7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Założyłem ten temat by zapytać was co wy sądziecie o naszej planecie i ludziach na niej.
Ja myśle że nasza planeta jest zaniedbana i zniszczona tak jak w filmie mówili jest ona coraz mnie zielona ,a ludzie ciągle czegoś chcą mają głupie nawyki i ciągle czegoś chcą.Nie tak jak Navi wszystkim się dzielą nie ma tam kasy ani zabijania się nawzajem myśle że lud Navi jest bardziej cywilizowane niż my i pod pewnymi względami bardziej zawansowany

ocenił(a) film na 9
Uniltirantokx

Bardzo podobało mi się to, co powiedział Jake. O planecie - matce.
Co do ludzi to ja bywam od czasu do czasu załamana tym, co dzieje się na świecie, ale staram się mieć nadzieje - taki jest teraz bum na ekologie itp. Ok, sporo w tym marketingu, ale przynajmniej ktoś zwrócił na to uwagę:)
Warto upominać innych, ale przede wszystkim należy zmieniać siebie;]

Chciałabym też zwrócić uwagę na to, że życie Na'vi było bardzo uporządkowane, być może dlatego, że miało ono ścisły związek z naturą i ich bóstwem. I jak tu nie myśleć o kontekście religijnym?

ocenił(a) film na 10
soskakd

Czasem to bym chciał żeby wszystko zaczeło się od nowa.Żeby ludzie pomyśleli i zmienili zdanie ,a może było by podobnie jak na Pandorze

ocenił(a) film na 10
Uniltirantokx

piszcie coś, rozwińcie temat macie wolność wyboru

ocenił(a) film na 7
Uniltirantokx

Czego byśmy nie zrobili to i tak Ziemia sobie z tym poradzi:) Wystarczy 15 tysięcy lat żeby ślad po ludziach zniknął całkowicie. Szkoda tylko zwierząt i roślin, które z naszą pomocą wyginęły, ale na ich miejsce przyjdą następne. Nie mo co się stresować o przyszłość planety, chyba, że nic nas nie wytępi i zaczniemy się roznosić na inne planety, układy, galaktyki. To by była katastrofa.
:)

ocenił(a) film na 4
Uniltirantokx

nasza planeta jest spoko a ludzie dziela sie na madrych i glupich:)

Ja myśle że nasza planeta jest zaniedbana i zniszczona tak jak w filmie mówili jest ona coraz mnie zielona

rozumiem, ze gdybys nie obejrzal tego filmu to nie zdawalbys sobie z tego sprawy..? coz...

a ludzie ciągle czegoś chcą mają głupie nawyki

ee? bo to ludzkie?

Nie tak jak Navi wszystkim się dzielą nie ma tam kasy ani zabijania się nawzajem

bo to jest swiat idealny, a nasz swiat nigdy taki nie bedzie, bo jest to niemozliwe, po prostu.

myśle że lud Navi jest bardziej cywilizowane niż my i pod pewnymi względami bardziej zawansowany

bulszit, tak Ci sie wydaje, bo ludziom marzy sie taki swiat i tak to postrzegaja. w gruncie rzeczy takie naavi to jak nasze spolecznosci pierwotne z Amazonii, Afryki czy innych mniej lub bardziej egzotycznych miejsc, ktorych zycie toczy sie wolno, spokojnie, ale jest im trudno przezyc z powodu slabego rozwoju cywilizacyjnego. skoro tak bardzo Ci sie podoba to przeprowadz sie do Amazonii. problem bedzie z korzystaniem z komputera;] latwo sie mowi 'jacy oni sa madrzy, jak zyja w zgodzie z natura itd', ale pewnie po miesiacu takiego zycia i tak kazdy by wrocil do cywilizowanego swiata

ocenił(a) film na 10
s_w

rozumiem, ze gdybys nie obejrzal tego filmu to nie zdawalbys sobie z tego sprawy..?

nie prawda ja już od dawna tak myśle i się ciesze że w tym filmie o tym powiedziano

ee? bo to ludzkie?

dlatego zwracam na to uwage

bulszit, tak Ci sie wydaje, bo ludziom marzy sie taki swiat i tak to postrzegaja. w gruncie rzeczy takie naavi to jak nasze spolecznosci pierwotne z Amazonii,...

moim marzeniem jest wyjechać gdzieś do dżungli i podrużować po niej ale cóż braknie kasy, a takich ludów pierwotnych jest już mało i podejżewam że za 2-3 lata znikną

ocenił(a) film na 4
Uniltirantokx

taki offtopic: mam nadzieje, ze nie jestes posiadaczem multikonta, bo twoje konto jest najdelikatniej ujmujac, wyjatkowo ubogie i oceniony jest tam tylko wiadomo jaki film na wiadomo jaka ocene, wiec?;]

w wielu filmach o tym sie mowi i oczywiscie to dobrze. ale nie nalezy popadac w skrajnosc jak zieloni, bo ludzka dzialalnosc na tej planecie oddzialuje w ulamku procenta, a nawet mniej na efekt cieplarniany. natomiast eksploatacja lasow - jasna sprawa, ze jesli tego nie zaprzestaniemy to w koncu przyroda taka zniknie. nic nie poradzisz na to, ze na swiecie jest tylu bucow, ktorzy musza miec domy za kilkanascie milionow dolarow i hebanowe meble;] nie ze im tego zazdroszcze, tylko zastanawiam sie po co to komu? czlowiek jest jednak prozny;]

podrozowac, a mieszkac tam na stale to roznica. braknie kasy? nie wiem w jakim jestes wieku, ale jesli bedziesz dobry w tym co robisz to kasy ci nie zabraknie;]

ocenił(a) film na 10
s_w

Konto założyłem z 2 tygodnie,jest ubogie ale już nad tym pracuje.
Lat mam 15 więc za dużo kasy narazie dużo nie będe miał.

ocenił(a) film na 9
Uniltirantokx

dużo racji w tym..
na'vi są niezwykli, ich stopień rozumienia przyrody jest niesamowity.
moment kiedy ney mówi głównemu bohaterowi o pożyczce Energi i o zyciu pandorian - to przecież nic innego jak schemat krążenia węgla w przyrodzie który nam wpajają w szkołach.

ludzie są krótkowidzami i myślą tylko o własnym "JA".

film jest bombowy!