7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823995
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

ocenił(a) film na 8

Na początek cytat w celu wyjaśnienia:

"Fenomen kina 5D polega na tym, że siedząc na sali, możemy odczuć, to co wyświetlane jest na ekranie, łącznie z panującą w filmie pogodą, czy to przez ciepły podmuch wiatru czy przez krople deszczu. Czujemy zapach gleby w mrocznym tunelu, przez który przemieszcza się główny bohater. Fotele, na których siedzi widz, poruszają się imitując ruchy widziane na ekranie."

Ależ chciałbym zobaczyć 'Avatara' w '5-ciu wymiarach'!! Oglądając w 3D czasami, aż się o to prosiło;) Mam na myśli np momenty, gdy pryskała woda lub lot na...yyy..tym smoku;)(nie pamiętam nazwy;) albo chociażby zapach dymu :D
Ale oczywiście w 3D i tak coś niesamowitego! Rozważam opcję ponownego pójścia do kina;) Zresztą z tego co zauważyłem - nie tylko ja. Gdy film 'wyjdzie' z repertuaru nie będzie więcej możliwości na takie wrażenia - wg mnie film w 2D straci wieeele.
Pozdr

ocenił(a) film na 8
piterkop

Jako, że Avatar w 3D pojawił się gdy mamy już bardzo dużo sal kinowych pozwalających wyświetlić 3D sądzę, że jakikolwiek pełnometrażowy film 5D w szerokiej dystrybucji pojawi się, gdy będziemy mieli procentowo tyle sal 5D ile teraz 3D:P

"Gdy film 'wyjdzie' z repertuaru nie będzie więcej możliwości na takie wrażenia - wg mnie film w 2D straci wieeele."
Wyobraź sobie, że po "wyjściu" Avatara wciąż będzie można oglądać w 3D.

ocenił(a) film na 10
Zakrza

Avatar w 5D mógłby być wyświetlany w kinach 5D w Warszawie lub Poznaniu, ale to i tak nic przy prawdziwych maniakach z Korei (kraju gdzie technika jest jakieś 10 lat przed resztą świata, no może poza Japonią). Właśnie w Korei powstało specjalne kino które wyświetla AVATAR'a w 4D a właściwie mogłoby się to nazywać 30-D, bo różnych efektów dodanych podczas projekcji jest około 30.
Po prostu Masakra!!! Chciałbym pojechać do Korei aby zobaczyć to dzieło w takiej otoczce. Byłem w kinach 5D w Polsce i naliczyłem na wszystkich filmach około 12 różnych efektów, ale te 30 w jednym filmie to jest niesamowite.
źródło:
http://hdtvmania.pl/2010/02/13/avatar-4d/

a oto kilka ciekawszych efektów kina 5D (naszego polskiego), które zapamiętałem:

- zapach (stęchlizny, szkoda że nie kwiatowy)
- mgła (jak na dyskotece)
- wiatr
- bańki mydlane w całym kinie
- wstrząsy krzesełek
- "myszy pod nogami"
- stroboskop podczas burzy
- krople deszczu na twarzy

najlepszy moim zdaniem jest efekt burzy na morzu, kiedy w całym kinie błyskają pioruny, deszcz zacina w twarz i jeszcze trzęsie jak byśmy byli w szalupie na falach.

ocenił(a) film na 10
piterkop

Nie za bardzo do mnie przemawia to całe kino 5D... Niektórych zapachów w filmach wolałbym nie wąchać, wyjść mokry z kina także ;p A ruchy foteli podejrzewam że trochę sztuczne mogą się wydawać

jakesully

Kino 5D ?
wymiary = zmysły ?

Ciekawe jak wrażenia podczas oglądania filmów dla dorosłych .

Atom_kon

"Ciekawe jak wrażenia podczas oglądania filmów dla dorosłych"

;D

ocenił(a) film na 7
piterkop

piterkop, Ty chyba nie wiesz co oznacza słowo "wymiar". Dodanie tych efektów, o których napisałeś w żaden sposób by nie sprawiło, że film byłby 5D. Dalej byłby 3D, tyle że z dodatkowymi wrażeniami zmysłowymi.

A co do tych zapachów, to już chyba ponad 10 lat temu wymyślono urządzonko emitujące różne zapachy. Ale kto by chciał tego używać, biorąc pod uwagę zapach pierda, czy potu głównego bohatera :D

ocenił(a) film na 8
S0LTYS

"Dodanie tych efektów, o których napisałeś w żaden sposób by nie sprawiło, że film byłby 5D."
Z tego co wiem to termin 5D, lub czasem 4D przyjął się właśnie dla filmów wyświetlanych w 3D z dodatkowymi wrażeniami zmysłowymi;) Nie wiem, czy to czasem nie jest jakiś zastrzeżony znak towarowy, albo nazwa sieci kin.

S0LTYS

"Ale kto by chciał tego używać, biorąc pod uwagę zapach pierda, czy potu głównego bohatera :D" - dokładnie, wizja tego co piszesz, a co przytoczyłam, raczej nie skłoniłaby mnie do przeżycia [poczucia] tego w kinie;D

ocenił(a) film na 6
EM_DE_KE_AS

Albo co lepsze gdy głowny bohater sciaga maske sala zagazowywana jest trujacym gazem :)

Fanek_3

Hehe, albo sceny palenia marychy w filmie "Wpadka", bądź w każdym innym o podobnym temacie...

ocenił(a) film na 8
EM_DE_KE_AS

To akurat byłoby fajne:D Ujarani za darmo:D

Zakrza

No i "How High" zostałoby zdelegalizowane ....

Atom_kon

Właśnie;) O tym samym pomyślalam:D

ocenił(a) film na 7
EM_DE_KE_AS

hmm to byłaby ciekawa wizja przyszłości, gdzie niektóre filmy, w których pali sie marihuanę były na równi zakazane jak same posiadanie tego narkotyku. Hmm czas może napisać "2084" ;)

ocenił(a) film na 6
EM_DE_KE_AS

hehe..czuć zapachy ze sceny w Jurassic Park kiedy poszukują telefonu w wielkiej kupie g..? suuper xD

ocenił(a) film na 3
piterkop

Byłam w takim kinie. Nie było to 5d tylko 4 d. Brzmi wspaniale, ale ja
byłam rozczarowana. Jednymi atrakcjami był sztuczny dym, sikająca w twarz
woda z siedzenia na przeciwko. wibrujące siedzenia i wiatr. Nie było
zapachu, przynajmniej ja nie czułam. Niestety nie byłam na Avatarze, ale na
jakiejś bajce o piratach. Było to dokładnie w Niemczech, pod Kolonią.

użytkownik usunięty
velval

jest to możliwe ale pewnie dopiero w Avatarze 3 [ jeżeli takowy powsatnie ]i pewnie gdzieś za 15lat//

ocenił(a) film na 7

niedługo wymyślą 6D. :D

ocenił(a) film na 8
aronn

A czym to by się miało objawiać?:P

ocenił(a) film na 8
aronn

w 6D to chyba by musiał być ekran na każdej ścianie w sali, wliczając sufit i podłogę O.o

ocenił(a) film na 4
aronn

To moze do teatru :)? Co prawda smoki nie lataja, ale zapachy czuć.

ocenił(a) film na 8
moh

jakże swojsko ;D

xDDDD

A jak krzesła stare to nawet bujać i trząść będzie!

piterkop

Byłem kiedyś w Niemczech w czymś podobnym. była bajka 3D, tryskało mi wodą w ryj i ruszało fotelem, całkiem fajne, ale nie wiem czy by się sprawdziło w pełnometrażowym filmie.

piterkop

Nie jestem pewien ale za 4 wymiar uznawany jest czas; a następne wymiary związane są ze skomplikowanymi teoriami fizycznymi, tak więc raczej trudno bedzie wprowadzić coś takiego do kin :)

ocenił(a) film na 8
Remikb7

Dlaczego? xD Jeśli filmy zaczęłyby mieć tematykę naukową, np. od atomu, poprzez Newtona, po czarne dziury, wszystkie wymiary byłyby skondensowane jak się patrzy.

;D

crazyIchicken

No ale wtedy te filmy opowiadały by o innych wymiarach, ale nie zrealizowano by ich w wymiarze :)

ocenił(a) film na 8
Remikb7

No przecież xD Jestem tego świadoma, to było jedynie skojarzenie, wolna myśl, zwał jak chciał ;D

ocenił(a) film na 8
Remikb7

Tak, wiem, wiem. Jednak filmy w takim standardzie (?) zostały tak nazwane i tyle:) Z tym czasem to też nie zawsze prawda:)

ocenił(a) film na 3
piterkop

zamiast oglądać film w 5D wolę się przejść na spacer do lasu.

ocenił(a) film na 9
piterkop

jeszcze 3d na dobre nie weszło do kin ;)