7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Chyba mamy do czynienia z początkiem nowej ery w tworzeniu filmów..

ocenił(a) film na 10
mac_pak

mamy do czynienia z filmem wybitnym :)

ocenił(a) film na 10
mac_pak

Wspaniale ujęte

ocenił(a) film na 9
mac_pak

tak mówią o każdym filmie :) oby tym razem była prawda....

mac_pak

bije pod jakim względem?

ocenił(a) film na 9
Noane

efektami, fabułą... jeśli oczywiście nie dokonasz durnych porównań do złych filmów.

ocenił(a) film na 1
plantum

Fabułą ? HA HA HA nie no to się w barze wszyscy powywracali do góry nogami ;p

Zobaczcie co sobą reprezentujecie, wypowiedzi isnie na poziomie... temat istne wypracowanie ...

mac_pak

Bije wszystkie dotychczasowe produkcje

Chyba mamy do czynienia z początkiem nowej ery w tworzeniu filmów..

Jezus_

mamy do czynienia z filmem wybitnym :)

glenveyn1985

Wspaniale ujęte

plantum

tak mówią o każdym filmie :) oby tym razem była prawda....

plantum

efektami - no może, chociaż z drugiej strony świat całkowicie stworzony komputerowo nie wiem, czy można nazwać mianem efektów specjalnych

fabuła - no nie bije na pewno. Płytka, stuprocentowo powtarzalna, właściwie na niczym nie skupiona. Bo co jest głównym tematem?

ocenił(a) film na 1
Noane

co do efektów świata komputerowego to już bardziej przypadłmi do gustu Final Fantasy, wiedziałem co będe oglądać i jak na animacje rewelacja

UPADLY_WIDZ

Mnie efekty też tak średnio. Poza tym przez jakąś połowę lub więcej kolory strasznie jebały po oczach.

ocenił(a) film na 1
Noane

prawda jest taka, iż podczas seansu IMAX 3D , przy szybkich scenach gó.... było widać, i niech fani nie piszą że to zależne od kina ble ble ble... po prostu SŁABE !!!

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

No i widać, że nie byłeś w kinie - bo akurat IMAX ma system analogowy inne tryby wyświetlania obrazu i dużo większą ostrość niż dawały cyfrowe projektory.

ocenił(a) film na 1
NommaD79

nie no na bank wiesz lepiej gdzie byłem i co widziałem, porażka...

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Wiele razy gadałeś takie bzdury, o 100 calowych telewizorach, sąsiadkach i jakiś laskach, że nikt ci w nic nie uwierzy. Porażką jesteś ty, jako osobo o zerowej wiarygodności, ale ktoś przecież musi wyrabiać statystykę oszołomów - tobie wychodzi to rewelacyjnie.

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Final to animacja bez udziału realnych aktorów, więc dziwne porównanie.

ocenił(a) film na 10
Noane

"efektami - no może, chociaż z drugiej strony świat całkowicie stworzony komputerowo nie wiem, czy można nazwać mianem efektów specjalnych"

Bardzo ciekawe spostrzeżenie - wykreowana sceneria wygląda tak realistycznie, że człowiek zaczyna się zastanawiać, gdzie jest efekt specjalny, a gdzie rzeczywistość.

"fabuła - no nie bije na pewno. Płytka, stuprocentowo powtarzalna, właściwie na niczym nie skupiona. Bo co jest głównym tematem?"

Fabuła jest prosta, ale nie jest płytka - w ten sposób tak nazwiesz walkę dobra ze złem, chyba nie najlepsze podejście. Skupiona jest na kwestii podstawowych elementów naszego życia - nie rób krzywdy, w imię zysku i opowiadaj się po słusznej stronie. Proste, stare ale chyba jedne z najważniejszych idei, więc nazywanie tego płytkim jest cokolwiek nie na miejscu.

ocenił(a) film na 1
NommaD79

"transformers "

Fabuła jest prosta, ale nie jest płytka - w ten sposób tak nazwiesz walkę dobra ze złem, chyba nie najlepsze podejście. Skupiona jest na kwestii podstawowych elementów naszego życia - nie zabijaj, szczególnie nie winnych ludzi i opowiadaj się po słusznej stronie. Proste, stare ale chyba jedne z najważniejszych idei, więc nazywanie tego płytkim jest cokolwiek nie na miejscu.

Czyż nie tak ? hehehe, ale nie no przecież trans nie ma w ogóle fabuły, w avatarze jest duuuzo lepsza ;p

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

No i co przez to chcesz powiedzieć? Chyba tylko to, że jesteś hipokrytą, skoro na podstawie tego samego wykładnika te dwa filmy oceniasz zupełnie inaczej.

NommaD79

... Ja nie napisałam, że wykreowany świat wygląda realistycznie. Jakieś dziwne wnioski wyciągasz z moich wypowiedzi.

ocenił(a) film na 5
plantum

Fabułą może i bije, ale co najwyżej Pocahontas :d

plantum

Fabuła??? Hah... Avatar nie jest złym filmem, ale jego fabuła jest wtórna i przewidywalna... 7/10

ocenił(a) film na 5
mac_pak

Mamy do czynienia z nową erą w tworzeniu kina? To się rychło w czas obudziłeś :) A pamiętasz taki film jak "Matrix"?

ocenił(a) film na 10
aniedam

Ale tutaj mamy do czynienia z upowszechnieniem 3D, oraz nowatorskimi systemami animacji postaci aktorów, a także cyfrowej scenografii.

ocenił(a) film na 5
NommaD79

Tak jak napisałem poniżej, większość ludzi nie widzi różnicy. A te nowe systemy animacji postaci aktorów to niby jakie?

ocenił(a) film na 5
NommaD79

Wątpię, aby autorowi tematu chodziło tu o szczegóły techniczne produkcji ;) Z upowszechnieniem 3D ma tyleż samo wspólnego, co każda inna produkcja 3D, których w kinach obecnie jest pełno, może jedynie różnicą jest rozmach z jakim to robi.

ocenił(a) film na 5
aniedam

Jako że też nie wiesz na czym się różni 3D Avatara od "3D" z innych filmów, śmiem stwierdzić że kolejny raz moja teoria się potwierdziła.

ocenił(a) film na 5
ur2smart

Rozumiem, że ty należysz do tych nielicznych, co wiedzą. Ja się nie znam, ja tu tylko posty nabijam :d

ocenił(a) film na 5
aniedam

Było to powtarzane dziesiątki razy na forum i jest to informacja powszechnie dostępna w sieci więc nie wiem czy takich nielicznych ;p

ocenił(a) film na 5
ur2smart

Nielicznych, gdyż tak naprawdę tylko nielicznych to interesuje ;)

ocenił(a) film na 5
aniedam

Ta nowa era w tworzeniu filmów wygląda tak że jak ktoś nie wie na czym polega "przełom" to sam tego nie zauważy. A Motion Capture to żadna nowość. Chociażby "Beowulf" jest dobrym przykładem wykorzystania tej techniki.

ocenił(a) film na 1
ur2smart

prawda jest taka że wpakowali mase kasy, gdyby w Beowulfa wpakowali tyle kasy efekt byłby ten sam...

ocenił(a) film na 5
UPADLY_WIDZ

Pimpek nie pisz o tym o czym nie masz pojęcia. Budżet filmu "Beowulf" to 150 mln $.

ocenił(a) film na 1
ur2smart

a avatara OFICJALNIE 2 razy tyle, nie oficjalnie podobno 700mln...

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Skąd ty bierzesz takie bzdury? Jakie 700... człowieku, ogarnij się choć odrobinę, bo pleciesz takie herezje, że aż narody klękają.

ocenił(a) film na 5
UPADLY_WIDZ

Użyj szarych komórek i pomyśl po co ktoś miałby zaniżać budżet filmu? Jak to jest tylko atut reklamowy.

ocenił(a) film na 5
ur2smart

Niech ktoś mi wyjaśni, o co chodzi z tym "Pimpkiem"? Wygląda mi to na jakieś nowe powiedzenie gimnazjalistów.

ocenił(a) film na 10
aniedam

Wiele razy wyszło na jaw, że filmu nie widział, przepisuje cudze teksty i generalnie robi sobie jaja ze wszystkiego. Zbanowali go kilka razy, to jest jego któreś z kolei konto - nawet się trochę uspokoił. Więc wszyscy nazywają go pimpek, bo wtedy wiadomo o kogo chodzi, no i to jest taka maskotka, żeby było się z kogo pośmiać.

ocenił(a) film na 1
NommaD79

pi.... nie maskotka deklu @!

http://www.filmweb.pl/user/pmp2811

Τιτάν (Tytan) Władca części wewnętrznej wszechświata
Posiadam wszechiskre, dzięki której dysponuje światłem jaśniejszym niż gwiazda wam znana jako słońce, chce oświecić każde jedno istnienie, aby w pełni podążało ścieżką prawą i wedle moich ściśle określonych zaleceń, gdyż wielu z was błądzi pośród zaciemnionych korytarzy "ciemnogrodu".
Przybyłem na waszą planetę w celu zebrania legionów na których czele staną apostołowie i to oni odegrają kluczową role w bitwie o wolność!

i wszystko na temat ;p

a film widziałem, tekstów cudzych nie kopiuje, wszystkich autorem jestem Ja, a Swoje teksty moge kopiować dowoli...

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Jesteś maskotka, taka śmieszna i do pokopania w zadek. I jeszcze ciekawie piszczysz jak się ci na tyłek pogrzebaczem naciśnie. Nawet teraz piszczysz...

ocenił(a) film na 1
NommaD79

Wy fanatyczni fani avatara umiecie tylko ubliżać innym, nie potraficie w żaden sposób racjonalnie bronić swojego filmu, dlaczego ? bo nie ma co bronić, ponieważ jest on pustakiem, z gniotowską fabułą

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

A po co? Film ma taką pozycję, że twoje lamenty nic nie zmienią, w zasadzie wszystko już zostało powiedziane, ale takie piszczenie w twoim wykonaniu daje nie lada ubaw.

ocenił(a) film na 5
NommaD79

To co, TROLL jest już nieaktualne?

ocenił(a) film na 1
aniedam

trollami są wszyscy którzy piszą więcej niż kilka razy pod danym filmem, ale najbardziej zjebanymi są fanatyczni fani avatara, za wszelką cene uważają swój film za MEGA SUPER NAJLEPSZY...

ocenił(a) film na 10
UPADLY_WIDZ

Czyli generalnie pasujesz idealnie do opisu, więc o co ci chodzi?

ocenił(a) film na 10
aniedam

On jest już w fazie "transcendentnej", uważa się za nad-istotę sfery forumowej, co w jego mniemaniu czyni go wręcz formą dogmatu.

ocenił(a) film na 9
mac_pak

@Noane
"świat całkowicie stworzony komputerowo nie wiem, czy można nazwać mianem efektów specjalnych"

ten film zdobył Oskara za efekty specjalne... a to dlatego że grafiki komputerowej używano także do tworzenia hologramów, tła, itp.

"fabuła - no nie bije na pewno. Płytka"

już mówiłem - proszę nie dokonywać DURNYCH porównań.
jeśli porównujesz film do ojca chrzestnego... to wtedy może wydawac się płytka - ale pamiętaj że to nie dramat.

====

"bardziej przypadłmi do gustu Final Fantasy"

@UPADLY_WIDZ
zapewne jesteś miłośnikiem czegoś w stylu Hentai, więc spadaj....

"prawda jest taka, iż podczas seansu IMAX 3D , przy szybkich scenach gó.... było widać, i niech fani nie piszą że to zależne od kina ble ble ble... po prostu SŁABE !!!"

TY POPIER...... Twój pierwszy film 3d w kinie i marudzisz jak małe dziecko..... weź, się, zamknij. To jest ZALEŻNE OD KINA.

" trans nie ma w ogóle fabuły, w avatarze jest duuuzo lepsza"

zgadzam się w 100%

użytkownik usunięty
plantum

avatar to zwykły film 6/10 max 7 nic ponadto...

ocenił(a) film na 1

czesio Ciebie juz kompletnie poje..... 7 ??? chyba Ci faktycznie robaczki mózgownice wyjadły

ocenił(a) film na 9

to jakiś joke? :)

micur, pamiętasz swoje legendarne wypowiedzi?? :)

"ZO_OOO_FI___LEEEE........................................... ........." (o Fanach Neytiri)

plantum

Sorry, akademia nie jest dla mnie ostateczną wyrocznią. Już im się zdarzało w historii rozdawać oskary w sposób co najmniej zastanawiający.

Noane

Film bardzo dobry, ale rewelacji nie ma. Same efekty nie czynią arcydzieła. Na moim blogu możecie przeczytać recenzje mojego autorstwa. Ode mnie 7/10