Do dzieła Camerona podchodzilem dosyc sceptycznie. Cale szczescie zaskoczylo mnie na plus. Jako osoba o ktorej mozna stwierdzic ze troche zna sie na kinematografii po obejrzeniu co najmniej kilkuset filmow, nie będąca niedzielnym bywalcem kin mogę stwierdzic spokojnie i w odroznieniu od wielu krzykaczy i trolli bez dziwnej podniety (pozytywnej i negatywnej) ze Avatar to bardzo dobry film. Nie jest to arcydzielo stulecia jak niektorzy twierdza (choc szanuje fakt ze ktos moze tak uwazac), ani gniot jakich malo (tych juz slabiej rozumiem, ale z drugiej strony dziwny jest ten swiat i nie takie żale po nich chodza). Trzeba oddac tworcom ze zrobili kawalek dobrego kina dzisiejszych czasow, oczywiscie przeznaczonego dla mas, a nie dla grupki myslicieli o jakze przereklamownym i klamliwym, sloganowym wręcz wysokim ilorazie inteligencji(dobijają mnie maluczcy szastajacy swoimi rzekomymi wybitnymi wynikami owego ilorazu;)) Film ma 'bezproblemową' fabule w ktorej nikt nie moze sie zgubic, proste i piękne przeslanie, w ktorym oczywiscie mozna doszukac sie nawet ukrytej propagandy amerykanskiej albo czci Szatana - dla chcącego nic trudnego, niektorzy potrafią sobie wmowic ze banan to warzywo. Efekty oczywiscie zabijają na tym polu film nie ma konkurencji, ale dla mnie wizualia to nie wiecej niz 25% wartosci filmu s-f. Obraz Camerona nie zostal pozbawiony wad, matematycznych obserwatorow (swoja droga wspanialy typ widza) moze meczyc przewidywalnosc, lubujacych sie w dzielach Oscara Wilde'a subtelne ale jednak wystepujace prostactwo, a wielbicieli Nietzschego ostatecznie pozytywny wydzwiek przeslania. Osoby slepo zapatrzone w jeden odlam religii (jakiejkolwiek) moga tez uznac ze zostaly obrazone ich uczucia a Avatar to kolejny po Harrym Potterze wytwor Lucyfera czy innego pierona. Screw them. Opinii tyle ilu ludzi na tym smiesznym swiecie, moja jedna z nich, korzystajac jednak z momentami pozorowanej wolnosci slowa moge sobie pozwolic na stwierdzenie ze obejrzalem dobry film, na pewno jeden z lepszych w ostatnich kilku miesiacach i bardzo sie z tego ciesze. Pozdrawiam;)