7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823328
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

... dla kinożerców. wsie w pariadku i vice versa...

ocenił(a) film na 9
martinez88

Nie oplułem, dałem przykład, że dużo cenionych produkcji, można potraktować, jak przeciętne filmidło. Ale tak się dzieje, jeśli ktoś, na siłę próbuje zrobić z Camerona, Bergmanna.
Powtórzę, na co pan poszedł do kina ? Na coś ambitnego ? Przykro mi, pomylił pan salę, tutaj grają Camerona.

Utopijne wizje są nudne ? Dziwne, ja się nie nudziłem. Z tego co widzę, całkiem sporo ludu się nie nudziło.

"Porównywanie legend folkloru do fantazji Camerona jest nie na miejscu."

A dlaczego to ? Tylko Tolkien miał prawa do przedstawiania swoich wizji ? Jacksona w to nie mieszamy, on tylko przerzucił książę na ekran, dla tych, co im się czytać nie chciało - a i tak sporo stracą.

Kolbe

z tego co słyszę sporo ludzi się nudziło...tak utopia jest nudna i plastikowa

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

a zgodzisz się ze mną, że statystycznie ujmując film cieszy się dużą popularnością ?

sprocket73

a zgodzisz się ze mną, że statystycznie ujmując film cieszy się dużą popularnością ?

>statystycznie rzecz biorąc wychodząc z psem na spacer macie średnio po 3 nogi

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

Nie wiem, ja nie słyszałem :) Sam się nie nudziłem więc do mnie takie argumenty nie przemawiają.

ocenił(a) film na 7
Kolbe

Właśnie cholera Cameron mnie oszukał, dobre dwa lata czekałem na wielki film - twórcy terminatora, drugiego obcego, efekciarskiego Titanica - no po prostu myślałem, że to będzie taka historia która kompletnie zapadnie mi w pamięci, a tu takie rozczarowanie.

Nie odbieram mu niczego, jest wielkim reżyserem. I tym bardziej nie odbieram mu prawa do tworzenia własnych wizji. Taki chleb filmowca. Tylko budowanie czegoś od podstaw zawsze będzie trudniejsze, od zaczerpniętych toposów i stereotypów z baśni i legend jak zrobił to Tolkien? Nie czytałem szczerze Władcy, będę musiał kiedyś to nadrobić.

Kolbe

Ten film zarobił masę kasy, tylko dlatego że Fanboye chodzą do kina po 20 razy podzielcie sobie te 3 miliardy czy ile tam jest przez 20, zobaczycie że te wyniki to nie zasługa tego że kazdy chce ogladac ten film, tylko dlatego ze Psychole chodza do kina dziesiatki razy.

Ps. POdprogowe dzialanie dziala tylko na osobniki slabe.

ocenił(a) film na 10
Robserver

Co z tego że dał 1/10 ?
Czy przez to Avatar stał się choć odrobinę słabszym filmem ?
Autor wątku swoją oceną chce wybić się ponad ciemne masy i myśli, że mu się to udało. Może kiedyś zda sobie z tego sprawę, że robi z siebie durnia :)

ocenił(a) film na 8
sprocket73

"Najgorsze jest to że oni wszyscy dają praktycznie TYLKO Avatarowi jedynki. Na prawdę nie rozumiem jak to możliwe. Czego w tym filmie aż tak bardzo nienawidzicie?"

Dzizas..to jest mozliwe...po drugie jesli cos mi sie nie podoba to musze od razu tego nienawidzic? Cos nie zrobilo na mnie wrazenia i tyle, nie bede zabijac wszystkich, ktorzy sa odmiennego zdania...i dopisywac do tego ideologii...racuchów tez nie lubie...dlaczego???? Nie wiem...wole paczki...po prostu...Pytanie powinno brzmiec dlaczego Ty nie mozesz zrozumiec,ze ktos mysli inaczej? I dlaczego cie to tak bardzo dziwi...?

ocenił(a) film na 9
Robserver

"Ten film zarobił masę kasy, tylko dlatego że Fanboye chodzą do kina po 20 razy podzielcie sobie te 3 miliardy czy ile tam jest przez 20, zobaczycie że te wyniki to nie zasługa tego że kazdy chce ogladac ten film, tylko dlatego ze Psychole chodza do kina dziesiatki razy."

sęk w tym że producent sprzedaje kinom prawa do wyświetlania... to że poszedłem drugi raz do tego kina dało kasę tylko kinu... i cameronowi, ale tym, ze zarząd kina widzi ile osób chce iśc 2 raz, namawiają innych by szli itp więc kupują od camerona prawo do wyświetlania kolejnych 50 seamsów...

zresztą co Ci do tego? jak sobie w domu na dvd codziennie ktoś ogląda dany film 2x dziennie to jego sprawa, to on traci czas, to on ma większy rachunek za prąd, to on musi częściej czyścić laser w głowicy itp...

wcześniej było porównanie do innych filmów typu LotR - czy tam nie jest jasno określone jakie postacie są? wiadomo od początku, że to frodo wrzuci pierścien, że gollum będzie przeszkadzał, że arwena zostanie żoną króla gondoru, który będzie miał na imię aragorn...

są jakieś głębsze treści w aliens? terminator 2? titanic? terminator jest wychwalany przez wiele osób, film kultowy jak pierwsza trylogia star wars'ów, a są jakieś przesłania? nie dawać maszynom si? bo co? bo nas porozwalają? będą chodować jak w matrixie (kolejny przykład dobrego filmu bez przesłan i głębszych treści)?

cameron zrobił baśń z elementami sf, wykorzystał znane schematy (jak to baśń), bohaterowie są krystaliczni (a oczekiwaliście że to neytiri zdradzi jake'a z normem, że to moat wysadzi drzewo dusz, a na końcu quaritch wyłączy systemy zabezpieczające hell's gate??), fabuła zrozumiała dla każdego, a nie tylko dla określonej grupy znającej się w temacie, przewidywalna jak new hope albo the return of the king (tak wiem. prom jake'a powinien się rozbić przy lądowaniu - nie ma gł.bohatera, ale za to jaka fabuła nieprzewidywalna!) itp.

na koniec niepotrzebnie usiłujecie przekonać że ten film to gówno. trans2 to gówno a jednak przyjemnie mi się oglądało. mówiąc że avek to gówno po prostu się ośmieszacie. jesteście śmieszni. a niektórzy żałośni - brakuje wam sił, żeby przekonywać do swojej teorii? czy po prostu zauważyliście, że na nikim nie robią wrażenia takie opinie jakie tu głosicie??

ps. no, dzięki wam znów straciłem czas na ocenienie filmów które widziałem, czytając posty i pisząc własny. a tak mam tylko avka ocenionego na 9/10 (czyli nie zaliczam się do grupy która daje 10/10, nie?) który zachęcił mnie do rejestracji.

ps2 to coś dla was, dających jedynki - spójrzcie na liczbę głosów z całego świata i zastanówcie się, czy rzeczywiście tyle osób uważa że to gówno.
http://www.imdb.com/title/tt0499549/

Tanceflam

Co z tego ile osób oceniło pozytywnie . To może zaczniemy jeśćteż kupę ? miliony much nie moze się mylić .Oceniam tak jak mi się podoba i nic Ci do tego. Widziałem trailer , i myślałem że to będzie film gdzie coś gdzieś mnie zaskoczy. A dostałem coś co juz widziałem wiele razy tylko że w ładniejszej oprawie.

ocenił(a) film na 8
Krzyzak96

Czyli jednak coś innego. Sam sobie zaprzeczasz. Skoro w ładniejszej oprawie niż zwykle, to jednak coś czego jeszcze nie widziałeś.

ocenił(a) film na 8
Krzyzak96

Czyli jednak coś innego. Sam sobie zaprzeczasz. Skoro w ładniejszej oprawie niż zwykle, to jednak coś czego jeszcze nie widziałeś.

bansuj_

"Czyli jednak coś innego. Sam sobie zaprzeczasz. Skoro w ładniejszej oprawie niż zwykle, to jednak coś czego jeszcze nie widziałeś."

W ładniejszej oprawie , niż np Pocahontas. A nie że w oprawie której nie widziałem .

ocenił(a) film na 9
Krzyzak96

Boże jaki idiota z tego krzyżaka69... :) obserwuje gościa od miesiąca i dochodze do wniosku że jest mesjaszem. Chodzi po świecie (forum) i głosi (przynajmniej chce) prawde ludziom ''okłamywanym'' przez kino.

Z tego względu że jesteś owym ''mesjaszem'' przeprosze Cie za zachowanie fanów filmu Avatar. Wybacz im tej niewiedzy, tych błędnych interpretcji Avatara.

Widze doskonale że chcesz nam pomóc zrozumieć wiele rzeczy związanym z filmem.. Dziękuje

ps pozdrów Mojżesza i Noego jak ich spotkasz

ocenił(a) film na 10
Robserver

Witam,
od razu po wyjściu z kina po obejrzeniu Avatara ogarnęła mnie chęć na przeniesienie się do tamtego pięknego świata. Flora i fauna Pandory jest wspaniała. Jeżeli istnieje taka planeta lub księżyc jak w filmie to bardzo chciałbym tam się przenieść. Zostać jednym z na'vi, żyć w harmonii z przyrodą tak jak oni. Chciałbym tak jak oni nawiązywać więź ze zwierzętami itd. Z chęcią obejrzałbym bym ten film jeszcze raz, lecz kino jest daleko mojej miejscowości. Jeżeli ktoś ma linki do pobrania tego filmu z polskimi napisami to proszę o ich podanie. Marzę by przenieść się podczas oglądania filmu jeszcze raz do tego wspaniałego świata, patrzeć na życie na'vi i śledzić losy Jake'a i Neytiri. Wiem, że wiele osób ma takie odczucia po tym jak dla mnie najlepszym filmie w historii.

PS. Proszę o podanie linków jeżeli ktoś ma na prywatną wiadomość lub pod moim postem :)