Założyłem ten temat by poprowadzić jakąś sensowną dyskusję. W większości tematów używa się wulgaryzmów i obraża fanów i antyfanów tego filmu. W tym temacie starajmy się zachować kulturalnie. To według mnie film średni. Ale fajnie się o nim dyskutuje. Według mnie film jest bardzo kontrowersyjny. Jedni go lubią inni nie nikt nie pozostaje obojętny.
1.Ocena
moja ocena to 6,7/10
2.Uzasadnienie
Zapewne wielu ludzi po obejrzeniu filmu powiedziało zrobili mnie na niebiesko. Po tak gigantycznej promocji można było spodziewać się czegoś większego. Jednak moje oczekiwania nie były duże bo wiedziałem że film będzie raczej bardzo komercyjny i że James nastawia się w nim tylko na promocję tego filmu. Jednak byłem ciekaw co z tego wyjdzie. Z tego względu iż moje oczekiwania nie były zbyt wygórowane film odniósł raczej pozytywne efekty. W miarę przyjemnie się oglądało ale to nie ze względu na to że film był dobry tylko z tego że efekty były w imponujące. To chyba jedyny plus tego filmu jaki dostrzegłem.
Minusami są po pierwsze fabuła. Po obejrzeniu połowy filmu mogłem wyjść z sali bo i tak wiedziałem co się wydarzy do końca tego filmu. Fabuła była strasznie przewidywalna. Gra aktorska było jej mało to minus ale była przyzwoita. Każdy z aktorów pokazał jaki ma charakter etc. Następny minus to rzekomy świat stworzony przez Jamesa Camerona. Nie napracował się za bardzo wszystko było bardzo schematyczne. Wygląd tych navi ich ubiór. Zwierzęta prawie jak z ziemi i to mało gatunków. Plusem tylko była roślinność. Ale ogólnie wiem jak ciężko coś stworzyć. Jak stworzyć nowy gatunek? To prawie niewykonalne. Cameron przerobił więc zwierzęta ruchy i na cele własnego filmu. Wyszło jak wyszło. Jednym się to podobało innym nie niektórzy pozostali obojętni.
3.Jakim cudem film zebrał tak wielki budżet?
**Według mnie to poprzez sporą promocję, reklamę tego filmu. Film przynajmniej w moim otoczeniu był bardzo nagłośniony jeszcze przed 3,4 miesiącami przed premierą. **
**Drugim powodem jest to że film według samego Jamesa Camerona miał być lepszy od jego wcześniejszego i światowego rekordzisty budżetowego Titanica.**
4. Ile razy byliście na filmie?
Ja byłem tylko raz i myślę że mi wystarczyło film był dla mnie płytki. Ale ogólnie oglądało się to pozytywnie.
5. Czy avatar 2 to dobry pomysł?
Dla mnie to bez różniy bo jedynka mnie aż tak nie zaciekawiła. Jednak myślę że jak wyjdzie dwójka to zrobi się tak jak z Matrixem.
Jedynka swego czasu była dobra. Każdy chyba lubił ten film. Dwójka zaś i trójka to tragedia. Obawiam się że może być to samo z Avatarem.
6.Co wg was Cameron chciał przekazać tym filmem?
Może niektórzy uznają te pytanie za głupie. Bo nie wiadomo co chciał przekazać ale prawdziwi koneserzy filmu, a nawet literatury będą wiedzieć o co kaman.
Dla mnie ważnym elementem filmu było rozdarcie Jaka pomiędzy dwoma światami. Jego przemiana. Jak z twardego komandosa wojownika stał się człowiekiem pokoju. Cameron mógł bardziej rozwinąć tę rolę. Jaka też słabo to zagrał. Ale to nie jego wina tylko Camerona.
Wiem że ludzie lubią odpowiadać na pytania w kolejności numerycznie dlatego założyłem taki temat by nie było takiego bałaganu. Jest 3000 tematów. Niech przynajmniej jeden będzie kulturalny.