7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823328
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Mnie ten film zachwycił. Poszłam na niego bardziej dla towarzystwa, bo nie przepadam za tym gatunkiem. Spodziewałam się efekciarstwa, ale pozbawionego ciekawej fabuły... I tu się pomyliłam: piękna historia, opowiedziana bez paosu i przesady, śliczne krajobrazy, świetne efekty (tego akurat można się było spodziewać), głębokie przeslanie.
Nie określiłabym go jako filmu o miłość- miłość, oczywiście, odgrywa tu ważną rolę, ale jest też przywiązanie do wartości i tradycji, więź człowieka z naurą i bóstwem opiekuńczym, ukazanie harmonii wszechświata i głupiego naruszania jego odwiecznego porządku.
Polecam!!!!

użytkownik usunięty
jola1977_filmaniak

Przekaz filmu zależy od nas samych, czego oczekujemy od seansu. Dla mnie przekaz ''Avatara'': ekspansjonizm w połączeniu z cywilizacyjno-technologicznym postępem w celu osiągnięcia korzyści materialnych prowadzi do zapomnienia, upadku i braku poszanowania dla wielopokoleniowej tradycji oraz kultury mniejszych, słabszych etnicznych społeczności. Jako kino Sci-Fi ''Avatar'' wypada wg mnie bardzo dobrze. Jeszcze lepiej wypada jako epicka baśń, która potrafi trzymać w napięciu, zafascynować widza i wzbudzać na widzu różne uczucia i odczucia. Film przyjemnie się ogląda od początku do końca nie patrząc na zegarek i o to w tym wszystkim chodzi.