Cameron powiedział, że w ostatecznej wersji filmu znalazły się specjalne sceny ze względu na sequel. Czy ktoś się domyśla, o jakie sceny może chodzić? Ja mam wrażenie, że każda scena jest tam jak najbardziej uzasadniona akcją jedynki. Nic ująć, a wręcz dodać... Czyli tak jakby na odwrót :) Niby coś mi chodzi po głowie, ale wolałabym najpierw usłyszeć (tzn przeczytać) pomysły innych.
Jednoczenie klanów i historia o Toruku Macto- dlaczego poprzednicy jednoczyli klany na'vich? Moim zdaniem przyczyną było zagrożenie ze strony innej cywilizacji zamieszkującej pobliski księżyc lub samą Pandorę(np. pod wodą) Sądzę, że w kontynuacji ci najeźdźcy będą chcieli wrócic...
Hmmm ciekawe, też się zastanawiałam o co mogło chodzić w "dniach smutku". Jakoś sobie nie wyobrażam Navich wojujących wzajemnie ze sobą.
Ale z drugiej strony opowieść Neytiri o jednoczeniu klanów i Toruk macto miała duże znaczenie dla późniejszej sceny gdy Jake się pojawił na czerwonym :) wyjaśniała, dlaczego to zrobiło takie wrażenie.