PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 815 tys. ocen
7,4 10 1 815336
6,7 79 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Chciałem zapytać się co myślicie nie o postaci, ale zachowania częśći widzów z jej powodu, więc zakładam temat- by wysłuchać waszych inteligentnych komentarzy i nie babrać się w tym trollowym rasistowskim błocie.

Ja zakochałem się w Neytiri.
Uważam ją za ideał i zaczynam się zastanawiać o co w tym chodzi.
Po pierwsze, można by stwierdzić, że ona nie istnieje i jest tylko wytworem komputera- i nieprawda. Całe zachowanie i mimika zostały przeniesione Zoë, więc nie można twierdzić iż to tylko wytwór procesora.
Po drugie: jak można uważać za atrakcyjną kosmitkę, czy to nie jest nienormalne? I znowu: nie jest. Ludzie są tak skonstruowani, że uważają za atrakcyjnych ludzi pasujących genetycznie. Więc czemu nie krzywimy się na jej widok?
Last, but no Least: Nawet jeśli Cameron od początku zakładał, że Neytiri ma być spełnieniem fantazji i pasować każdemu, to nie obchodzi mnie to. Neytiri naprawdę trafia w mój archetyp kobiety idealnej- jest zarazem opiekuńcza, silna, kobieca i pełna gracji. W zupełnym przeciwieństwie do większości dzisiejszych kobiet, nie mających do siebie szacunku, ani romantyzmu za grosz- zupełnie jakby dostosowały się do dzisiejszej mentalności szybkiej konsumpcji.
Ja samemu wolę kochać niemożliwą ideę, niż marnować czas przy tzw. 'pustakach'. Ten film pozwolił mi uwolnić się z toksycznych relacji i zakłamania. Będę dalej dbał o siebie, ale Pro Forma a nie by się komuś przypodobać.
I jeśli znajdę na Ziemi swoją kocicę, to mój raj-pandora przeniesie się tutaj. Lub umrę szczęśliwy, że nic w życiu nie straciłem skoro nie chciałem się za to brać.
Co o tym sądzicie, i uważacie?

PS: Dla trolii- nie, nie jestem gejem, psychicznym ani zoofilem. jeno lekki introwertyk.

ocenił(a) film na 8
SASoldier

prowokacja? chyba nie zrozumiałeś aluzji i sam mało wiesz o kobietach? ludzie którzy mają z nimi styczność wiedzą czego od nich wymagają wiedzą jakie chcą poznać a tobie wystarczy cycek jeszcze próbujesz coś obraźliwego dowalić aż chcę zapytać czy taki głupi się urodziłeś czy tylko udajesz idiotę żeby dogryźć innym? może jesteś wynikiem kazirodztwa więc dlatego twoje teksty kierowane są jedynie w tym kierunku ^^

ocenił(a) film na 8
kyuzoPL

Kazirodztwo raczej nie. Strzelam, że nie miał tego szczęścia co większość z nas i mama karmiła go z procy, co owocuje teraz wtykaniem wszędzie gdzie się da "maminego cycka" :)

ocenił(a) film na 4
SASoldier

Nie potrzeba żadnego cycka, dupy ani chwycenia i pójścia w pląs czy w ślinę. Na początek proponowałabym, jakąś dziewczynę poznać. Tylko jak mówię, dziewczynę, mam namyśli taką z krwi i kości.

ocenił(a) film na 10
Uzalezniona

No z tym pójściem w ślinę i lapaniem za tyłek to żartowałem ;P Sam wyżej pisałem ze musiałem poflirtować trioszke z dziewczyną żeby przestać myśleć o tym filmie i o tym co by bylo gdyby, bo na dluższą metę to niezdrowe ;)

ocenił(a) film na 4
yager

Mój post był kierowany do innego użytkownika, ale racja - oderwanie się od świata grafiki komputerowej i zejście z powrotem na ziemię jest dużo zdrowsze, niż szukanie wśród koleżanek z klasy, cech Neytiri :]

ocenił(a) film na 8
Uzalezniona

Ale ona ma świetne cechy charakteru, wyglądu zresztą też :D

ocenił(a) film na 8
Uzalezniona

Zapewne chodzi o mnie^^ może nie do końca się rozumiemy, czuje się zdrowo na ziemi;) nie pociąga mnie grafika (chyba że mówimy o projektowaniu) nie szukam wśród koleżanek cech Neytiri, ba u żadnej kobiety nie ma sensu ich szukać bo ideałów nie ma, ale zestawienie jej cech jest naprawdę imponujące i urzeka, chciał bym żeby chodź po cząstce znajdowało się to w dziewczynie a zewnętrzna uroda to tylko kwestia gustu ;)odbieraj mnie jak chcesz

ocenił(a) film na 10
SASoldier

GSG9 wez żal mi Cb czytać , pierdolnij się w głowe po co psujesz ten temat . Jak masz sie tak wypowiadać to za przeproszeniem wypierdalaj.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
SASoldier

Tak to Cię mama na obiad woła :) xD i kolejna emotka, bo krótkie :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
SASoldier

Ale mamusia była w domu, więc ktoś tu kłamie ^_^

ocenił(a) film na 10
SASoldier

Przerabiałem, nie pomogło, po powrocie z imprezy kumpela zadzwoniła czy nie chcę isc na avatara 2 raz, masakra:D

ocenił(a) film na 9
SASoldier

Twój umysł jest odrętwiały i chyba bardzo mocno uciska cię coś tam w środku skoro nie skumałeś o co naprawdę chodzi w tym wątku. Ja natomiast zakładam, że tak naprawdę nigdy nie doświadczyłeś prawdziwej miłości, a twój jedyny cel w życiu to ruchać każdą dziewczynę przy, której staje ci pała. Jak to mówią dziewczyny: "penisów dostatek tylko większość podłączona do dupków". To chyba między innymi o tobie...

ocenił(a) film na 9
justdanek

Post skierowany do SASoldier ................................................................................ .................................................

ocenił(a) film na 4
Bllake

Moja babcia dawno temu, kiedyś mi powiedziała - " Zobaczysz, nastaną takie czasy że samochody będą latać, murzyn zostanie papieżem, a chłopy się będą kochać w babach, co wyglądają tak jak te od L.Watt-Evans'a". Ostatnie zaczyna się spełniać. Teraz czekamy tylko na samochody i papieża.

Uzalezniona

Może Twoja babcia to Nostradamus?

ocenił(a) film na 4
Mesjasz_to_ja

A może moja babcia miała rację wyśmiewając się z przyszłych czasów, które przygotowują nam różne niespodzianki. Jak np. erekcja u chłopców, którzy zobaczyli dzikiego, niebieskiego lachona. Który na dodatek jest stworzony ze szczypty pomysłu Camerona i pół kilograma grafiki? :)

Uzalezniona

Ile razy mam jeszcze pisać że nie podzielam tego szału Neytiri.
Ale dzięki za dogłębną analizę cytau twojej babci, na pewno przyda się w
życiu.

ocenił(a) film na 4
Mesjasz_to_ja

Nie chodziło mi bynajmniej o to czy szalejesz za nią czy też nie. Po prostu nie potrafię zrozumieć, jak można się zakochać w postaci niczym z gry komputerowej.

ocenił(a) film na 8
Uzalezniona

Zakochać to zbyt mocne słowo, raczej zauroczyć.
A Tobie nigdy nie podobały się żadne postacie z kreskówek w dzieciństwie?

ocenił(a) film na 4
wojtassw

Z kreskówek? Nigdy. Z resztą właśnie, użyłeś słowa - w dzieciństwie. Z tego co tu obserwuje, nie macie chłopaki po 8 lat, a więcej. Przyznam że kiedyś na pewno byłam zauroczona jakimś aktorem, czy postacią filmową. Ale jednak nigdy nie była to postać animowana.

ocenił(a) film na 8
Uzalezniona

No 21 wiosna mi się zaczęła :P
To może ja jestem jakiś inny :( podobały mi się niektóre kobitki z Disneya za łebka :)

ocenił(a) film na 4
wojtassw

Być może. Ale i tak nie ma nic lepszego, jak prawdziwa dziewczyna. I czasem tak jak baby marzą o idealnym facecie, to przecież kto by z takim wytrzymał. To samo się tyczy płci przeciwnej. Czasem fajny jest taki, zwykły, normalny, aczkolwiek wyjątkowy na swój własny sposób, człowiek.

ocenił(a) film na 9
Uzalezniona

Nie wiem może tym kolegom wyżej imponuje jej wygląd. Ja zacytuje tutaj założyciela wątku bo jak widzę, wypowiadasz się, a nawet nie przeczytałaś o co w tym chodzi...

"Neytiri naprawdę trafia w mój archetyp kobiety idealnej- jest zarazem opiekuńcza, silna, kobieca i pełna gracji. W zupełnym przeciwieństwie do większości dzisiejszych kobiet, nie mających do siebie szacunku, ani romantyzmu za grosz- zupełnie jakby dostosowały się do dzisiejszej mentalności szybkiej konsumpcji."

ocenił(a) film na 10
Uzalezniona

Uzalezniona ma rację to jest na swoj sposób chore ;)

Uzalezniona

Dziewczyno, ja właśnie piszę tutaj, że brakuje mi takich kobiet właśnie- kobiecych, wrażliwych a jednocześnie silnych i samodzielnych. Nie znaczy to, że nie poznałem nigdy żadnej kobiety. Chodzi mi o to, że wszyscy znajomi i znajome wyznają postawę macania i śliny. A prześliczna Neytiri nie jest tylko kupką pikseli, ale reprezentuje ideę cudownej kobiety :)

ocenił(a) film na 4
Bllake

Najwidoczniej mało znasz dziewcząt. Bo takowych jest naprawdę dużo, trzeba się tylko rozglądnąć dookoła. Nie wszystkie babki, myślą tylko o pójściu w ślinę. Nie możesz ograniczać swoich poglądów i pola widzenia tylko do najbliższego kręgu znajomych, bo to błędne koło z którego potem ciężko będzie Ci wyjść. Bo jeżeli nastawiasz się na to, że każda dziewucha jest taka sama, to uwierz mi na słowo że żadnej innej nie znajdziesz. A naprawdę są jeszcze kobiety, które są może nie idealne w 100%, ale na pewno mają choć po trochę z każdej cechy którą wymieniłeś :)

Uzalezniona

zapewne masz rację, ale czuje się już tak tragicznie trochę. Chociaż już dorosły, to jeszcze młody i ciągle prześladuje mnie ta myśl, że nie mogę znaleźć kogoś interesującego od kilku dobrych lat. Mam 1,88, brązowe włosy i dwie blizny z prawej strony twarzy. Wielu kobietom się to podoba, można powiedzieć, że mam w czym przebierać jednak wszystkie prędzej czy później pokazują na przysłowiony seks na trzeciej randce i przejmują się wszystkim co mówią ich zawistne koleżanki, jakby nie było tu już w ogóle miejsca na uczucia. ten film tak na mnie podziałał, bo czuje się prawie prawie identycznie jak główny bohater- nie mogę znaleźć sobie miejsca, bliskiej osoby, a z powodu przekonań co do miłości reszta traktuje mnie jak takiego po 'tuningu'

użytkownik usunięty
Bllake

chłopie nie daj się zmanipulować. Wiesz o czym mówię :D

ocenił(a) film na 4
Bllake

No dziwię, się w sumie może to być trochę przygnębiające. Ale lepiej poczekać długi czas na kobietę która naprawdę będzie warta uwagi, i można by ją nawet nazwać - tą jedną, niżeli szukać miłości i zbytnio pomagać szczęściu - spotykając tym samym panny, które mogą się okazać tak zwanymi "jednorazówkami". I czasami to świadczy dobrze o facecie, który nie poleciał na tani, szybki seks z byle panną, bo mu to zaproponowała. I szuka w dziewczynie czegoś więcej niż dużego cyca, zgrabnej pupy i wcięcia w talli żeby było za co złapać. :)

Uzalezniona

'czasami' ma tu dominującą rolę, niestety

ocenił(a) film na 4
Bllake

No ale logicznie rzecz biorąc, to dziewczyna która nie uznaje faceta co "nie bierze jak mu dają", to znaczy że prawdopodobnie myśli jak te laski wcześniejsze. A z kolei jak takie dziewczyny nie są w kręgu Twoich zainteresowań, więc takowymi się nie przejmuj bo i tak na 3 randce, musiałbyś je spławić. I po sprawie.

Uzalezniona

"Najwidoczniej mało znasz dziewcząt. Bo takowych jest naprawdę dużo, trzeba się tylko rozglądnąć dookoła. Nie wszystkie babki, myślą tylko o pójściu w ślinę. Nie możesz ograniczać swoich poglądów i pola widzenia tylko do najbliższego kręgu znajomych, bo to błędne koło z którego potem ciężko będzie Ci wyjść. Bo jeżeli nastawiasz się na to, że każda dziewucha jest taka sama, to uwierz mi na słowo że żadnej innej nie znajdziesz. A naprawdę są jeszcze kobiety, które są może nie idealne w 100%, ale na pewno mają choć po trochę z każdej cechy którą wymieniłeś :)"

Święta racja!

ocenił(a) film na 10
Uzalezniona

Uzależniona,

czyżby przemawiała przez Ciebie zazdrość?

ocenił(a) film na 10
zbuntowany_aniol

W sumie też fakt, ciężko teraz o takie dziewczyny z moich obserwacji to wynika że teraz najlepiej działają pieniądze i dobra fura. Nie mam pierwszego ani drugiego ;/ zostaje mi wrodzony urok osobisty ale to nie zawsze podziała xd

ocenił(a) film na 4
zbuntowany_aniol

Spodziewałam się tego. Powiem tak, mogę zazdrościć wielu aktorkom wspaniałej urody, wielu innym sławnym kobietom wdzięku, talentu, charyzmy czy nawet głupiej szansy na wielki sukces. Ale na litość boską, jak mogę być zazdrosna o postać która jest stworzona graficznie? Która przede wszystkim nie istnieje?

ocenił(a) film na 10
Uzalezniona

Nie chodzi mi o zazdrość o postać, a raczej o jej cechy.
Może nie do końca wczytałam się we wszystkie odpowiedzi, ale mam wrażenie, że większości tu nie chodzi o to, że Neytiri jest niebieska i wysoka (w dodatku ma duże oczy), ale o to, jakimi cechami została obdarzona (oczywiście fikcyjnie).
To komuś się podoba. I może tak być prawda?

ocenił(a) film na 4
zbuntowany_aniol

Może się podobać, ale niektórzy tu naprawdę wpadają po prostu w obsesję. To jest dla mnie co najmniej dziwne.
I być moze faktycznie, baby same sobie zapracowały na to, że faceci wolą te sztuczne od prawdziwych. Bo wiele kobiet po prostu przestaje się szanować. Ale nie widzę w swojej osobie, braku wrażliwości, dziewczęcości czy chociażby wewnętrznej siły i samodzielności. Nie jestem idealna, nikt z Nas nie jest. Ale nie uważam tego, za świadome ocieranie się o zazdrość w stosunku do drugiej - wyidealizowanej postaci. Trzeba mieć dystans do swoich cech jak i wag. Nie chwalić się pierwszym a pielęgnować, nie wstydzić się drugich a naprawiać. To wszytko :]

ocenił(a) film na 8
Uzalezniona

Ja tam wolę naturalne kobity, z którymi można porozmawiać na ciekawsze tematy niż ciuszki i tipsy :)

użytkownik usunięty
Uzalezniona

To nie jest postać, lecz archetyp idealnej kobiety

ocenił(a) film na 4

Święcący wampir Edward , też jest takim archetypem idealnego faceta. Aczkolwiek nie zdrowe jest sikanie w majtki na jego widok i szukanie w każdym chłopie cech z wampira. Nie uważasz?

ocenił(a) film na 10
Uzalezniona

'zazdrość' jest nieodpowiednim słowem, jak znajdę lepsze to napiszę.

Jeżel jest archetypem idealnej kobiety (lub Edward faceta - jak piszesz) to znaczy ( w moim mniemaniu oczywiście), że ma więcej niż jedną cechę pożądaną, tak więc nie trzeba szukać w facecie cech wampira a można skusić się na inne. W odniesieniu do Neytiri jest podobnie: jesli dla kogoś jej cechy zasługują na miano idealnych, niech szuka odzwierciedlenia takowych w kobietach rzeczywistych.
Oczywiście, że ideału nie znajdą.
Ale niektóre cechy napewno.

użytkownik usunięty
Uzalezniona

Edward może i jest dla dziewczynek takim archetypem, OK. Ale dla mnie jest nie przekonujący, mało wyrazisty i postać bez żadnej charyzmy itp. Znalazłbym bardziej idealne archetypy męskości w kinematografii całymi tysiącami. Jesli chodzi o Neytiri to spotykam się pierwszy raz z taką postacią kobiecą. Mógłbym się rozpisać ale nie o tym temat.

ocenił(a) film na 10

Pisząc 'w moim mniemaniu' chodziło mi raczej o to, czego dotyczy moim zdaniem archetyp idealnego mężczyzny/kobiety (wiele cech, nie jednej), nie o to, czy Edward takim ideałem jest czy nie. Po pierwsze to nie ten wątek, po drugie z 'dziewczynki' już wyrosłam.

ocenił(a) film na 10
Bllake

Nie martw się , ja tak samo to naprawdę normalne :D Cameron dobrze wiedział co robił tworząc Neytiri :D i niestety też ją uważam za ideał kobiety . Jak to powiedział Johhny Rhyies-Davies (Gimli) "Od dzisiaj niczego już nie nazwę pięknym " .Ma rację :D Ona też jest moją obsesją Pani Zoe jest piękna , ale zdecydowanie wole wydanie w wersji "blue" :) Pozdrawiam !

Bllake

Uzależniona czy mogę spytać od czego jesteś uzależniona?

ocenił(a) film na 4
Mesjasz_to_ja

"To tajne/nie wiem" :]

Bllake

Ja tam lubie takie co wyznają postawę macania i śliny, nawet jedną
poznałem bliżej na sylwestra - niezła laska.

ocenił(a) film na 10
Mesjasz_to_ja

Płytkie podejście ale niech każdy obcuje z płcią przeciwną jak mu odpowiada dopóki jest na to zgoda obojga, lepsze to niż zostać 30 letnim prawiczkiem ;)