7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824125
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Pytanie!

użytkownik usunięty

Więc tak, Avatara miałem okazję widzieć tylko w kinie już ponad rok temu w wersji podstawowej i z użyciem technologii polaryzacyjnej Dolby (cinemacity). Nie będę się wypowiadał na tenat fabuły, bo pod tym względem nie jestem wybrednym widzem. Film generalnie uważam za dobry i nie oceniam tu poszczególnych aspektów a finalny efekt. Wiadomo, że komedii nikt nie będzie oceniał za realizm. Dlatego patrzę na Avatara raczej pod kątem efektów, i tu właśnie przechodzimy do sedna mojej wiadomości.

W moim domu od 20 lat używany był telewizor kineskopowy wielkości 24" o ile pamiętam, a w związku z przeprowadzką uznałem, że plazmy są już na tyle zniżone jakościowo do kineskopowych (nowszych, bo mój stary telewizor od zawsze przewyższały o mile świetlne) i ograniczyły problemy w wypalaniem pixeli, że można by się o zakup takiego cacka pokusić. Plazma, bo LEDy i LCD nie radzą sobie z czerniami, są zbyt jasne a na dodatek droższe. Zmęczenie oczu spowodowane migotaniem obrazu na plazmie to chyba jedyna rzecz, która przemawia przeciw technologii. Więc w moim domu znalazł się 50" samsung wyposażony w 3D, full HD i 2 pary okularów wraz z najtańszym odtwarzaczem bluray z 3D tej samej marki. I nic to, że nie mam nawet dekodera HD ani żadnej płyty bluray, dobrze jest!

Jak wiadomo Avatar to chyba jedyny film 3D na bluray 3D, który nie jest w pełni animowany i szczerze - chciałbym do czegoś wykorzystać ten nowy sprzęt. Zobaczyłbym sobie na nim Avatara od tak, dla rozrywki. Ale monopol na jego płyty ma do 2012 roku Panasonic i można rozprowadzać go tylko z ich sprzętem 3D. Można nabyć go na serwisach aukcyjnych, ale cena spora (w porównaniu z animacjami bluray 3D), na TRONa trzeba pewnie jeszcze z rok poczekać aż będzie go można obejrzeć w domu, a ja wielkim fanem bajek disneya z morałem nie jestem i ciągnie mnie do tego Avatara.

W internecie znalazłem jakieś bluray rip'y, niby 3D, niby tego Avatara, ale nie jestem przekonany, że coś co wazy niecałe 20GB może być stereoskopowym filmem w full HD.

Stąd moje pytanie: Czy ktoś widział już ten film u siebie, jak zdobył bluray, czy ktoś próbował tych torrentów - jak to wygląda i działa z telewizorami (przede wszystkim jak przesłać obraz, bo przecież nagrywarki bluray 3D nie podłącze do komputera).

Wiem, że wypowiedź przesadnie długa, ale to przynajmniej zniechęci potencjalne trolle internetowe! Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

ocenił(a) film na 10

Jest jeszcze kilka nieanimowanych filmów fabularnych na Blu-ray 3D oprócz Avatara:
Resident Evil: Afterlife
Alice in Wonderland
Step Up 3
Piranha
no i parę dokumentów, a wkrótce będzie premiera Piły 3D

Link do brytyjskiego Amazonu:
http://ujeb.pl/?YvKUDxtrLC

użytkownik usunięty
elkociak

Nie chcę obrażać niczyjego gustu filmowego, ale te tytuły zwyczajnie mi nie leżą. Nie lubię się bać oglądając film, a z Piłą, mimo przestarzałej formuły jest to nieuniknione. Alicja była dla mnie ogromnym zawodem w kinie zarówno jeśli chodzi o treść jak i efekty. Rasident Evil i Pirania trącą tandetą, które jest kompletnie nie w moim stylu. Wciąż uważam, ze z filmów na Blu ray 3D najlepszy jest Avatar i wciąż zastanawiam się jak go zdobyć nie kupując sprzętu Panasonica i nie przepłacając na allegro.

"jak go zdobyć nie kupując sprzętu Panasonica i nie przepłacając na allegro."

cierpliwie czekać ^_^
ponoć kiedyś wejdzie normalnie do sklepów.

PS: na allegro sprzedają NIELEGALNIE avka 3D, ale to są chyba jakieś demonstracyjne wersje(okrojone?), bo na okładkach jest napisane że "wersja nie do sprzedaży". Cenę dają wysoką, odradzam ryzykować.

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Nie wolno sprzedawać, bo tylko panasonic ma prawo W CELACH PROMOCYJNYCH dodawać to za darmo do swoich produktów. Za taką możliwość (i wyłączność na dystrybucje do 2012 roku) Panasonic zapłacił wytwórni ogromne pieniądze. Sprzedawanie tego oddzielnie od sprzętu jest nielegalne. Teoretycznie.

ocenił(a) film na 9

edycje które sprzedają są podpisane:

"not for sale. Promotional use only"

i to słówko "Promotional" mnie niepokoi :)
tak jakby to nie była pełna wersja.

ocenił(a) film na 10
plantum

ty nendzna podrubko!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9

Gdybym miał 3D TV to najpierw podłączyłbym do niego PS3 i wypróbowałbym go w grach 3D, którymi atakuje Sony (w końcu to oni to nowe 3D stworzyli), podobno to w grach obecnie technologia daje najlepszy efekt.
Jeśli jednak interesują cię tylko filmy, to wytłumaczę ci jak to jest z tymi blurayripami. Film na BluRay waży średnio 30-40GB, ale w sieci pojawiają się ripy 1080p ważące 8-10 GB. Jest tak, bo na płycie z filmem wciskają wiele wersji językowych filmu, dodatki itp. Taki rip to film i angielskie audio, więc waży sporo mniej.10- 20 GB jak na rip Bluraya 3D to odpowiednia waga i wszystko będzie ok z jakością.
Druga sprawa to czy taki rip zadziała na twoim odtwarzaczu, czy będziesz musiał coś przerobić, skoro piszesz, że najtańszy.
Warto się pobawić, mając taki TV ...

użytkownik usunięty
Radoom

Udało mi się wreszcie zobaczyć w "domowych warunkach" Avatara w 3D i powiem szczerze, że jestem pod wrażeniem (2gi sens filmu w życiu). Efekty 3D zupełnie jak w kinie, telewizor spisał się naprawdę dobrze. W Avatarze raczej za dużo rzeczy nie wychodzi agresywnie z ekranu, ale głębia i niektóre sceny ("latające meduzy", łuk wycelowany w widza, karabiny, etc.) naprawdę mnie zachwyciły. Nie będę się wypowiadał na temat jakości fabuły i samego filmu, ale jeśli chodzi o 3D (a był to mój pierwszy film oglądany na domowym sprzęcie) to było po prostu rewelacyjnie, polecam film wszystkim posiadaczom telewizorów 3D ready.

ocenił(a) film na 9

Nie wiedziałem gdzie umieścić to pytanie więc zadam je tutaj.
Czy ktokolwiek ma jakiekolwiek potwierdzone informacje o tym, czy ten film ukaże się jako oddzielna pozycja Blu-Ray 3D? tzn. jako sam film, nie w promocji z firmą Panasonic i jego prouktami.

ocenił(a) film na 9
Dzielnicowy

...z firmą Panasonic i jego produktami.*
Sory za literówkę. Brak edycji postów robi swoje...