7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wbrew temu co pisze większość film mnie zachwycił. Oglądałem wiele filmów (tak, Ojca Chrzestnego też), jednak ten jest wyjątkowy. Filmy ambitne sa dobre, warto się czasem pozostanawiać po ich obejrzeniu, niektóre są naprawdę potrafią wstrząsnąć i pokazać inną rzeczywistość. jednak nie należy zapominać że Avatara to inna kategoria filmów. jakiekoleik porównywanie do filmów ambitnych czy Ojca Chrzestnego nie ma sensu. Historie są inne, inne zdjecia, inne wrazenia, inny odbiór. Wszystko inne więc co tutaj porównywac? To tak jakby porównywac odkurzacz do miksera i twierdzić który jest lepszym urzadzeniem.

Czasem idę do kina zeby się bac, czasem żeby śmiać, czasem kiedy chcę zobaczyć ciekawy zaskakujacy scenariusz. Wszystko to zależy wyłącznie od nastroju i na co mamy ochotę. Jestem otwarty na kino i lubię przeróżne gatunki, byle film był w nich dobry.

Nie mógłbym oglądac jedynie filmów ambitnych. Człowiek też potrzrebuje rozrywki, któa po prostu zachwyca wizualnie. Avatar mocno mnie zachwycił. Od czasów Władcy Pierścieni nie widziałem równie efektywnego, magicznego filmu, który tak wbija w fotel. Film jest na tyle dobry że chce się do niego wracać. Potrzeba też prostych historii, nie wyłącznie tych skomplikowanych, dać się ponieść wyobraźni twórców i oczrować w całosci.

Oceniam film wg wrażeń, a ten dostarczył mi ich na długo. Po zastanowieniu i ochłonieciu jestem w stanie ocenic na 10/10. To moja opinia. Proszę o uszanowanie i nie wpieranie mi że tak nie ejst. Wiem co czułem oglądając film i to się nie zmieni choćby jakikolwiek krytyk próbował mi przetłumaczyć ze jestem kiepskim odbiorcą lub niedojrzałym widzem.

Czytając mitologię gGreków wyobrazałem sobie piękne góry ze światyniami, piękną roslinność np. kiedy Odyseusz wracał spod Troi. W mitologii jest mnóstwo fascynujących stworzeń, herosów. Główny bohater w ciele avatara kojarzy mi się z herosem dojeżdżającym mitologicznego stworzenia. Widziałem trailer Zmierzchu Tytanów i jest tam świat szary, taki mroczny. Ja widze wiecej mitologii jaką sobie wyobrazam w Avatarze - swiat czarodziejski i piękny. Neytiri kojarzy mi się z Afrodytą. Nawet jej twarz przypomina posągi greckie z czasów archaicznych np. ten szeroki nosek, charakterystyczny uśmiech i wielkie oczy.
http://www.mlahanas.de/Greeks/Arts/Images/WomanEv.jpg

Podsumowujac nie chodzi tutaj o same efekty specjalne i 3d, które sa dla mnie genialne. Film ma jakąś magię, czar. Jest po prostu piękny. Zachwyca mnie takie dobro z niego płynące. Odwieczna walka dobra ze złem - wspaniała baśń. Postacie dobre i postacie złe, bardzo wyraźnie zarysowane. To mi się podoba, kojarzy się nawet z mitologią (moze przez nazwe Pandora).

muminek87_23

Taki temat nie jest koemntowany, a tematy np. ''Mimo że jestem facetem podoba mi się Jake Sully'' są popularne i ludzie się nimi jarają. O co chodzi?

ocenił(a) film na 10
muminek87_23

bo łatwiej napisać coś głupiego niż coś mądrego

a jeżeli chodzi o film, to zgadzam się z Tobą w pełni - Avatar dostarczył mi więcej wrażeń niż inne filmy - jest cudowny

sprocket73

Widzisz, ja podzielam Twoje zdanie. Zarówno o pisaniu niemądrych rzeczy na forum co jest popularne a także tym że film jest cudowny. Utwierdza mnie w tym też zdanie dobrego przyjaciela, którego rzadko zachwycają jakiekolwiek filmy.

sprocket73

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

użytkownik usunięty
sprocket73

łatwiej zakładać 1000 postów na temat ankiety pod przykrywką pracy magisterskiej niż napisać recenzję.

ocenił(a) film na 3
sprocket73

''bo łatwiej napisać coś głupiego niż coś mądrego ''

sprocket, mówisz o soebie prawda?

ocenił(a) film na 10
muminek87_23

Jestem i zgadzam się w 100% z tym co napisałeś. :)

Sylvio_O

Dobre nawiązanie z mitem. Widzę że zdjecie na Twoim avatarze przypomina nawet omawianą Afrodytę. :)

muminek87_23

nawiązanie bardzo dobrze wyszło.

muminek87_23

Jedna uwaga : "Wbrew temu co pisze większość film mnie zachwycił."- nie większość, tylko kilku fanatycznych hejterów. Jakby większości się nie podobał, to miałby znacznie niższą ocenę ;) .

ocenił(a) film na 3
Larry2903

Brzydzę się tą zakompleksioną hołotą, tym plebsem, który zachwyca się gniotem na forum kiczowatego filmu i szmiry jaką jest Avatar.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

Jak się brzydzisz to po co tu wchodzisz??? Nie oglądam Transformersów i nie wypowiadam się na tamtym forum, Antychrystem Von Triera się brzydzę - więc szkoda mi czasu na pisanie o tym filmie. Na to forum dawno nie zaglądałem, bo wszystko co mogłem napisać o swoim zachwycie TYM FILMEM już napisałem - obecnie z utęsknieniem czekam na rozdanie oskarów i mam nadzieję że się nie zawiodę, na szczęście w tym roku nie ma już żadnego filmu o gejach który na pewno byłby bezkonkurencyjny - choć istnieje pewne ryzyko - nominowana kobieta - reżyser, i film (co prawda przewrotnie antysemicki) ale jednak o Żydach którzy skalpują Niemców i na końcu zabijają Hitlera - więc może być różnie.

ocenił(a) film na 3
piotrbimbasik

blba bla bla... skończyłeś? Nie doczytałem twoich wypocin. nudny jesteś jak każdy fan avatarka.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

Na bla bla pozostaje odpowiedzieć buła, buła balalili..., pozostawiam bez komentarza.
NIE KARMIĆ TROLLA!!!

ocenił(a) film na 3
piotrbimbasik

Ile ty masz lat? 11?

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

A jednak dam trollowi trochę papu - sprawdźcie profil: Ojciec chrzestny 6/10; Pulp Fiction 3/10; Milczenie Owiec 2/10 - VAMPIRE HUNTER !!!???? 10/10 !!!!! BRAWOOOO!!!!! Gratuluję gustu!!!! I z kim Wy w ogóle wdajecie się się w dyskusję???? Jak sam powiedział :"spuścić wodę bo śmierdzi"

piotrbimbasik

Ten profil mówi o nim sam za siebie.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

no to już wiemy od paru dni.. wymyśl coś ciekawszego

ocenił(a) film na 3
Filvaender

co ja będe wiecej wymyślał jak i tak nie zorzumiesz.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

no w sumie racja ja wielki ciotowaty fan avatara nie jestem w stanie zrozumieć górnolotnych wypowiedzi wszechwiedzących trolli...

ale jednak mimo że bym nie zrozumiał to jednak przyjemniej by sie to czytało zarówno fanom jak i anty fanom którzy by zrozumieli.
możnaby było odkryć coś więcej z Twoich nieprzebranych i niewyczerpalnych pokładów geniuszu i inteligencji, a wtedy miałbyś większe szanse kogoś nawrócić na Twe doskonałe teorie

Filvaender

Ignoruj gościa, na takich nie ma innej rady.

ocenił(a) film na 3
Larry2903

Twoje rady są tak inteligentne że zaraz dam ci ''wielkiego wilgotnego całusa'' (cytat z tej kupy przydał mi się do riposty, yeah)

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Cytujesz film, którego nienawidzisz? I z jaką dokładnością, przyznaj się, że masz gdzieś film, po prostu gdzieś musisz namieszać. Jak coś jest kupa i śmierdzi to nie ruszam, a Ty z upodobaniem w niej grzebiesz.

ocenił(a) film na 3
miss_understood_

Parę dialogów było zabawnych. Np. Tu Papa Smok, Tu papa Smok

ocenił(a) film na 3
Filvaender

skończyłeś? Jak nie to spuść wodę bo śmierdzi.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Odezwał się, idź do szkoły dobrego wychowania, może jeszcze nie jest za późno...

ocenił(a) film na 3
lord_of_the_rings

Brzydzę się tobą. idź na seans Avatara, jeszcze zdąrzysz. Dofinansuj wczasy na hawajach Cameronowi.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

O proszę, jeszcze raz mi powiedz, że u nas nie śmiecisz to Cię zabiję śmiechem.

ocenił(a) film na 10
miss_understood_

Powtarzasz się, już wiemy, że żal Ci dupe ściska, bo nie stać Cie na takie wakacje...

ocenił(a) film na 10
lord_of_the_rings

Jaaaa, długo nad tym tekstem myślałeś? Powalający i... powielony. Nie potrafisz wymyśleć nawet własnej, krótkiej riposty, a czepiasz się mało oryginalnej fabuły Camerona.
A skąd wiesz, że mnie nie stać? Ciebie oczywiście stać? Może skoro jesteś taki bogaty to zrób własny film i zobaczymy jaki będzie świetny, bo krytykować to każdy potrafi ;)

ocenił(a) film na 10
miss_understood_

Ej spokojnie, mówiłem do kolegi trolla xd

ocenił(a) film na 3
miss_understood_

łahahahha, ale niekumata jesteś :D to było do mnie

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Haha ;) Lord, wybacz xD Tak to już jest, trudno odróżnić wroga od sprzymierzeńca w tej dżungli gdzie mnie obrzucają czym się da ;P
A już tym bardziej jeżeli odpowiadasz na mój post ;)

ocenił(a) film na 10
miss_understood_

Nie ma sprawy, mogłem w sumie czytelniej zaadresować odbiorcę mojego posta xd

ocenił(a) film na 3
miss_understood_

idź na szczaw cioto, nie dla ciebie internet masz za niskie IQ

ocenił(a) film na 3
muminek87_23

Postanowiłem zostać fanem Avatara. Powiedzcie jak mam dołaczyć do waszej plebejskiej hołoty? Wystarczy pójść do kina kilka razy finansując wakacje na Karaibach Cameronowi? Czy może sobie zmarszczyć przy fotach rozebranej Nejtiri?

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Czy to jest wogóle na temat? Nie bardzo. Jak chcesz to zostawaj sobie fanem choćby Hannah Montana albo Teletubisiów (ooo, tutaj sobie możesz zmarszczyć). I co Ty znów wracasz do tych Karaibów? To jakieś Twoje niespełnione marzenie z dzieciństwa? A może po prostu zazdrościsz Cameronowi kasy, klasy i inteligencji?

ocenił(a) film na 3
miss_understood_

Ludzie kapną się ze to gniot, że to co robią - wydawanie kasy na kolejne seanse i zachwycanie się Nejtiri jest chore.

ocenił(a) film na 10
muminek87_23

Poziom dyskusji mocno obniżył loty. Nie ma to jak grupka "inteligentnych" trolli do zabicia tematu.

ocenił(a) film na 10
dabus

Dziękuję za otrzeźwienie mnie, bo zaczynam się już całkowicie zniżać do ich poziomu. Więc idę zaraz spać, bo szkoda czasu i energii na taką bezsensowną dyskusję.

ocenił(a) film na 10
miss_understood_

Ale inna sprawa, że tematy zaczynają się powtarzać. Szkoda, że ilość nie przechodzi w jakość. Żal tak wspaniałego filmu.

dabus

Szkoda że trolle na niskim poziomie zepsuły wiele ciekawych dyskusji. No cóż od każdego nie można wymagać poszanowania i kultury. :) Trzeba przejść na forum tematyczne Avatara zrobione przez fanów.

muminek87_23

Przyłączam się do zachwytu nad filmem

użytkownik usunięty
muminek87_23

"Czytając mitologię gGreków wyobrazałem sobie piękne góry ze światyniami, piękną roslinność np. kiedy Odyseusz wracał spod Troi. W mitologii jest mnóstwo fascynujących stworzeń, herosów. Główny bohater w ciele avatara kojarzy mi się z herosem dojeżdżającym mitologicznego stworzenia. Widziałem trailer Zmierzchu Tytanów i jest tam świat szary, taki mroczny. Ja widze wiecej mitologii jaką sobie wyobrazam w Avatarze - swiat czarodziejski i piękny. Neytiri kojarzy mi się z Afrodytą. Nawet jej twarz przypomina posągi greckie z czasów archaicznych np. ten szeroki nosek, charakterystyczny uśmiech i wielkie oczy. "

Z tymi mitologicznymi odniesieniami to powiem tak, wcześniej nie zwróciłem na to żadnej uwagi i chyba to co piszesz to lekka nadinterpretacja... Ale fakt, jakieś podobieństwo Afrodyty do neytiri rzeczywiście można dostrzec :-D.

Co do Tytanów, to najlepsze odniesienie mamy w God of War III, polecam ;-).

użytkownik usunięty

mitologia często wiąże się z archetypami, a film na nich bazuje.