfomanką) jest esencją tego filmu, jest uosobieniem doskonałej grafiki komputerowej jaką dysponujemy w obecnych czasach.

Doskonałym przykładem jest woda która sprytnie myli oko widza - ja się raz zapomniałem.

1. Czyli efekty specjalne

Pytając ludzi kiedy ostatnio oglądali coś w 3D, wielu odpowiedziało mi: "Mali Agenci 3D". Wszyscy wiedzą że Avatar jest bardziej "płytki" niż inne filmy Ale zawsze kiedy było trzeba, film miał głębię zachwycającą.

2. Czyli Odmienne podejście do 3D

Fabuła to przedmiot kpin, nie zależnie od filmu - każdy można wyśmiać za fabułę. Avatar oferuje nam prostą historię w sosie z emocji.

Wiem że wiele jest prymitywnych filmów z grafiką - ale powiedzcie kto płacze na transformersach? Albo na spidermanie?

3. Czyli Film z emocjami

Pomyślcie sobie że Avatar stoi na półce o nazwie "Filmy Proste z Grafiką", czyż nie wyróżnia się spośród tych filmów ??

mogę nawymyślać więcej

plantum

To wymyśl.:)
Ciekawy wniosek, i chętnie poczytam kolejne porównania.;)

ocenił(a) film na 9
hegemonia7

Film rozdziela dobro i zło na czarne i białe, jednak pojawia się też kolor szary. Przykładem jest pan Parker Selfridge który niby chciał pomóc ekipie jednak na końcu filmy został wygnany za swoją bierność wobec całej akcji.

To przykład że nie można biernie stać i patrzyć na czyjeś nieszczęście.

4. Morał nr.1

=========
Od samego początku filmu słuchamy od tym że ziemia już nie jest przyjaznym miejscem, i to jest dla nas ostrzeżenie, które przecież już tyle razy słyszeliśmy.

Zamiast jednak zalewać nas obrazem totalnej zagłady naszej planety w filmie dominuje jedynie Pandora.

To działa na wyobraźnię lepiej niż obrazki zniszczonej ziemi.
Każdy pragnie żyć w takim raju.

5. Proekologiczne przesłanie

==========
Mało tego że mamy rajką planetę i sexy chick w roli głównej. Scenariusz opowiada nam przepiękną bajeczkę że czasem marzenia się spełniają, i że są ludzie którzy dostali od życia w kość a potrafią czerpać radość z prostych rzeczy.

6. Bajka

ocenił(a) film na 10
plantum

Kurcze, ale wy się tutaj zagłębiacie w temat Robaczki ;p

Maragy

ocenił(a) film na 6
plantum

a ja miałam nadzieję na choć jedno ujęcie tej zapaskudzonej ziemi :(
a tu lipa.. buu..