7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

i ukrytych przesłań. Odczytywanie ich to niezła zabawa.

-wszyscy należymy do jednej wspólnoty (Cameron tak fajnie pokazuje jedność świata żywego,może odrobinke nachalnie poprzez te "wiązania" wszedzie)

-żeby poznać siebie trzeba przezwyciężyć swój strach i kiedy to się już wydarzy nie czujesz spętany się żadnymi ograniczeniami i możesz "latać" Jake musi wleźć cholernie wysoko i wykazać sie nie lada odwagą żeby pofruwać sobie na "ptaszkach"

-tylko w życiu w harmonii z naturą odnajdziemy Prawdziwą Miłość, nie w świecie przemocy i kultury zysku w którym jesteś "sparaliżowany"

-droga do miłości wiedzie przez prawdę

-każdy musi umrzeć kiedyś aby oddać energie ,którą
"pożyczył" podczas narodzin

-przemoc ZAwsze rodzi przemoc, ze zdwojoną siła, to co czynisz drugiemu sam sobie czynisz ,bo wszyscy jesteśmy "jednym ciałem"

-i moje ulubione: świadomość nie jest przypisana jednemu ciału jest, jest wspaniałym narzędziem do poznawania świata

Cholera tego jest dużo wiecej i jest to zlepek idiańskich wierzeń i tego co mówią tacy "filozofowie" jak Alex Collier i Barbara Marciniak

To oczywiście tylko i wyłącznie moje luźne przemyślenia
PS komu jeszcze niepodobała sie ta propagandówka pokazująca bohaterskich amerykanów i niewdziecznych arabusów pt tytułem HURT LOCKER ?

SzalonyHeniek

wreście jakiś sekciarz

pmp2811

A po czym to poznajesz?

MorganaBlackcat

kopalnia - czerpanie zysków , $$$

pmp2811

A co złego jest w kasie poza tyn że jest czyjaś , a nie twoja czy moja?

MorganaBlackcat

omamiając człowieka robi się oszustwo, prawo jest po to aby je przestrzegać

pmp2811

To że ludzie tęsknią za dobrymi relacjami w rodzinach to jest ich omamianiem bo nie bardzo rozumiem co nazywasz omamianiem? to lepiej żeby nie szukali rozwiązań na poprawę swojego życia i byli wiecznie niezadowoleni z tego co mają to właśnie im proponujesz. Przecież ludzie nie za bardzo wiedza nawet dlaczego Avatar zrobił na nich takie wrażenie i pewno oto Ci chodzi że przez parę godzin chcą się lepiej poczuć lepiej a może zaczną bardziej siebie lubić i to tez dla ciebie jest omamieniem człowieka ? Pewno lepiej by smutki topili w alkoholu i w dragach bo to bardziej ludzkie.?

MorganaBlackcat

moralna wypowiedź , a nie lepiej pałać szczęściem piękniejszymi produktami ? To już saga zmierzch pod tym względem jest lepsza

pmp2811

A mi się Zmierzch nie za bardzo podoba, no ale Zmierzch też można zobaczyć. Nie chodzi o to co piękniejsze a co trafia prosto do ludzkiego wnętrza poza werbalnie. Do każdego przecież przemówi co innego .Mi się Avatar bardzo podoba , co nie znaczy ze ma się podobać każdemu . Być może dlatego że maluje i tworze obrazy bardziej do mnie przemawiają filmy jak obrazy. Avatar też do nich należy .Podobnie mam ze Źródłem czy Piknikiem pod Wiszącą Skała które też mi się bardzo podobają a jednak do wielu osób jakoś nie trafiają. :)

MorganaBlackcat

Po przeczytaniu na czym polega gra Avatar opuściły mnie nikłe nadzieje ,że ten film ma dobre intencje.Zależy im tylko na kasie,a przesłanie typowo pod publiczke.

Limonkaa

a te plecaki ? koszulki ? mogli by jeszcze avatorland zrobić

pmp2811

a jak otworzą to powinieneś wystąpić o kasę za pomysł .

Limonkaa

Zawsze masz wybór możesz w nią grac lub nie grać. :)

MorganaBlackcat

Nie gram w gry,ale samo wyprodukowanie świadczy o chęci zarobienia kupy kasy.

Limonkaa

Też nie gram ale co jest złego w dużej ilości pieniędzy ?

MorganaBlackcat

Nie o to chodzi.Ja chce zwrócić na intencje autora.Czemu nie stworzył gry w której by się poznawało Pandore?
Stworzono jednak strzelaninke.Świadczy to o tym ,że głównym zamiarem jest wyciąganie kasy.

Limonkaa

To prawda więc pewno zbierają na druga część filmu. :) Według mnie gra jest tez i dla tych którym nie podobał się film bo za spokojny był. :)

MorganaBlackcat

Oj pewnie już zebrali na drugą część.Ale mam ogromną nadzieje ,że tym razem pójdą w fabułę :/
Bo efekty 3D jak widzę mają zagościć na stałe więc będą mieli konkurencje.

Limonkaa

Aby zadowolić i tych którym obecny film się nie podoba .:)

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

dokladnie ten film ma bardzo duzo ukrytych przeslan i ludzie, ktorzy nie probuja sie ich doszukiwac i traktowali ten film jak bajke to nie odkryja nigdy piekna tego filmu:).

luckygirl23

no na bank, ah to piękno wewnętrzne jaszczurek

ocenił(a) film na 9
pmp2811

Ile razy mam ci powtarzać, dyletancie od siedmiu boleści?

TO są jaszczurki:
http://peukon.files.wordpress.com/2009/02/m2180060_60030208002_lizardmenarmybook _873x627.jpg

ocenił(a) film na 9
SzalonyHeniek

"AVATAR to kopalnia metafor i ukrytych przesłań"

Nieeee.

To już jest przegięcie. Tu faktycznie fanatyczni antyfani mogą mówić o nadinterpretacji.

ocenił(a) film na 6
Der_SpeeDer

Taka Pocahontas dla dużych dzieci. Przesłania, też mi coś ;P

ocenił(a) film na 9
maggie_magda

Przesłania Avatar ma, ale żeby zaraz mówić o kopalni metafor, to już przeciągnięcie struny.

Der_SpeeDer

Przesłanie oczywiście ma.Można jedynie dyskutować na temat sposobu podania :)

ocenił(a) film na 9
Limonkaa

Cóż, sposób podania musi być dobry skoro do kin walą tłumy :)

Kolbe

Popularność nie mówi o jakości.Musze jedynie przyznać ,że przesłanie jest sprytnie podane i trafia do większości.Ale ten patos(tfuuu).
No cóż taki już mój los i muszę się pogodzić z falą popularności tego filmu ;)

SzalonyHeniek

Zgadzam się gów****e filmidło o niebieskich ufokach strzelających do wrednych amerykańskich żołnierzy jest głębsze i mądrzejsze od Całej Filmografii Allena,Lyncha ,Almodóvara , Felliniego i Greenwaya. Spójrzmy prawdzie w oczy scenariusz jest do d**y ,efekty jakoś się trzymają . Gdyby dać scenariusz na podst. Diuny I dać takie efekty ,mielibyśmy do czynienia z najlepszym filmem w historii SF . Ale,że Camerona napadła ekologiczna wizja (zapewne po paru głębszych ) i zapomniał o scenariuszu,a remake Diuny będzie reżyserował jakiś debil ,to trudno

Puszcza03

oczywiście mogło być gorzej.Ale wtedy musieliby to reżyserować Ed Wood i Sam Raimi . ;-)

SzalonyHeniek

Coś za daleko popłynąłeś w tych "ukrytych przesłaniach". Równie dobrze te same "przesłanie" mnożna by było znaleźć w pierwszej lepszej animacji z brzegu.

Te niektóre porównania robią się żałosne: czytałem już o porównywaniu ludzi napadających na na'vi do zwolenników hitlera, do amerykanów atakujących Irak... Co dalej? Wkurzają mnie takie nadinterpretacje i manipulacje, byle tylko zsakralizować film.

SzalonyHeniek

twój nick mówi sam za siebie.chociaż podobno nadinterpretacje biorą się z używek...

ocenił(a) film na 9
Puszcza03

Wierzę na słowo.

Ktoś, kto dokonuje gigantycznej nadinterpretacji czyjejś wypowiedzi, posądzając go od razu o wyrażanie poglądów, jakoby Avatar był głębszy od twórczości Allena, Lyncha, Almodóvara, Felliniego i Greenwaya, powinien się na tym dobrze znać.

Der_SpeeDer

Der SpeeDer ,sam 13 postów wyżej stwierdziłeś , że facet nad interpretował,mi Chodziło o to ,że mówi o tym jakby to była "Straż Nocna" Greenawaya albo "La Strada" Felliniego, o to mi chodziło . Nabijam się z jego Wymądrzającego się tonu . Wiem , że w jego post-cie nie było słowa o którymś z wielkich reżyserów .

Puszcza03

Z drugiej strony , autor tematu ma swoja opinię i może niepotrzebnie go tak jedziemy . A , że się nie zgadzamy to swoja drogą .

ocenił(a) film na 6
Puszcza03

Równie dobrze w takim supermanie znajdziemy kopalnie metafor, autor tematu
jest po prostu zauroczony filmem, i tyle, gdy ktoś ma zajawkę na coś, to
znajdzie w nim więcej zalet niż sami ich twórcy, takie moje zdanie, znam to
uczucie, ale trzeba być obiektywnym...

ocenił(a) film na 10
SzalonyHeniek

Ten film to majstersztyk jeśli chodzi o to, jak odbiera go publiczność:

http://doktorno.boo.pl/content/avatar-tajemnica-sukcesu

Najleprze jest to, że ma postać uniwersalnej metafory. :)

ocenił(a) film na 10
SzalonyHeniek

Do przeciwników mojej interpretacji Avatara:

http://www.youtube.com/watch?v=VAB6yxvM9XI

po obejrzeniu powyższej wypowiedzi macie do wyboru :

-dalej tkwić w przekonaniu ,że w Avatarze NIE MOŻE być wiecej przesłań niż ekologiczne , bo to przecież "każdy z IQ 90" powinien zrozumieć o co w tym "gównianym " filmie chodzi

-stwierdzić ,że film dotyka rzeczy ,które trudno ogarnąć i trzeba sporo poczytać żeby załapać wszystkie przemycone tam poglądy