7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823995
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

W sieci ukazało się pierwsze zdjęcie z planu najnowszego filmu Jamesa Camerona. Można je obejrzeć na stronie: http://movieblog.ugo.com/index.php/movieblog/more/cameron_hypes_up_avatar/

Ps: Bardzo ciekawi mnie metoda z końmi które oblepione są makijażem do techniki Monotion Capture. Ciekawe w co je przerobią :P

ocenił(a) film na 8
Mr__X

Motion Capture ze zwierzetami,to sie nie zdaza za czesto. Zapowiada sie coraz ciekawiej.
Tymbardziej, ze jak zwykle u Camerona pod wzgledem technicznym jego kolejny film znow ustanowi pewne standardy kina rozrywkowego. Przy okazji mala porcja tego co nas w filmie czeka ( noweych technologii ma sie rozumiec) Emily:

http://pl.youtube.com/watch?v=bLiX5d3rC6o

oraz jak powstala emily i na czym polega praca image metrics:

http://pl.youtube.com/watch?v=JF_NFmtw89g&feature=related

sweet :)

ocenił(a) film na 7
Biojogurt

Zapowiada się jedna z najbardziej realistycznych cyfrowych postaci w historii, może nawet najbardziej realistyczna. Zobaczymy.

ocenił(a) film na 10
Biojogurt

Wow. Motion capture ze zwięrzetami to chyba pierwszy raz w histori. DAwniej malowani kredą linię na ciele i po prostu analizowali to - tak ze słoni zrobili dinozaury w Parku Jarajskim, ale to było 15 lat temu :D

Gigacz

Podobno ruchy niektóre smoka z ostatniego smoka był zrobiony z motion capture konia, kiedyś tak czytałem ale czy to prawda.

ocenił(a) film na 10
jjgad

Oglądałem dodatki z "Ostatniego Smoka" ale nie pamiętam. Napewno wzorowali się na zwięrzętach i na podstawie ruchów animowali Smoka (oraz zwierzeta w PArku Jurajskim) ale czy to motion capture było to wątpie - w PArku Jurajskim napewno nie było. Zresztą ostani smok chyba powstał gdy motion capture dopiero się rozwijało......

P.S. - nie twierdze że nie masz racji :)

Gigacz

Ja też nie jestem pewny.

ocenił(a) film na 8
Mr__X

http://img.stopklatka.pl/wydarzenia/50000/50500/50534-01.jpg

To nie jest zdjęcie z planu. To kopie teasera :). Chodzą p-ogłoski, że będzie zaprezentowany przed "Dniem, w którym zatrzymała się Ziemia".

speiderman

Wow :O

Albertino

http://pl.youtube.com/watch?v=SwAV2fXoy6E dla samej tej technologii warto obejrzeć film, to będzie oszałamiające :) do tego jeszcze nowa technologia trójwymiarowego kina to będzie wgniatać w fotele :D

ocenił(a) film na 9
Matt_888

To jeden z tych filmow, na ktory czeka sie skrawek zycia, ktory zmieni Twoj swiatopoglad i sprawi, ze juz nigdy nie spojrzysz na kino tak samo...

Zdazylo mi sie to moze dwa razy w zyciu, mam nadzieje ze przy Avatarze dobije do trojeczki. :]

Golan

No bez przesady, światopoglądu to ci ten film nie zmieni...

ocenił(a) film na 9
Albertino

No moze sie troche zapedzilem... Ale kto tam Camerona wie. :]

ocenił(a) film na 6
Golan

a przy jakich filmach zdarzylo ci sie to wczesniej.

ocenił(a) film na 8
Mr__X

Nowe zdjęcie. Mało konkretne, ale możemy zobaczyć na nim Camerona i Sama Worthingtona, grającym główną postać: http://img.stopklatka.pl/wydarzenia/51000/51400/51411-01.jpg

speiderman

No, w sumie nic ciekawego, ale zawsze coś ;)

ocenił(a) film na 8
Mr__X

To może coś nowego... http://screenrant.com/avatar-picture-shows-niall-4982/

Widać tu przynajmniej GreenScreena i odrobinę scenografii. =]

ocenił(a) film na 10
Mr__X

http://www.youtube.com/watch?v=pQpDD6w6KOs&feature=related

Wywiad z Jamesem Cameronem.

Gigacz

Podoba mi się rozmach tego projektu :) Podobno James Horner dostał rok na zrobienie muzyki do tego filmu i przez ten rok Cameron ma go na wyłączność :) Chyba nikt nie wątpi, że ścieżka dźwiękowa będzie znakomita? ;)

ocenił(a) film na 6
Albertino

Nikt nie wątpi ;) Wystarczy przypomnieć sobie dwa wcześniejsze projekty przy których James Cameron i James Horner pracowali razem - Titanic i Aliens. Za każdym razem muzyka była bardzo dobra, a zwłaszcza w Aliens gdzie była wręcz fenomenalna i diabelsko klimatyczna :)

ocenił(a) film na 8
Albertino

No, w tego typu filmie muzyka musi być jak najlepsza. Dlatego wyczekuję choćby teasera na którym pokażą tylko logo, to może usłyszymy jakąś jej próbkę :).

speiderman

Chodzą plotki, że trailer lub teaser z jakimiś scenami z filmu może się pojawić w marcu, a jeśli nie w marcu to najpóźniej w maju, więc już niedługo :)

ocenił(a) film na 8
Albertino

Ukazał się wywiad w którym Cameron powiedział, że teaser prawdopodobnie będzie puszczony 27 marca, przed Monsters vs. Aliens (pasuje tematyką, no i 3D). Sądzi też, że teaser wywoła u ludzi podobne emocje, co kiedyś do Mrocznego Widma. Więcej tutaj:
http://marketsaw.blogspot.com/2009/02/james-cameron-talks-avatar-in-dga.html

ocenił(a) film na 8
speiderman

Bardzo dobra wiadomość, już nie mogę się doczekać :)

speiderman

Cameron nic takiego nie powiedział w tym wywiadzie.
Emocje jakie wywoła teaser, to tylko przypuszczenia redaktora.
Nadal nie wiemy czy teaser na pewno pojawi się przed Monster vs. aliens. Ja uważam, że szanse są 50%, bo to w konću bajka jest... ile trailerów filmów widzieliście przed bajkami w kinie...? Chyba tylko takie High School Musical czy Mamma Mia. Avatar tu trochę nie pasuje, no ale to jest Cameron, wiec nigdy nie wiadomo, a chce pokazać technologię 3D, więc trailer poleci na pewno przed jakimś filmem 3D.

Jak trailer jednak będzie leciał przed "Potworami...", to ja idę na tą bajkę do kina :D

Kazioo

Dzisiaj przeczytałem, że teaser pojawi się jednak dopiero przed "Transformers 2".

Albertino

Dziwne, bo transformers 2 nie jest 3D, ma tylko kilka scen pod imaxa nakręcone... trudno.

Kazioo

Niby tak, ale dzięki Transformers 2 zbiorą bardziej docelową widownię niż przy okazji filmu dla dzieci.

Mr__X

Wnerwia mnie już ten FOX. To podobno przez nich są jakieś problemy ze zwiastunem. Co prawda Cameron ma stuprocentowo wolną rękę przy realizacji samego filmu, ale promocją zajmują się oni i to właśnie oni przesuwają trailer. Ostatnio mówi się, że teaser może się pojawić przed "Wolverine", ponieważ FOX liczy, że film więcej zarobi jeśli teaser tak oczekiwanego filmu się przed nim pojawi. Na teaser przed "Potwory kontra Obcy" nie ma raczej co liczyć - to Cameron chciał pokazać tam teaser w technologii 3D, ale najwidoczniej FOX tego nie chciał i teaser pojawi się albo przed T2 albo (nieco wcześniej) przed "Wolverine", należy też brać pod uwagę "Terminator: Salvation". W każdym razie do czerwca powinniśmy (wreszcie!) zobaczyć jakieś sceny z tego filmu, oby było warto czekać tyle lat.

użytkownik usunięty
Albertino

Chciałbym włączyć się w dyskusję. Co myślicie o obsadzie? Osobiście, martwi mnie ona. Film szykowany na tak ogromny "hit" powinien mieć mocniejsze fundamenty...

Sukces tego filmu jest budowany raczej na nazwisku Camerona, nie na obsadzie . I raczej się ta technika sprawdza, ponieważ "Avatar" umieszczany jest na pierwszym miejscu list najbardziej oczekiwanych filmów 2009 roku ;)
"Titanic" też nie miał wielkich gwiazd na pierwszym planie (Kate i Leo dopiero stawali się popularni), a "The Abyss" to już w ogóle powstał bez nazwisk (w 89' Ed Harris raczej gwiazdą nie był).
Cóż, trudno powiedzieć czy brak gwiazd filmowi zaszkodzi. Worthingtona nie widziałem w żadnym filmie - może być utalentowany, może być też beznadziejny, Zoe Saldanę z kolei w czymś tam widziałem i zadatki na coś ciekawego były, ale dotychczas widywałem ją raczej na drugim planie. No i jest fantastyczna Sigourney Weaver, o którą to akurat martwić się nie trzeba :) Co jest warty Worthington to będzie wiadomo już niedługo, bo "Terminator 4" się zbliża ;) I właśnie - osobiście jestem przekonany, że po T4 może się wokół Wortingtona zrobić całkiem gorąco i w dniu premiery "Avatara" nie będzie już takim nikomu nie znanym osobnikiem.
Osobiście to mi się tylko niespecjalnie podoba Michelle Rodriguez w tym filmie, ale przypuszczam, że to będzie taka kopia Vasquez z "Aliens", więc może być ok ;)

Albertino

Przed terminatorem chyba nie może być bo terminator jest z Warner Bros.

FOX, w przeciwieństwie do WB, zawsze daje zwiastuny na ostatnią chwilę - to kompletni debile, nie znający sie na marketingu.

Kazioo

Mam nową wiadomość :)

Podobno w filmie jest dwunastominutowa scena, którą twórcy nazywają 'doom sequence' (scena jest nakrecona z perspektywy głównego bohatera), w której Jake zwiedza dżunglę. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, bo pewnie głównym powodem realizacji tej sceny jest chęć nawalenia maksymalnej ilości efektów 3D, ale zobaczymy co z tego wyniknie. Ja chcę trailer! :D

ocenił(a) film na 8
Albertino

Jakoś za bardzo mi się kojarzy to z grami komputerowymi. Na razie nie jestem zbyt optymistycznie nastawiony co do tej sceny, o której mówisz. Ale pożyjemy zobaczymy ;]

Mr__X

Wie ktoś może jaki będzie chociaż przybliżony koszt tej produkcji... Obecnie to najdroższy film ???
..

agnieszka_26

Wydaje mi się, że rekord nie padnie tym razem. Nie ma gwiazd, które pochłonęłyby sporo budżetu, nie ma praktycznie scenografii. Kręcą w Nowej Zeladii. WETA nie jest taka droga. Ogólnie nic nie wskazuje na rozrzutność. Co do budżetu, to stuprocentowe informacje otrzymamy pewnie jak skończą prace nad filmem. Sam Cameron mówił (ale jeszcze zanim przedłużono post-produkcję o pół roku), że nawet chyba nie wydadzą całego szacowanego budżetu, czyli 195mln$. Było to jednak dość dawno, a Variety (jeden z najbardziej rzetelnych i liczących się serwisów) podał jakiś czas temu informację, że budżet szacowany jest na 250-300mln$. Zresztą można się było tego spodziewać, każdy film Camerona od czasu "Otchłani" przekraczał budżet i to znacząco, w przypadku "Titanica" to ostateczne koszty produkcji wyszły nawet dwukrotnie większe niż początkowo szacowano. W tym przypadku stawiam jednak na kwotę poniżej 300mln$, więc trzeciej części "Piratów z Karaibów" nie pobiją chyba.

Albertino

Dzięki Albertino :D :D Ty jak zwykle niezawodny :D :D

agnieszka_26

Do usług ;)

Albertino

Taka scena to byłoby coś wspaniałego!
Relistyczny widok FPP w takim filmie? BOMBA! Wgniecie w fotel na pewno, przecież to 3D i to nie byle jakie! Ja już chcę się znaleźć w trójwymiarowej dżungli! :D

ocenił(a) film na 8
Kazioo

Fiu. 12 minutowa? To będzie niezły survival + 3D. Wrażenie może być piorunujące. Słyszałem, że prócz tego mają być ujęcia z perspektywy Navi.