Jak wiadomo szacowany budżet filmu wyniósł twórców ok pół miliarda dolarów,dodając jeszcze sporo na promocję filmu na całym świecie. Podobno w USA i Kanadzie przewiduje się że film ma zarobić ok 250 milionów dolarów.Jak myślicie ile w sumie zarobi ten film na całym świecie? Czy dorówna choć trochę "Gwiezdnym Wojnom" Georga Lucas'a?
Ściągajcie do kin znajomych i rodzinę ;D to będzie miał wyniki hehe. A jak będzie fajny to zaliczcie kino po raz drugi albo nawet trzeci ;P wtedy będzie kasowy...
ja się wybieram 25-tego w pierwszy dzień świąt ;D lepsze to od siedzenia za stołem od rana ;P;D
Jeśli jest 27 mln $ w piątek, to obstawiam, że w sobotę film dorzuci jeszcze trochę ponad 30 milionów, a w niedzielę przy trochę większym spadku zyski zlecą do 21 milionów. Rekord otwarcia w grudniu powinien minimalnie pobić.
to bedzie klapa ... moze ceny biletow i wyswietlanie filmu w 3d pomoga acz kolwiek nie sadze ... fabula z lekka zasysa ... na 2 i pol godziny filmu 75% to efekty specialne i zachwycanie sie grafika Pandory ... a pomyslec tylko ze Distric 9 kosztowal 7 milionow
ale filmow nie ma co porownywac ...
Jak to "może"? Przecież nie chodzi o to ile widzów go obejrzy, tylko ile film zarobi (w box office oczywiście), a skoro bilety są droższe to ma przewagę.
Spójrzcie na to z innej strony - los był złośliwy i zima sparaliżowała Stany akurat w ten weekend. Frekwencja w kinach na pewno jest niższa niż zazwyczaj, dlatego ciężko będzie Avatarowi przebić się i osiągnąć wynik godny najlepszego otwarcia grudnia. Przewiduję ze jak tylko uporają się z problemem nadmiernych ilości śniegu, oglądalność Avatara znacznie wzrośnie.
Liczę na to,że w kolejnych weekendach, oglądalność nie będzie spadać poniżej 35-40%, i film będzie wyświetlany w kinach przez co najmniej 160 dni. Wtedy się odegra na słabszym starcie i zarobi swoje.
Rekord należy do "Jestem Legendą" i wynosi dokładnie 77,211,321 $ jednak niedziela się jeszcze nie skończyła więc może Avatar przebije tę sumę ;P
Wg mnie AVATAR zarobi ok 3-4 mld $ na całym świecie
1. Przeogromna reklama
2. Wersja 3D napędza rynek, (IMAXy i inne gówna)
3. DŁugo wyczekiwany film Camerona
A to nie tylko biletu kinowe bo jeszcze wydania DVD, Blu-Ray, muzyka z filmu, różne gadżety, GRA oparta na filmie (PC, PS)
I oczywiście prawa do emisji dla stacji Tv w niedalekiej przyszłości
Więc taki zysk wydaje się być całkiem realny