7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823995
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Avatara oglądało mi się bardzo przyjemnie, owszem, krajobrazy Pandory malownicze, efekty też całkiem niezłe choć ja tu rewolucji nie widzę. Cywilizacja ludu Navi interesująca (widzę, że scenarzyści trochę się wzorowali na niektórych kulturach pierwotnych), ale trochę zbyt powierzchownie przedstawiona. Historia ciekawa, choć motyw fabularny jak z Pocahontas trochę już ograny. Trochę mi się nie podobały uproszczenia i skoki fabuły. Jakoś to niedopracowane było. Motywacje bohaterów też nie były zbyt klarowne, trochę jak w bajce. Zresztą, ten film to bardza ładna kompilacja różnych wątków z bajek, komiksów czy powieści s-f i fantasy, bardzo ładnie zrobiony i efektowny, ale nic przełomowego. Te wiszące góry to już w tylu animacjach widziałem (ostatnio w takiej bajce "Łowcy smoków"), a to przecież też na obrazach surrealistów się pojawiało (np.Rene Margite). Film bardzo mi się podobał, ale z pewnością widziałem lepsze, nawet w obrębie gatunku. Jeśli chodzi o fantastykę w ogóle, to do Władcy pierścieni Avatarowi wiele brakuje. Mimo wszystko tych 3 godzin spędzonych z Avatarem nie żałuję.

ocenił(a) film na 9
Alquimista

już od LOTR wolę Piratów z Karaibów... przynajmniej oryginalny pomysł...

wiem że są lepsze, ale AV ani prze chwilę nie miał nawiązywać do klasyków...

ocenił(a) film na 5
Alquimista

Jeśli nie zauważyłeś rewolucji efektów w tym filmie, to znaczy, że film był zbyt dopracowany w tym fachu. Cały las był zrobiony komputerowo, prawie każdy element filmu.

ocenił(a) film na 9