7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823766
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

ocenił(a) film na 10

Dobra.. mam pewną sprawę... zarezerwowałem sobie bilety na Avatara 3D
(Warszawa Sadyba) dzień premiery, ekstra miejsca, ucieszony itd. Z tego co
wszystkim powszechnie wiadomo film miał być kręcony w jakiś magiczo-
rewolucyjny sposób specjalnie pod IMAXa. Z ciekawości doczytałem co oznacza
skrót DMR przy nazwie filmu.. Wikipedia: These are regular 35mm film stock-
shot feature films that underwent the DMR remastering and blowup process to
be shown in 70mm IMAX theatres. These films were not shot using the IMAX
camera and film stock.
Teraz moje pytanie.. czy to jest ta wersja na która wszyscy czekają? Czy
Polska może jak zwykle trochę została pominięta i dostaliśmy po prostu
zremasterowaną wersje, czy może coś mi się pomyliło i film nie byl krecony
na 70mm pod IMAX'a?

ocenił(a) film na 9
dero

Jak i gdzie zarezerwowałeś sobie bilet ? Ja nie widzę tam żadnej opcji rezerwacji na stronie IMAX.

ocenił(a) film na 10
RhineHorn

W sumie jakieś dziwne problemy z tym miałem.. raz nie maja w repertuarze
pokazu przedpremierowego, dwa nie zawsze pokazywał mi się ten znaczek R do
rezerwacji. Spróbujcie pod tym linkiem http://www.kinoimax.pl/index.php?
module=movie&action=onscreen&dd=2009-12-25 Aha... i czy ktoś wie jak to
jest z tym DMR?

ocenił(a) film na 10
dero

Dobre pytanie.. Kto zna odpowiedz niech pisze bo to ciekawa sprawa :|

ocenił(a) film na 9
_morfeo_

Od dziś na stronie Imax'u miała być rezerwacja na przedpremierowy pokaz Avatar'a 22.12, a tu ani widu ani słychu ;p

ocenił(a) film na 10
RhineHorn

Wejdz na strone cinema city i wybierz kino w ktorym jest tez IMAX, wybierz date 25 grudnia i "włala" - jest rezerwacja miejsc :)

_morfeo_

Ale to przecież było wiadomo od dawna, o co chodzi? Chyba że to coś innego. W każdym razie nie było przecież żadną tajemnicą, że film nie jest kręcony kamerami Imax, tylko "tradycyjnie" i następnie do Imaksa przystosowany.

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

A jo tom sie nie znom ;) Chodzi mi o to jak taki upscaling wpływa na obraz :/ Czy aby nie bedzie to rozciągnięte/zwężone? W końcu to inne aspect ratio chyba hm?

ocenił(a) film na 10
_morfeo_

Nie no.. ratio chyba nie zmienią, przecież to by było jak kopanie sobie
grobu. Może dodadzą czarne pasy jeśli jest jakakolwiek zmiana, ale to
strzelam tylko, w IMAXie bylem ostatni raz z 8 lat temu jako dzieciak na
krótkim pokazie i nie mam zielonego pojęcia o ich praktykach.
http://en.wikipedia.org/wiki/IMAX tu jest wszystko o DMR, piszą że to są po
prostu przeróbki zwykłych filmów bo kupa widzów jest gotowa zapłacić więcej
niż standardowo aby zobaczyć film w IMAXie. Niby jakość o wiele lepsza niż normalnych - 35mm, ale nie ma co się równać z tymi kręconymi oryginalnie w
75mm. Tylko czy to ma jakiekolwiek znaczenie, skoro ten film jest
praktycznie animacja?

ocenił(a) film na 10
dero

Właśnie przed chwilą wpadłem na ten sam pomysł mo którym piszesz w ostatnim zdaniu :)

dero

Film NIE był kręcony pod IMAX - kamery IMAX to straszny shit z punktu widzenia operatora, którym ciężko cokolwiek nakręcić (lodówka na kółkach, jak to niektórzy nazywają). Cameron używał dużo lepszej kamery, którą sam w pewnym stopniu wynalazł, dużo bardziej poręczna i ma lepsze możliwości w sterowaniu głębią obrazu, ale to nie jest kamera IMAXowa.

"film miał być kręcony w jakiś magiczo-
rewolucyjny sposób specjalnie pod IMAXa." - sam sobie to wymyśliłeś.

Masakra, jakie mity zaczynają krążyć wokół tego filmu, w większości wynikają z nieumiejętności czytania ze zrozumieniem ;p

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Dzięki, właśnie takiej odpowiedzi szukałem. Możliwe, że coś mi się przekręciło.. wiem tylko tyle że każdy gadał o jakiejś niby rewolucji, ale
nigdzie nie wyczytałem na czym ona tak naprawdę ma polegać. Ja tam
osobiście rewolucji nie potrzebuje.. naprawdę wystarczy mi "tylko" film
Camerona ;]

Kazioo

I jeszcze jedna zła informacja - Avatara kręcono w 2K, czyli nie w najwyższej rozdzielczości, która wynosi 4K (gdyby tak kręcili, to renderowaliby ten film jeszcze ze 2 lata, bo to daje 4 razy większy obraz;p)

Nie wiem czy będzie to widoczne, zobaczymy po opiniach ludzi z cyfrowego imaxa Łódzkiego, który ma ogromny ekran (jak na cyfrę).
Jak ktoś pójdzie, to niech napisze, czy było widać piksele. Sam chciałbym mieć taką możliwość ;/

Kazioo

"zła informacja" - raczej w cudzysłowach, bo fakt, że nie kręcili kamerą IMAXowa nie jest czymś negatywnym - pewnie są wady i zalety, ale ogólnie nie dajcie się zrobić w konia - nie zawsze więcej znaczy lepiej.

To jest tak samo jak z aparatami cyfrowymi - można kupić kompakta za 200 zł 10 Mpix, który będzie shitem w porównaniu do lustrzanki 8 Mpix za 3000 zł. Kiedyś większość wierzyła, że wymiernikiem jakości aparatu jest liczba pikseli matrycy :P

ocenił(a) film na 10
Kazioo

A to że niby większość już nie wierzy? ;]

dero

Możecie być spokojni, obraz w wersji DMR wygląda bardzo dobrze, byłem już w IMAXie na filmach z tym obrazem (zreszta wszystkie chyba puszczają w DMR) więc nie macie sie czego obwiać.

Kazioo

Odwiedziłem właśnie łódzkiego Imaksa po raz pierwszy od modernizacji, konkretnie byłem na Opowieści Wigilijnej. Jeśli jest to jakiś wyznacznik odnośnie Avatara, to: ekran jest nadal wielki (różnicy w stosunku do poprzedniego nie zauważyłem, więc drastyczna nie jest), nie widziałem żadnych pikseli a obraz był śliczny. Poza tym coś w tej technologii rzeczywiście musi być, bo chociaż nigdy na seansie nie miałem "problemów z oczami", to jednak je "czułem". Dzisiaj, po dość długiej przerwie, "czucia" nie odnotowałem.
Co więcej - był zwiastun Avatara w 3D i po prostu łzy wzruszenia popłynęły po twarzy mej :D Ciekawostka - był to odrobinę inny cut, niż ten internetowy. Tej wersji w Necie nigdzie nie widziałem, o ile pamiętam.

StreetSamurai

Zazdroszczę!!! ;((

ocenił(a) film na 10
Kazioo

Ja też... );

LukeR87

Ale czego wy zazdrościcie:) Przecież za parę dni obejrzymy cały film w kinie :)

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

Parę dni ? Cholera, przecież zostało jeszcze 3 długie tygodnie z czego tydzień bedziemy musieli znosić doniesienia zza granicy jaki to film jest cudowny i nie bedziemy mogli usiedzieć w miejscu, lub że okazał sie totalną klapą a my bedziemy tydzień żyli próbując sobie wmówić że tamci sie nie znają na filmach i sami musimy sie przekonać czy to jest prawda, po wszystkim rzewnie płacząc nad tym jaki to świat okazał sie okrutny dla tak pięknie zapowiadającego się filmu. Nie obawiajcie sie jednak, wszystko wskazuje na to że pierwsza możliwość ma o wiele wieksze szansę sie spełnić, wiec zyjmy nadzieją iż tak sie stanie :)

ocenił(a) film na 10
pr1nce7

Ja od dnia premiery będę unikał wszelkich mediów z których mógłbym
dowiedzieć się o jakichkolwiek opiniach na temat "Avatara". Chcę mieć
świeże spojrzenie. :D Oj, to będzie trudny okres.... :P Jeszcze te dłuuugie
3 tygodnie. :(

StreetSamurai

taaa, ale nie w Imaxie ;/

ocenił(a) film na 9
dero

Może tutaj mi ktoś odpowie:

Mam pytanie, idąc do Imax'a (Poznań) miałem nadzieje, że film zostanie wyświetlony na całym, wielkim ekranie, a tym czasem czułem się jakbym oglądał film w normalnym kinie lub nawet gorzej, ponieważ denerwowały puste pola dookoła filmu, tutaj obrazek jak to mniej więcej wyglądało, http://img686.imageshack.us/img686/9968/ekranimax2.jpg może nawet mniejszą powierzchnię ekranu film zajmował. Czy to normalne ? Jechałem ponad 150km specjalnie, żeby jak już to napisałem obejrzeć film na wielkim Imax'owym ekranie, zarezerwowałem miejsce w 7 rzędzie na środku, żeby ogarnąć wszystko wzrokiem, ale nie było czego ogarniać, a teraz zamiast rozmyślać o filmie czuję się wydymany ;

ZeitgeistMovement

Czesc.
Wlasnie mam ten sam problem... niedawno wyszedlem z kina... juz napisalem do cinema city w katowicach w punkt 44 ze obraz byl A. napewnie nie Imax.... a B. Zle zsynchronizowany...oczy zaczely bolec po kilku minutach ogladania... i tez sie zastanawiam czy ten imax jest wart swieczki... czy nie lepiej bylo isc na duza sale w digital... bo z tego co widzialem to chyba imax nie jest cyfrowy?... moge sie mylic nie znam sie ale wiem jakie sa moje odczucia... bede walczyl jak lew o kolejny seans za free ale porzadnej jakosci...:D

ocenił(a) film na 10
lukmad

Poza IMAXem to nie ma wogóle sensu, wrażenia są nie do porównania, nawet jesli mały uszczerbek był w IMAXie. CHociaż ja osobiście również w punkcie 44 byłem i wszystko grało jak ta lala :)

ocenił(a) film na 10
dero

Mógłby ktoś mi wyjaśnić jaka jest różnica między Avatarem DMR a cyfrowym (i który jest IMAX-owy i jakie to ma znaczenie)i na jaki bardziej się opłaca iść ?

alexdeprime

Miedzy innymi o DMR : Źródło : http://film.gazeta.pl/film/1,39884,3521263.html i dotyczy filmu "Superman Returns: An IMAX 3D Experience".
-----------------------------------------
"Superman Returns: An IMAX 3D Experience" będzie można oglądać w kinach IMAX od czerwca. Jest to już dziesiąty obraz Warner Bros. Pictures wyświetlany w kinach IMAX od 2003 r., po udanych premierach IMAX DMR drugiej i trzeciej części trylogii "Matrix", "Ekspresu polarnego" w wersji IMAX 3D, filmów "Batman - początek", "Charlie i fabryka czekolady", trzeciej i czwartej części "Harry'ego Pottera", "V jak Vendetta" i "Posejdona". W studiu powstały także dwa filmy zrealizowane specjalnie pod kątem formatu IMAX 3D: NASCAR 3D: The IMAX Experience (2004) i Życie oceanów 3D (2006).

Konwersja filmu z udziałem żywych aktorów z formatu 2D na IMAX 3D oparta jest na wykorzystaniu podstawowych zasad współdziałania oka i mózgu w tworzeniu trójwymiarowego obrazu rzeczywistości, w której żyjemy. Większość ludzi patrzy na świat obydwojgiem oczu: mimo że gałki oczne automatycznie skupiają się na jednym punkcie centralnym, to widzą go z dwóch nieznacznie różniących się perspektyw. Powstają zatem dwa odrębne obrazy, które mózg łączy następnie, uzyskując głębię, czyli trzeci wymiar.

IMAX 3D wykorzystuje ten naturalny proces. Film w formacie IMAX 3D to w rzeczywistości zdjęcia z dwóch osobnych ścieżek wyświetlane równocześnie na ekranie. Kadry z jednej ścieżki odpowiadają perspektywie prawego oka, a kadry z drugiej - lewego. Specjalne okulary IMAX 3D rozdzielają te obrazy w ten sposób, że lewe oko widzi tylko zdjęcia z lewego projektora, a prawe - z prawego. Mózg może zatem ponownie łączyć obydwa obrazy i tworzyć wizję trójwymiarową, która wydaje się wychodzić z ekranu na salę kinową.

Technologia IMAX 3D jest nieporównywalna z żadną inną technologią projekcji trójwymiarowej. Geometria sali, ekranu oraz jakość obrazu i dźwięku IMAX, a także inne elementy The IMAX Experience sprawiają, że widz czuje się, jakby wszedł do filmu, co nie udaje się w żadnej innej prezentacji trójwymiarowej, ani na ekranie komputera przenośnego, ani na tradycyjnej sali kinowej. Widz przekonuje się, że IMAX 3D nie tylko dodaje głębi obrazu - ten format całkowicie zmienia relację między widzem a filmem.

"Superman: Powrót" został pierwotnie nakręcony jako obraz dwuwymiarowy, czyli tylko z jednej perspektywy. Aby uzyskać efekt IMAX 3D należało stworzyć drugą perspektywę, czyli obraz dla „drugiego oka”. Uzyskano to z wykorzystaniem unikatowej technologii konwersji obrazu 2D na 3D opracowanej przez IMAX Corporation, w której wykorzystuje się między innymi licencyjną technologię firmy Three-Dimensional Media Group, Ltd. wynalezioną przez Davida M. Geshwinda. Technologia oparta na perspektywie wymaga przeprowadzenia obliczeń umożliwiających dokładne odwzorowanie i odtworzenie trójwymiarowej przestrzeni.

Obrazy widziane przez lewe i prawe oko są poddawane cyfrowej obróbce w celu uzyskania formatu IMAX z wykorzystaniem technologii IMAX DMR, a następnie zapisywane na dwóch osobnych ścieżkach taśmy filmowej 15/70, co pozwala uzyskać w kinach IMAX 3D najbardziej realistyczny obraz kinowy na świecie. Oglądając krystalicznie czysty trójwymiarowy obraz w skali powiększonej w stosunku do naturalnych rozmiarów, podkreślony dźwiękiem dookolnym uzyskiwanym w supernowoczesnym systemie cyfrowym, widzowie czują się, jakby uczestniczyli w wyświetlanych scenach.

Projektor IMAX 3D wyświetla jednocześnie obraz z obydwu ścieżek taśmy 15/70 na specjalnym srebrnym ekranie. Spolaryzowane soczewki okularów IMAX 3D rozdzielają obraz przeznaczony dla lewego i prawego oka.

Format 15/70 wykorzystywany w projekcji IMAX jest dziesięciokrotnie większy niż konwencjonalny kadr 35 mm i trzykrotnie większy niż standardowy kadr 70 mm. O niezwykłej ostrości i klarowności obrazu w kinach IMAX decyduje właśnie wielkość kadru 15/70 oraz wyjątkowa technologia projekcji IMAX.

Dzięki specjalnemu układowi sali kinowej IMAX nic nie zakłóca pola widzenia i ma się wrażenie, że jest się w centrum wydarzeń oglądanych na ekranie. Specjalnie zaprojektowany ekran IMAX 3D eliminuje niedoskonałości mniejszych formatów 3D i zjawisko ścinania krawędzi. Ekran IMAX pokryty jest metalizowaną powłoką o specyficznych właściwościach i jest nieco zakrzywiony, wychodząc poza boczne krawędzie pola widzenia. Wzmacnia to wrażenie widza przebywania w środku filmu. Obrazowi towarzyszy znakomitej jakości dźwięk dookolny odtwarzany w wyjątkowym wielokanałowym systemie cyfrowym.

Założona w 1967 r. IMAX Corporation jest jedną z czołowych światowych firm działających w sektorze technologii służących rozrywce i najnowszym kanałem dystrybucji hollywoodzkich produkcji filmowych. Niezwykłe technologie IMAX, IMAX 3D i IMAX DMR zapewniają najlepszą na świecie jakość prezentacji kinowej. Technologia IMAX DMR (Digital Re-mastering - obróbka cyfrowa) umożliwia konwersję praktycznie każdego filmu nakręconego na taśmie 35 mm na format gwarantujący niezrównaną jakość obrazu i dźwięku The IMAX Experience. Marka IMAX jest kojarzona na całym świecie jako zapewniająca niezwykle realistyczne wrażenia podczas seansów. Według stanu na 1 grudnia 2005 r., na świecie działało 266 kin IMAX w 38 krajach.

ocenił(a) film na 9
bsm_gisz

To na którą wersję lepiej iść w końcu - DMR czy cyfrową? Był ktoś na obu? Odnośnie wersji DMR to chodzi mi o IMAXA w Warszawie.

ocenił(a) film na 10
Konrad

Ja osobiscie polecam bardziej IMAX'a - zdecydowanie wieksza głębia obrazu, jednak ekran robi swoje. Jednakże jeśli masz chorobę lokomocyjną lub bardziej zależy Ci na jakości obrazu niż efekcie 3d to lepiej iść na wersje cyfrową.

ocenił(a) film na 9
Lalu

Nie wiem jak ta głębia w IMAX'e wygląda ale byłem zadowolony z tej w CC. Myślę że chyba jednak wybiorę się znowu do CC.

ocenił(a) film na 10
Konrad

W Imax'e czułam sie jakbym siedziala na tyłku w tej dżungli. W CC bardziej jakbym tą dżunglę oglądała przez okno - bardzo duże okno, ale jednak okno.

ocenił(a) film na 7
Lalu

Wybacz ale byłem wczoraj na seansie Avatara w IMAXie na Sadybie i własnie efekt był taki jakbym widział wszystko przez okno. Byłem nieco zawiedziony bo miałem nadzieje że tak jak w innych filmach IMAXu obraz bedzie wychodził z ekranu i otaczał widza...

ocenił(a) film na 9
0dewastator0

@likwidator

A jak jakość obrazu, dźwięku, kolory - zadowalało Cię?

A odnośnie tych złotych tarasów jak tam jest? Jaki ekran, dźwięk i ogólnie w porównaniu z CC?

ocenił(a) film na 7
Konrad

kolor i dzwiek- cudo. Natomiast w scenach kiedy jakiś obiekt znajdował sie blisko "obiektywu" obraz czasami sie rozmywał

Konrad

ja bylem w poznaniu najpierw na cyfrowce w multikinie a pozniej w IMAX'ie, no i musze przyznac ze jednak bardziej podobalo mi sie za pierwszym razem. Niby to 3d faktycznie troche lepsze ale jednak duza strata na jakosci obrazu i ghosting sprawiaja ze po prostu jest gorzej. IMO.

Konrad

To gdzie najlepiej iść w Wa-wie? IMAX czy CC Arkadia czy może jeszcze gdzie indziej?? Specjalnie przyjeżdżam na ten film z daleka i chciałabym obejrzeć go w jak najlepszej jakości.

dero

DMR to skrót od długometrażowy. Użyty został, ponieważ normalnie filmy w IMAXie mają ok. 45 minut.

I to jest ta wersja 3D właściwa, pod którą był kręcony film.

Pozdrawiam - pracownik IMAXa.

ocenił(a) film na 9
Mistel

tak to tłumaczom pracownikom kina? :P

... zagraniczne strony piszą o dmr jako Digital Media Remastering

wiec nie tylko długość, ale i jakość

ocenił(a) film na 9
plantum

W końcu się wybrałem drugi raz na film, tym razem jednak do IMAX'a. No więc tak jeśli chodzi o głębię 3D to tylko momentami była ona lepiej widoczna niż w CC. Co do jakości to fakt, trochę gorsza choć w niektórych scenach obraz był naprawdę ostry i można było zobaczyć więcej szczegółów. Co do rozmiaru obrazu, to nie był on na całym ekranie jednak to akurat nie jest istotne bo obraz mimo to i tak był duży. Kolejna rzecz na którą większość tu narzekała, mianowicie ghosting - ja nie widziałem tego w ogóle. To już w CC był, nieznaczny co prawda ale był. Osobiście polecam iść do CC kto jeszcze nie by bądź chce iść kolejny raz ;)

ocenił(a) film na 9
Konrad

byłem w cinema, potem byłem w łodzi

w porównaniu do Cinema w Toruniu, w cyfrowym IMAX w łodzi troszkę lepiej wyglądają sceny w ruchu - nie są rozmazane.

I jest troszeczkę lepsze nagłośnienie (więcej basu?)

różnice nie są wielkie wiec myślę że cinema nie jest złe, jeśli komuś do łodzi daleko

ocenił(a) film na 9
dero

Byłem ostatnio znowu w CinemaCity i zauważyłem że obraz jest ucięty na górze i na dole. Podobno Avatara w pełnej okazałości można zobaczyć tylko w IMAX'ie i to też nie każdym. Byłem także w IMAX'ie ale wtedy nei zwracałem na to uwagi i nie pamiętam jak było.

Zajrzałem sobie tak z ciekawości na repertuar IMAX'a łódzkiego i tam też Avatar jest w DMR O_o To co z tego że to kino jest cyfrowe jak film jest w DMR. To i tak niczym się chyba obraz nie będzie różnił od IMAX'a analogowego?