7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824125
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Do obejrzenia Avatara skłoniły mnie zachwyty znajomych i doskonałe wręcz opinie na forach. Szczerze mówiąc nie wiedziałem czego się spodziewać. Efekt - film poniżej moich oczekiwań. Słaba obsada aktorska, mierna fabuła skopiowana z Pocahontas z elementami Matrixa. Efekty specjalne - bardzo dobre i tylko za nie należy się plus. Ciekawostką natomiast jest że większość zafascynowanych Pandorą nigdy nie widziała Katedry, Fallen Art, czy też intra do Wiedźmina Tomasza Bagińskiego - genialnych przykładów na prawdziwe perełki filmów generowanych komputerowo. Jak słyszę te piania, jaki to cudowny piękny świat wykreował Cameron, to nóż się w kieszeni otwiera. Kilkuminutowa Katedra zrobiła na mnie nieporównywalnie większe wrażenie niż ten filmik akcji z przesłaniem podanym wprost na talerzu. Przykładowo taki Parnassus miał doskonałą obsadę z rewelacyjną grą aktorską i świetny surrealistyczny klimat, a mimo to nie dostał nominacji do Oscara w kategorii najlepszy film. Większość zachwyconych Avatarem albo pierwszy raz zobaczyło możliwości dzisiejszej grafiki komputerowej, albo nie widziała wcześniej Pocahontas, czy Smerfów. Praktycznie każdy może sobie wyprodukować Avatara jeśli da odpowiednio dużo kasy - przedsięwzięcie widowiskowe, tandetne i bez jakiejkolwiek gry aktorskiej - nawet mimika jest generowana komputerowo. To jest robota czysto techniczna, żeby zrobić z tego sztukę trzeba jeszcze mieć pomysł, przy Avatarze jest za dużo plagiatów fabularnych żeby nazwać to czymś świeżym i przełomowym. Jeśli Avatar dostanie Oscara za najlepszy film to niechybny znak, że przemysł filmowy upadł.
Żeby nie było jestem fanem zarówno science fiction jak i fantasy - na tle Gwiezdnych Wojen, Gwiezdnych Wrót - także SG1, Star Treka czy innych kultowych produkcji dla sf Avatar jest niestety tylko zwykłym średniakiem. Co ciekawe to właśnie w Avatarze zobaczyłem najbardziej idiotyczną scenę, w której cała flota Ziemian z Pandory ostrzeliwuje... drzewo. Czegoś bardziej idiotycznego, jak dotąd nie widziałem w tego typu filmach.
Zaznaczam, że nie chciałem moim postem nikogo urazić, pozdrawiam fanów i antyfanów. I naprawdę - oglądajcie filmy, to zobaczycie, że Avatar nie jest wcale tak nowatorski, jak się Wam wcześniej wydawało.

ocenił(a) film na 9
Doktor_Celulitis

cześć house!

" że przemysł filmowy upadł."

muzyczny, spożywczy także.....