7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Witam.
Obejrzałem wczoraj Avatar w Lizbonie (centrum handlowe Colombo) w technice 3d (okulary) i chciałbym się z Wami podzielić paroma spostrzeżeniami.

1. O filmie trąbiono, że będzie wielkim postępem w dziedzinie kręcenia filmów techniką 3d. Przyznam szczerze, że jest to film, który od strony wizualnej mnie zachwycił. Pełno jest szczegółów, obraz znakomitej ostrości, głębia obrazu jest dostrzegalna, niektóre elementy otoczenia tak stworzone, że ma się wrażenie jakby były przed twarzą. No właśnie i tutaj mam małe zastrzeżenie. Elementów 3d, które przysłowiowo można odczuć na własnej skórze jest mało. Efektów godnych uwagi można uświadczyć może z dwa czy trzy razy w całym filmie. Reszta nie odstaje bardziej od poprzednich filmów w technice 3d.

2. Generalnie gratuluję twórcom stworzenia znakomitej oprawy audio-wizualnej. Mogę przyznać szczerze, że jest to najbardziej spektakularny film w tej kategorii jaki do tej pory obejrzałem w swoim życiu. Efekty wgniatają w fotel i odbierają dech z piersi. Jestem pod wrażeniem wyobraźni twórców. Świat jest doprawdy przecudowny. Przyroda żyje własnym życiem, oryginalne pomysły na wygląd fauny i flory. Świat oszałamia ogromem i różnorodnością. Pozwala łatwo rozmarzyć się i zagłębić w nim. Po projekcji pozostaje mała nutka goryczy, że nasz świat realny nie jest takiej przecudownej urody.

3. Od strony fabularnej ten film jest średni. Jest to jeden z wątków miłosnych, których już pełno było w historii kina. Ekscytuje niezmiernie, jednak po seansie ma się wrażenie jak gdyby był tylko dodatkiem do magicznego świata do jakiego zabiera nas Cameron. Kolejna sprawa. Około ćwierć filmu składa się z infiltracji głównego bohatera i jego szkolenie pod okiem obcych. Dostajemy znakomity obraz kunsztu speców od grafiki komputerowej. Doświadczamy akcji zapierających dech w piersi. To jest doprawdy zabawa na wysokim poziomie. Jednak czy twórcy nie zagalopowali się zbytnio i nie przesadzili z ilością takich elektryzujących scen i zapomnieli, że fabuła nie może zbyt długo czekać?

4. Konkluzja. Film polecam. Dla ludzi oczekujących, wartkiej akcji i wielkich fajerwerków będzie to nie lada uczta. Podczas, której zostaną wgnieceni w fotel. Ci bardziej wymagający kinomaniacy, którzy pod okrasą "fajerwerków" chcieli by dostrzec ciekawe wątki fabularne mogą się lekko rozczarować, ponieważ ten film nie reprezentuje nic ponad przeciętność.

W mojej opinii reżyser mógł wykorzystać pełniej potencjał, który drzemał w tym filmie. (np. rozszerzyć film o genezę planety, czy też strefę podróży kosmicznych, etc.) Jednak napiszę, że nie żałuję ani jednego centa wydanego na ten film. Dostarczył mi masę rozrywki na wysokim poziomie. Lekkie rozczarowanie jest tylko bladym cieniem, który znika podczas wspomnień podróży po Pandorze.

Ode mnie: 9/10. Warto!

ocenił(a) film na 8
unknown_soul

i takie tematy na filmwebie lubie:) Dzieki za mini recenzje i za opisanie co w tym filmie jest dobre a co nie.Dawno nie widzialem na tej stronie tak kulturalnego tematu:P

szkolny18

Dziękuję za fajną recenzje ;) Już nie mogę się doczekać 25 grudnia !

ocenił(a) film na 10
unknown_soul

Właśnie wróciłem z Kina - nie w Polsce - i zgadzam się w 100 % z unknown_soul'em, film jest nieprzeciętny.

W tym obrazie nie fabuła miała zachwycić lecz efekty wizualne, które moim skromnym zdaniem są genialne. Nie na próżno chłopaki siedzieli nad efektami od 2007 roku.

Dzięki za recenzję, a film polecam. Daję 10/10 ponieważ poszedłem na film tylko i ze względu na efekty specjalne, więc się nie zawiodłem. Oceniając samą fabułę dałbym 6,5 ale gara aktorów (co prawda animowanych) była b. dobra a kocica grana przez Zoe wręcz fenomenalna.

Jeszcze raz gorąco polecam!

unknown_soul

CZyli film fajny. Ja pewnie za jakiś czas sciągne film z netu.
Ostatni raz w kinie byłem kilka lat temu może 6 lub 7 lat temu.
Niestety brak czasu :(

Oldi

Myślę że nie masz się czym chwalić Oldi. Gadanie, że nie masz czasu jest śmieszne, skoro znajdziesz takowy na obejrzenie filmu.

Takich filmów nie wypada nie oglądać w kinie :)

ocenił(a) film na 6
Pypciu

Załóż rodzine..... i w tedy porozmawiamy czy będziesz miał czas na wszystko.

ocenił(a) film na 10
kadim21

Dwa dni temu wydałem 7.50GBP, żeby obejżeć premierę tego filmu....
Też mam rodzinę i ostatni film na jakim byłem w kinie to ''Twierdza'' z Sean Connery ;D I przyznam szczerze, że to były najlepiej wydane moje pieniądze w tym roku ;] oglądam średnio 4 do 5 filmów tygodniowo - wszystko zassane z neta, ale efektu 3D, nie zastąpi DVDRip.
Nie będę się rozpisywał na temat filmu, ale w następny weekend idę jeszcze raz ;P
Pozdro

kadim21

Nie chodzi o rodzine, nie mam rodziny i nie zamierzam zakładać.
Dobra nie będe piracił filmu, kupie na DVD :)

kadim21

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

ocenił(a) film na 10
unknown_soul

Konkretna recenzja unknown_soul wielkie dzięki, wielkiej fabuły to sie nie spodziewam.... ja czekam na film z efektami na poziomie XXI wieku

unknown_soul

Potencjał dobrze wykorzystany ;p w końcu ma być jeszcze kontynuacja Avatara

slaw_tg

Ło Slaw!!!?

ocenił(a) film na 10
unknown_soul

unkown_soul byłeś na zwykłym kinie 3D czy IMAX

mam bilety na 18:00 do Heliosa, wybieram się drugi raz w niedzielę (27)

ocenił(a) film na 9
Equo

Jestem na świeżo po projekcji (mieszkam w Barcelonie) i film zrobił na mnie ogromne wrażenie (wersja 3D oczywiście). Jeśli macie wolny weekend i chcecie obejrzeć coś w klimacie Terminatora 2 (sfera walki Naali i ludzi) oraz Titanica (wątek miłosny) w oprawie na miarę naszych czasów to szczerze polecam. Nie ma tu zawiłej fabuły czy szczególnej głębi charakterów ale to w końcu kino akcji i to Akcji przez duże A.
Jak już ktoś napisał wcześniej film nie epatuje efektami 3D (może poza początkową sceną) i nie jest efekciarski. Efekty specjalne są tak naprawdę efektami "niespecjalnymi" i nie chodzi tu o to że są kiepskie tylko tak dalece idealne że imitują świat filmu w niemal 100%.
Trochę się obawiałem siedzenia trzy godziny w goglach 3D ale nie odczułem prawie w ogóle dyskomfortu z racji że film jest trójwymiarowy.
Jeszcze raz polecam!

ocenił(a) film na 9
Equo

Nie byłem w IMAX'ie. Nie miałem na nosie okularów z czerwono-niebieskimi szkłami, tylko lekko przyciemnianym, które polaryzują światło.

ocenił(a) film na 8
unknown_soul

Myslalam, ze zaloze watek ale wlaciwie moje wrazenia pokrywaja sie z Twoimi. Strona efektow powala, daje 10 na 10, fabula pytka i klasyczna acz poprawna, na 6.
Wyrezyles\as mnie, dziekuje, bardzo czytliwa opinia :)

ocenił(a) film na 8
Nimrodel_2

Aaa, nie zdecydowalam sie na obraz 3D ale z tego co piszesz, wnioskuje ze nie warto by bylo. co chcialam jeszcze dodac, to to, ze film mimo swej powierzchowosci zapadl mi w 'obraz', 'widzenie'. Dzieki niesamowitej scenografii zdaje sie, ze ta utopijNa wizja czegos tak bliskegoo a tak nieosiagalnego zapadnie mi w pamiec na dlugo.