Jak wiadomo szacowany budżet filmu wyniósł twórców ok pół miliarda dolarów,dodając jeszcze sporo na promocję filmu na całym świecie. Podobno w USA i Kanadzie przewiduje się że film ma zarobić ok 250 milionów dolarów.Jak myślicie ile w sumie zarobi ten film na całym świecie? Czy dorówna choć trochę "Gwiezdnym Wojnom" Georga Lucas'a?
ten film ma taką reklamę, jest tak wyczekiwany, że napewno dorówna i wg mnie przebvije Zemste Sithów
"Jak wiadomo szacowany budżet filmu wyniósł twórców ok pół miliarda dolarów,dodając jeszcze sporo na promocję filmu na całym świecie."
:D To już mamy budżet jakieś 700 baniek, jeszcze trochę i w Fakcie będzie na okładce "Szok! Pierwszy film za miliard dolarów!" :D Śmiało, kto da więcej? :D
O 237 mówiło się jakieś pół roku temu. A 500 to szacowana liczba.
Tu masz linka do strony skąd mam tą wiadomość.
Matematykę znam kolego!:-p
http://www.dziennik.pl/kultura/film/article497047/To_pewne_Te_niebieskie_elfy_po dbija_swiat.html
Zmień źródła informacji, bo jak ktoś z plotek (które okazały się bzdurą) robi "szacowany budżet", to już wszystko wiadomo.
Szacowany budżet przedstawiony przez FOX-a to 237 mln + 150 mln na promocje, czego nigdy się nie wlicza do budżetu filmu. skoro Piraci 3 kosztowali 300, to można sobie wyobrazić ile kosztowali wraz z promocją.
Nigdy nie było żadnej oficjalnej informacji o 500 mln - to bujda, która została już dawno zdementowana przez producenta Avatara.
Na oficjalny, całkowity koszt trzeba jeszcze poczekać.
--------------------------------
Ile zarobi? Ja obstawiam (optymistycznie):
- Pierwszy weekend w USA: 75 mln
- Całkowity zarobek w USA: 400 mln
- Całkowity zarobek na świecie: 1 mld
a wiecie, że nikt nie wierzył w TITANICA?? po tym jak budżet wyniósł 200mln zdawało się, że ten film będzie kompletną klęską. a tu co?
Kazioo czys ty z byka spadl!.W pierwszy weekend 70 mln$?.Chyba zartujesz !
70 mln$ to zarabiaja juz byle jakie gnioty wychodzace po roku czasu a ty mi tutaj takie dyrdymaly piszesz :].
O to moje prognozy:
1 weekend USA\CANADA 160mln$
1 weekend Swiat 140mln$
Ogolnie film zarobi 1,300 miliarda$.
Nie pytajcie sie z kad to wiem i czemu to tak obliczylem ;].
Kazioo z tego co ja śledziłem; Fox podał do informacji, że film kosztował 237 mln$, potem wycofali sie z tego i przez pewien czas nie podawali faktycznego budżetu. W jednym z wywiadów producent powiedział, że trudno na tym etapie określić nawet zblizony budżet (sic!) Teraz utrzymywana jest niby kwota 237 mln $, więc ta, która została podana wygłodniałym mediom na etapie postprodukcji. Wydaje mi się, że nigdy nie dowiemy sie ile faktycznie film kosztował. Nawet jeśli miałby kosztowac mityczną kwote 500 mln$ to tylko niespełna rozumu producent by sie tym chwalił. Kwota ta więc moim zdaniem jest jak najbardziej realna, ale z pewnościa nie padła z ust jakiegokolwiek przedstawiciela Foxa.
Poza tym sam Cameron zainwestował w film nieznaną nam kwotę, a mała ona napewno nie była, bowiem zapewnić mu miała wyłączność na podejmowanie decyzji; vide prośby Foxa o zrezygnowanie z ogonów u navi, która spłyneła po Jamsie niczym uryna po murze.
Co do zarobków filmu, gdzieś już pisałem, ze powinien przekroczyc miliard. Titanica raczej nie ma szans pokonać. W tamtych czasach internet nie był tak rozpowszechniony, VHS, wypozyczalnie, sklepy, nawet takie pierdoły przyczyniły się do ogromnych zarobków.
Fakt, Avatar jest w 3D, ale tutaj znowu na niekorzyść jest ilośc kin 3D - których nie nadrobi relatywnie niedrogi bilet jak i tematyka filmu, która nie jest tak uniwewrsalna jak Titanic.
Do miliarda przyczynią się nie tylko pokazy, ale sprzedaż zabawek, jechanie na licencji avatara itd.
pozdr
Akurat tematyka jest trendi, uniwersalna i bardzo 'na topie' obecnie... porównanie do 'Tańczącegoz wilkami' i 'Pocahontas' nie wzięło się znikąd.
Weekend otwarcia w USA może być nawet rekordowy (ledwo 160 baniek wystarczy), a później pocztą pantoflową film wyląduje na minimum 2 miejscu top wszechczasów box-office.
trendi i uniwersalna może w przedziale wiekowym 10-35 lat. Na Titanicu była nawet moja babcia, a zapewniam, ona nie rozumie nawet znaczenia słowa trendi. O to mi chodzi. Grupa odbiorców będzie zawężona.
Jeśli chodzi o samych emerytów to nie wiem czy o ten film pokusi się 10%. Ludzie w wieku 40 - 60 lat tez moze byc ciężko. W moim otoczeniu wybiera sie ok 70% z tej grupy wiekowej. Ale to głównie dzieki moim namowom. A wielu, napewno wielu średniaków wiekowo dowie sie o tym filmie tylko z telewizji czy reklamy i pomyśli; wtf niebieski kosmita, to nie dla mnie.
pozdr
Chyba, że w TV usłyszy 'najbardziej kasowy i najbardziej spektakularny film w historii kina. Konieczne oglądanie w kinie w 3D' ;)
Już na mnie Cameron zarobił ponad 400PLN (aż mi słabo, jak sobie pomyślę)
Politycznie to Avatar można określić jako platformę wyborczą Parti Zielonych. Nie żartuję, no może tylko trochę. Dla dorosłych ten film ma mocny wątek ekologiczny.
Shirak, od kiedy to vhs i zabawki wliczają się do oficjalnych zysków filmu w boxoffice?! 1,8 mld Titanica to samo kino było :)
Napisałem 75. Stówy raczej nie osiągnie. Na ten film nie czeka tak wielu jak ci się zdaje :P
New moon ma 142 mln - uważasz, że Avatar go pobije? Na otwarciu?! Absolutnie nie możliwe. Nie wiem kto spadł z byka, ale na pewno nie ja :D
Mroczny rycerz ma rekord - 158 mln.
Uważasz, że takie filmy jak 300, Transformers czy Star-trek to gnioty?
ah, i jeszcze pierwszy dzień w USA: 35
(przyznam się, że się na tym nie znam, ale strzelam dla zabawy ;))
Kazioo Star Treki i Transformersi i inne filmy to sa ok ale Avatar to inna para kaloszy!.Nie da sie tego wytlumaczyc czym sa filmy Camerona poprostu Avatar to bedzie to cos na co ludzie beda szli do kin przez naprawde dlugi czas i tego jestem pewny.
160mln w pierwszy weekend w USA
150mln swiat
jest to nie tylko kino 3d na ktore ludzie ostatnio ida falami ale poprostu cos innego co wlasnie ludzie chca i chcieli zobaczyc od czasu titanica !.
No to zobaczymy, kto ma racje - już za tydzień :)
(będę bardzo mile zaskoczony, jeśli sprawdzą się twoje przewidywania)
Kazioo Star Treki i Transformersi i inne filmy to sa ok ale Avatar to inna para kaloszy!.Nie da sie tego wytlumaczyc czym sa filmy Camerona poprostu Avatar to bedzie to cos na co ludzie beda szli do kin przez naprawde dlugi czas i tego jestem pewny.
160mln w pierwszy weekend w USA
150mln swiat
jest to nie tylko kino 3d na ktore ludzie ostatnio ida falami ale poprostu cos innego co wlasnie ludzie chca i chcieli zobaczyc od czasu titanica !.
hmmm pewnie lepszy by mial wynik jakby go dali na sezon wiosna-lato...ale obstawiam wynik taki dla USA
pierwsze 3 dni-ok115milionow
pierwsze 5dni-ok170milionow
pierwsze 7dni -ok200milionow
pierwsze 10dni-ok 230milionow
sadze ze w USA dobije do 300milionow a ma szanse nawet na 400 ale bede mocno zdziwiony jesli sie tak stanie mimo ze trzymam kciuki ...bo denerwuje mnie tytanic (mimo ze dobry film) na pierwszym miejscu:p
CO do swiata. to spokojnie dobije do 500 a ma szanse na 700 wiec lacznie daje mu 90% szans na wynik ok 1000-1100.... maksymalnie do 1300.. pozdro
patrzac na skale promocji chyba najwieksza w historii kina (TYLE lat o tym sie mowi)
i jesli slowa i zapowiedzi nie beda tylko marketingiem a to co zobaczymy na ekranie bedzie od strony wizualnej bez zarzutu, z wieloma elementami zachwycajacymi widownie...oraz jesli chodzi o fabułę ...I tu sie obawiam widzac ostatni zwiastun(goscio przejmuje strone dzikusow by ich bronic i walcza dzikusy kontra supertechnologia i jak zwykle w filmach typu np ALIEN ludzie to nieporadne sieroty nawet z karabinem i super technologia zawsze dostaja po dupie od :super : sprytnego zwierzaczka... i jesli jednak nie bedzie tak jak sie obawiam ( a do bulu zerznieta mimika z ludzi na obcych jest troche razaca...skoro obcy to czemu maja mimike jak ludzie? hmmm camerona pomysl..eh)i jesli jednak fabula nie okaze sie gniotowata....to BOZE DAJ 2miliardy dochodu...niech bije titanica.... USA 700milionow swiat 1300....ale to chyba marzenia :P
Moje rachunki:
Pierwszy weekend w USA: 85-88 mln $
Przychody z USA: 280-330 mln $
+ Przychody ze świata: 510-560 mln $
= Całkowite przychody: 800-900 mln $
Na box office mojo jest ankieta i na chwilę obecną userzy przewidują, co następuje:
How much will 'Avatar' gross on its opening weekend?
33.0% More than $100 million
31.6% $80-$100 million
24.7% $60-$80 million
8.7% $40-$60 million
2.1% Less than $40 million
2,125 users polled.
W tej ankiecie jestem w większości ;)
Co do wyniku w pierwszy weekend obstawiałem swoje minimalne przewidywania. Przecież aktualny rekord otwarcia w grudniu należy do "Jestem legendą" (77,2 mln $), który nie był nawet w połowie tak oczekiwanym filmem jak "Avatar". Wprawdzie wyszedł w o ponad 100 kopiach więcej, ale nie zapominajmy, że prawie 2200 kin, w których będzie wyświetlany "Avatar" to 3D, a zatem bilety są znacznie droższe. Nie zdrowie się jak wynik weekendu w USA dobije, a nawet przebije 110 milinów $. ;D
Zgadzam sie, Byłem na tym filmie w londynie i uważam że przez te 166 min. filmu ani momentu nie było żebym sie nie gapił w ekran z zadziwieniem.
To jest niesamowity film i tylko osoba arogancka mogłaby powiedzieć że ten film jest taki sobie, ale o gustach sie nie rozmawia.
Efekty 3D powiem było w sam raz czułem się jak byłbym w tamtym świećie i powiem wam przez 2 dni nie mogłem wrócić do rzeczywistości... ale nie były takie niesamowite i sie ciesze z tego, bo na film nie idzie sie tylko na efekty i tutaj ten film u mie ma 10\10 BO NIE MA PRZESADY, jest w sam raz, a sam film niby fabularnie jest prosty ale jest przedstawiony w taki sposób który żaden inny film nie został przedstawiony.
Jest to arcydzieło dla mnie bo jest tak realistyczny graficznie, Fabularnie był o wiele lepiej przedstawiony niż sie spodziewałem,
Muzyka była też bardzo piękna i porywcza,
Jedynie to minus dam recenzji i trailerze bo są beznadziejne, trailer wogule zmenia sens tego filmu na gorsze i jest taki jakiś nie taki jak film który oglądłem w kinie, jest poprostu gorszy,
a recenzja nie dostrzega geniuszu w tym filmie jak zresztą osoby w polsce same zobaczą oglądając ten film i mogę was zapewnić że wszystko w tym filmie jest dobre i ogulnie zaskarbia sobie 10\10 bo poprostu jest taki właściwy jak sie go ogląda, pokzazuje ludzką arogancje, zachłanność i złą ludzką nature, lecz są jeszcze jakieś dobre osoby które dostrzegają piękno przyrody itp.
Ja uważam żę jak ludzie pójdą go oglądać to wrócą ze wszystkimi znajomymi oglądnąć go jeszcze raz i właśnie ja ide to zrobić w ten poniedziałek w londynie.
Ten film zarobi więcej niż tytanic, transformers, star-trek, i taki sobie dark night, które oglądałem wszystkie i uważam że te filmy są z gorszej półki, no możę jedynie star trek mi sie podobał i transformers ale nie tak bardzo jak avatar.
TO JEST HIT!
ja stawiam( przy rozgłosie filmu)
USA powyżej500
reszta krajów OK .700 -850
mam nadzieję że jestem blisko
batman też nie miałbyć hitem :(
jak mówi JAMES CAMERON nic nie jest niemożliwe:>
nie mowie o hicie nie hicie ale o proporcji a batman akurat mial byc hitem jesli mowisz o ostatnim:)
kurde chrzani mi się żebym zapomniał taki szczegół o mrocznym .mam tylko nadzieję że ludzie pójdą na
Avatara żeby zobaczyć coś przełomowego a nie jak ze zmierzchem:(
Odnośnie debiutowania w grudniu...
Titanic debiutował też jakoś z końcem roku i bardzo średnio zarobił na starcie, za to od nowego roku nie zszedł z pierwszego miejsca box-office aż do kwietnia (13 tygodni). Z Avatarem może być podobnie, zwłaszcza, że każda opinia (nawet negatywna) jednoznacznie stwierdza, że ten film TRZEBA widzieć w kinie w 3D, a jak się ma jak, to w imaxie (sam sobie nie wyobrażam nawet, jak to może wyglądać z bluray'a i nie wiem, czy chcę wiedzieć - '300' rozczarowuje w porównaniu do uczty, którą jest w kinie).
Stąd myślę, że miliard dolców zgarnie spokojnie i uplasuje się na drugim miejscu wszechczasów z wynikiem 1,2-1,3 mld w proporcjach 400-500 / 700-800 odpowiednio w USA i reszcie świata.
Czego po raz kolejny mu szczerze życzę :)
Titanica zapewne nie pobije... ale na drugie miejsce może wskoczyć, czego mu życzę, i sam się dołożę kilkudziesięcioma złotymi. :)
Drugi najbardziej ceniony Box Office 'owy portal internetowy the-numbers.com obstawia wyniki tego weekendu. Według autora tekstu film musi zarobić ponad 60 milionów, ale nie spodziewa się nawet pobicia rekordu grudnia (jego obstawienia wynoszą 73 mln $ - czyli drugie miejsce). Jestem tym bardzo zszokowany.
http://www.the-numbers.com/interactive/newsStory.php?newsID=4682
Zaś w obstawieniach Boxofficemojo.com "Avatar" ma wielu zwolenników, którzy uważają, że 18-20 grudnia film zgarnie aż 91.1 milionów $, czyli pobije rekord grudnia i będzie miał 17 najlepsze otwarcie w historii.
http://boxofficemojo.com/alltime/weekends/
http://boxofficemojo.com/derbygame/
Ja nadal się nie wyrywam i podtrzymuje swoje obstawianie pierwszego weekendu na poziomie 88 milionów $. ;)
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=61694
3,5 mln $ "Avatara" na pokazach o północy. Podług 26.3 milionów "Księżyca w nowiu" jest to mizerny wynik, ale nie zapominajmy, że na tamto dziadostwo o wampirach wszyscy poszli w pierwszy weekend, a później film odnosił gigantyczne spadki popularności.
Moim zdaniem wynik z pierwszego dnia powinien wynieść ze 32 miliony, następny dzień kolejne 30 milionów, a w niedziele do rzutka kolejnych 26 baniek.
Moim zdaniem większość kinomaniaków i pasjonatów tego filmu wybierze się na niego dopiero po Nowym Roku. Trochę ludzi żyje już atmosferą świąteczną i nie chcą wpadać w zatłoczone miejskie ulice na których pełno aut pędzących w świątecznej gorączce.
Jako ciekawostkę odnośnie "Księżyca w nowiu" to dopowiem iż zwiastun do tego filmu był drugim w kolejność najbardziej oglądanym filmikiem na portalu YouTube.com - stąd ten szal w pierwszym tygodniu.
Sam się na niego wybierałem, ale sobie odpuściłem. A na "Avatar'a" to NA PEWNO się wybiorę, ale po Nowym Roku - film mi nie ucieknie:-)
Pozdrawiam
Pozwoliłem sobie na luźne wyliczenia.
Skoro w czasie seansów o północy zarobił 3,5 mln przy 2000 sal kinowych, to proste wyliczenie (zakładamy, że bilet to 10$) daje nam 175 osób na salę.
Zaniżając ten wynik do równej setki w pierwszy weekend daje nam to następujące wyniki:
10 dlarów * 100 osób * 5000 kopii (3500 jest kin, ale większość to multipleksy i jest na BOM napisane wyraźnie 'około' 5000 sal) * 3 dni weekendu * 5 seansów dziennie :)
Po przemnożeniu wychodzi 75 baniek.
Co jednak wydaje się być wartością zaniżoną ze względu na to, że nie sądzę, żeby w amerykańskich kinach (zwykłe po 500 miejsc, imax po 300) przychodziło w weekend otwarcia tylko 100os/seans.
Ja nadal spekuluję powyżej stówki :)
I jeszcze dane po seansach nocnych:
Theatrical Performance
Total US Gross $3,537,000
International Gross $3,091,839
Worldwide Gross $6,628,839
Moim zdaniem niezależnie od weekendu, czy film zarobi około 70 milionów, czy też przekroczy barierę stu, tak czy siak ogólnie w USA barierę 300 mln przebije. Ja tam nadal obstawiam w weekend 88 milionów i mam nadzieję, że nie będzie mniej.
Jeszcze parę miesięcy o Avatarze mówiło się o tak wielkim, rewolucyjnym filmie, że byłem niemal pewny, że film będzie w box office w okolicach Titanica. Obecnie, co mnie dziwi nastroje są bardziej stonowane. Kluczowa sprawa: Oscary. Nominacje zostaną ogłoszone już 2 lutego, czyli zaledwie 1,5 miesiąca po premierze. Wiadomo, że im więcej nominacji, a po miesiącu statuetek tym większy wynik. Akademia czasami potrafi zaskakiwać. Zobaczymy tylko, czy w przypadku tego filmu negatywnie, czy pozytywnie. Nie analizowałem tego, ale na pewno jeden z faworytów do efektów specjalnych. Nie mam pojęcia jak z muzyką, zdjęciami itd.
Moje typy:
Otwarcie - ok 80 mln (przebije "Jestem legendą")
USA - 450 mln
Po za USA - 550 mln
Tak sobie wykminiłem:P
podbijam :) gdyz w innym temacie jest SPOJLER :) niech tamten spadnie moze niektorym nie popsuje filmu!!!
Wstępne szacunki z piątku są dość skromne, wynik jest mniejszy od piątkowego wyniku "Jestem legendą" i wynosi 27 milionów $.
http://www.the-numbers.com/movies/2009/AVATR.php
Jeśli ten rezultat oficjalnie się potwierdzi to w cały weekend film może nie pobić "Jestem Legendą". Ze swoich rachunków wyliczyłem, że i tak minimum powinien zgarnąć 72 bańki, a jak dobrze pójdzie to może lekko przebić barierę 80 milionów.
Z wyjątkiem 300 wszystkie filmy które miały lepsze otwarcie w USA niż Avatar to sequele albo posiadające zaplecze fanowskie (Iron Man, Twilight). Otwarcie jest istotne ale ważniejsze jest to czy firlm będzie miał "długie nogi". Tu zestawienie http://www.boxofficemojo.com/alltime/days/?page=open&p=.htm