7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823934
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Ogolnie mam na koncie juz 3 seanse w 3d i jeden 2d, zapowiada sie, ze na tym nie poprzestane.
Cudowny, hipnotyzujacy swiat, tak idealny, ze nie chce sie absolutnie wychodzic z kina. Sam moral filmu dosc okrutny i prawdopodobnie bardzo proroczy powoduje, ze niejeden widz po seansie zlapie dola. Caly film jest jak jeden wielki efekt specjalny i pomimo tych 3h seansu nie czuje sie uplywu czasu, a sam avatar wydaje sie przez to przykrotki.

Moze i faktycznie antyfani maja odrobine racji piszac o banalnej fabule, ale np konstrukcja koła skomplikowana tez nie jest a doprowadzila do rewolucji...

Jak dla mnie 10/10 i jeszcze 10 za niesamowita wizje idealnego swiata, w ktorym kazdy niewatpliwie wolalby sie znalesc niz gonic cale zycie za pieniedzmi, opedzac od reklam i szamac coraz gorzej modyfikowany syf.

ocenił(a) film na 6
mastique

jakieś wrażenia pomiedzy 2d i 3d ?

masz na myśli zwykłe kino i Imax jak rozumiem ?

Fanek_2

IMAX oczywiscie, chociaz znajomy byl tez na wersji 3d w innym kinie i twierdzil, ze roznica nie jest katastrofalna.
A co do 2D-3D: Roznica jest spora, ale nie jest bardzo istotna- na seansie 2d nie ockniesz sie nagle w jakiejs scenie i nie stwierdzisz ze to tylko kino, ale na tym roznica sie konczy. Magia filmu polega raczej na kreacji swiata niz samym 3d, ktore pomaga tylko jeszcze bardziej sie zaglebic, a nawet momentami zatracic w klimacie filmu. Jesli mialbym jednak polecac to polecilbym wersje 3d, troche drozej, ale po seansie nie zaluje sie ani jednej doplaconej zlotowki.

Co do muzyki w filmie, zapomnialem dodac, ze kilka scen przywiodlo mi na mysl Wehikul Czasu z muzyka Klausa Badelta, gdyby Avatar posiadal ta sciezke dzwiekowa zabrakloby mi skali ocen na filmwebie. :)

ocenił(a) film na 9
mastique

film wciąga jak żaden inny - film zostanie w głowach jeszcze na długo, no i trzeba czekać na sequel :P

ocenił(a) film na 10
plantum

A co powiesz na sagę? Temat Pandory i jej mieszkańców oraz relacje z ziemianami - jest dość obszerny, można go rozwijać na wiele sposobów.

ocenił(a) film na 9
NommaD79

hmmm... jeśli będzie dobre to czemu nie! :)

ja już mam głoda... :)