Proszę was o pomoc. Mam do napisania taka pracę na biologię. Oglądałam film, ale nie jestem jego aż taką fanką i nie potrafię 'ując' tego przesłania, więc proszę o pomoc
1. Ludzie niszczą lasy pandory dla Unobtanium i tym samym uśmiercają matkę naturę
2.zakłócają "rytm: przyrody powiększając tereny wydobycia przy tym "wysiedlają" navi z ich naturalnych domostw.
3.Szanujmy matkę naturę ponieważ gdy o nią nie będziemy dbać zostanie ona zniszczona nie odwracalnie.
No to chyba tyle :]
Przesłanie ekologiczne jest moim zdaniem bardzo łatwe do uchwycenia:
- w filmie widoczna jest prosta analogia do naszej planety Ziemi, którą wyniszczamy na wszelkie sposoby, po to by wydobyć z niej możliwe bogactwa naturalne, nie licząc się z konsekwencjami dla przyrody, czyli dla nas samych w gruncie rzeczy, bo my stanowimy również część przyrody - Amerykanie przybyli na Pandorę po cenny minerał i nie zwracając uwagi na jego lokalizację- największe złoża znajdowały się pod Drzewem Domowym -Hometree, które było dla Navi miejscem szczególnym ze względów kulturowych, bo jak to później odkryła dr Grace Augustine- stanowiło niezwykle istotną część całego ekosystemu na Pandorze.
Istniała elektrochemiczna łączność pomiędzy korzeniami drzew, jak synapsy łączące neurony.Każde drzewo ma 10 do potęgi 4-tej złącz z sąsiednimi drzewami.I jest 10 do potęgi 12 drzew na Pandorze, co w sumie dawało więcej połączeń, niż w ludzkim mózgu. Korzenie drzew tworzyły globalną sieć i Na'vi mieli dostęp do niej. Mogli wysyłać i ściągać dane np wspomnienia .Pamięć w takim jednym miejscu zniszczyli Amerykanie.
- mieszkańcy Pandory potrafili żyć w zgodzie z naturą, respektowali jej prawa, nie kierowały nimi w tym względzie osobiste korzyści, ale dobro całej planety i dalszych pokoleń
- nie zabijali zwierząt bez potrzeby, doceniali to że wszystko jest darem, z którego dane jest im korzystać; takie postrzeganie życia bardzo mnie wzruszyło i dało do myślenia
Scena, kiedy ciężkie i wielkie pojazdy Amerykan wtragnęły do lasu niszcząc rośliność, łamiąc drzewa itp, nasunęła mi skojarzenia z karczowaniem Puszczy Amazońskiej, kiedy to niszczony jest niezwykle ważny w skali światowej ekosystem dla kilku połaci ziemi uprawnej.
To tyle , powodzenia w pisaniu:)