W związku z zalewem opinii o wtórności Avatara i powielonej fabule oraz podobieństwach do Pocahontas i Tańczącego z wilkami, bardzo proszę wymieniać INNE filmy, w stosunku do których Avatar jest wtórny i zapożycza ich historię. Tylko żadnych ogólników - konkretne tytułu z jendym zdaniem uzasadnienia.
Zapraszam:)
Sprokuś...masz żółta żaróweczkę i co? Cisza:)
Zostaw już tego Avatara na komputerze i pogadaj a nami:P
Nie sa sie tego czytac. Powiedzmy sobie wprost ze film nie wniosl nic nowego i dobrego do kinematografii. Nie polecam nikomu, nigdy drugi raz nie obejrze. Pozdrawiam milosnikow kina europejskiego.
Nie panimaju:( Jak mnie się nie podoba coś to tego nie czytam. I już. Zdrowsza jestem. Polecam tę metodę:)
To może byś podał jakieś tytuły europejskich fimów science fiction na poziomie nie licząc genialnej Seksmisji?
Co zainspirowało postać Neytiri?
Dawno, dawno temu, gdy w organiżmie 16-letniego Camerona buzowały hormony...
http://movies.thefablife.com/2010-02-04/is-playboy-the-true-inspiration-for-avat ar/
W Playboyu ukazała się rozkładówka z Veruschką von Lehndorff w egzotycznej scenerii i nietypowej charakteryzacji...
(he he - jaja dalej sobie robie :) )
Aż dziwne, że do porównania nie wklejono sceny z Ney'Tiri 'zaczajoną' w niemal identycznej pozie na drzewie...
A tak serio: nie chce mi się wspominać, ale dzika przyroda + kobieta-kot to oczywisty motyw erotyczny...
Więcej o Veruschke:
http://savagesaints.blogspot.com/2007/12/veruschka-von-lehndorff-powikszenie.htm l
Doktorno:) widzę, że masz szerokie skojarzenia. Teraz poprosimy coś innowacyjnego, co zostało poraz pierwszy pokazane w Avatarze:)
Prom kosmiczny zaadaptowany na bombowiec i inwencja przy robieniu bomby kasetowej z ładunków kopalnianych :)
Ogólnoplanetarna sieć obejmująca wszystkie żywe stworzenia też chyba nie pojawiła się dotąd w kinie.
Kilka rzeczy ciekawych jest jeszcze w scenariuszu (na przykład mogąca się skończyć śmiercią finalna, mocno psychodeliczna, ostatnia faza pasowania na mężczyznę u Na'Vi).
Rambo 3: strzelanie z łuku do helikoptera.
Władca Pierścieni: wredne Orki (ludzie) wycinają drzewa.
:))))
Dobry wieczór Państwu:)
Porównywanie analogii widze kwitnie, ale innowacyjność lezy. Czyzbyście prócz 6 nóg u zwierząt oraz boskiej Neytiri nic nie zauważyli więcej?:)
A co powiecie o E(y)wa?:)
Dobry wieczór:)
A wiesz, na torrentach jest już całkiem łądna kopia Avatara ?
Właśnie ciągnę... będzie trzeba znów obejrzeć film :)
A co do Eywy. Grace (naukowiec) stwierdziła, że jest ona realnym bytem. A więc postrzeganie jej tylko i wyłącznie w kategoriach bóstwa to błąd.
może już gdzieś to było, nie wiem, ale podobały mi się
gogle z skrzydeł owadów :)
i wirniki śmigłówców (uwielbiam te maszyny)
Samozamykające się. :))
A gogle to faktycznie fajny motyw. :) Jak zobaczyłem pierwsze zrzuty, to myślałem że to diadem. :)
Ja sobie cały czas pokpiwam z tych, co za wadę Avatara uważają wtórność.
A tak poza tym: Eyva to po prostu Gaja. Co ciekawe w oryginalnym scenariuszy Cameron napisał: "Na Ziemi Gaja to mit, na Pandorze istnieje ona naprawdę"
Witam Panów:)
Sprocket oslepniesz w końcu:P
Vimo - nie wiem Pan czy Pani...gogle ze skrzydeł owadów? Eeeee...?
Ja wiem Doktorno, że osbie pokpiwasz i bardzo dobrze:)
A tak na marginesie ten film jest o mnie!:)
E (y)WA:)
Tam mam na imię:P
A! czy ktoś słyszał o teorii metasystemów?:)
I pytanie nr 2 - symbolika masońska w filmie.
Zapraszam:)
http://gfx.filmweb.pl/ph/91/13/299113/160509.1.jpg do latania na Ikranach, Neytiri na na czole (bo nie laci)
AAa....sa:) Ale z owadów? Poza tym jakoś średnio praktyczne były:)
Pytanie - czy wszyscy Navi mieli "dziury" w uszach? Bo Żejk nie ma:(
To nie są "dziury" tylko "kolczyki" :)
Neytiri męża szukała to sie stroiła :)))
No wiesz Sprocket!
Jak to męża szukała? Ona była tsu tey przeznaczona, a ona lewiznę z Żejkiem poszła:P
I wierz mi - do kolczyków taaaakie dziury nie są potrzebne:)
Kolczyki nie były wiszące, tylko ta dziura jest kolczykiem. Co Ty się na biżuterii nie znasz ? :)))
Nie była przeznaczona, tylko mogła go sobie wybrać, ale wolała faceta którego mogła sobie wychować od podstaw.
Trujesz:) Grace mówiła wyraźnie, że tsu Tey będzie następnym liderem klanu, a Ney następną Tsahik. I połączą się w parę. Tylko zjawił się Żejki i namieszał jej w błękitnej głowce i spadł wianeczek:)
Może się i nie znam na biżuterii, ale mam takie "nie wiszące" i nie potrzebna do nich taka dziura:P
"Dziurę w uchu" - jedną - z kolczykiem - ma tylko Ney, a to z powodu bycia "księżniczką" :)
O!...A Sprocket że się stroiła, bo męża szukała opowiada. Może dla Ciebie co Sprocket?:P
Znów się ze mnie nabijasz ? Nie widzisz, że kolczyk to taki okrąg (pierścień, obrączka) wsadzony w ucho.
Grace mówiła ze sie połączą w parę, ale sie nie połączyli... i to mi się właśnie w tym filmie podoba - miłość wypływa z serca i musi być obustronna, a zdrowy rozsądek nie ma tu nic do gadania.
Jakie znów? Jakże bym śmiała:)
A co z miłością Tsu Tey...jakoś jego rozczarowanie i może cierpienie Cię nie wzrusza?:)
Tak tak, Neytiri ma do latania takie osłonki na oczy ze skrzydeł owadów (tak to wygląda). Nosi je na czole jak okulary słoneczne, a jak ma leciec to nasuwa na oczy.
A Monia masz na drugie ?
I nie oślepnę, w porównaniu z Tobą widziałem ten film mało razy.
Te osonki to zeby tusz do rzęs się jej nie rozmzał?:P
Na drugie mam Monia.
Spoko...w piątek dostanę film na płytce wypalony i tez sobie zrobię seans:)
W 58 minucie filmu 8 sekundzie nasuwa je na nos.
Wtedy kiedy pokazuje Żejkowi Seze i demonstruje lot.
Pik :) Powiesz mi cos o metasystemach albo noetyce?:) Licze na Twoją szeroką wiedzę:) Bo coś mi swita, ze to z Eywą można połączyć:)
Tylko musi być świecące na końcu....
Ja powaznie o to pytam. Metasystem to całość zdefiniowana przez sumę tworzących ją części. Kazda cześ ma inne cechy i inny cel, ale wszystkie funkcjonują jako całość - Pandora z Eywa.
Dlatego pytała Pika, ale uciekł:P
Coś o tym czytałam, ale ja tylko blondynka jestem więc chciałam mądrzejszych zapytać.
Dziś oglądasz?