7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823995
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

...które z sieci kin w Polsce będą mogły pokazać tą "rewolucyjną technikę 3D". Kina 3D do tej pory pokazujące przyrodnicze filmy? Czy może zwykłe sieci multiplexów? Gdzieś mi się obiło o uszy, że do oglądania tego filmu wystarczy cyfrowy projektor i okulary. Cholera, na to, ze obejrzę go według zamierzenia twórców w Opolu, jakoś nie wierze. Przeklęty Helios.

ocenił(a) film na 8
Melkor

Multikina, te nowo budowane mają już 3D (tak przynajmniej było w Poznaniu). W Wawce w Złotych Tarasach, też na pewno jest ta technika. Widziałem tak Beowulfa, i robi wrażenie.
Ale myślę, że dopiero Avatar wgniecie cały świat, ludzie będą biegli do kin jak na King Konga w 1934, choć był ogólnoświatowy kryzys - historia lubi się powtarzać? :)

ocenił(a) film na 9
nib187

każde większe Cinema City ma już minimum 2 cyfrowe projektory, a do końca roku większośc CC ma mieć przynajmniej 1, także dostęp będzie. nie wiem jak inne sieci. filmy przyrodnicze 3d grają kina IMAX, to całkiem inna technologia - na tym grano też Beouwulfa. do Avatara pewnie starczą cyfrówki bo imaxy są chyba tylko 3 w Polsce, a cyfrowych projektorów już kilkadziesiąt:)

ocenił(a) film na 8
spOOn_3

Zapewne trza się będzie wybrać do Wrocka... Choć zawsze jest jeszcze nadzieja że kiedyś i Opolu coś takiego powstanie

Melkor

No wlasnie jest projektor 3D w Opolu??
Tez chyba bede musial jechac do Wrocka ;/

ocenił(a) film na 8
hamann666

Ja tam sam nie wiem co myśleć... Co chwila inna teoria. Ponoć do oglądania "Avatara" w 3D wystarczy by w kinie był cyfrowy projektor. Do tego dziś zobaczyłem ze w Opolskim Helios'ie puszczają dwie wersje "Aniołów i demonów" to jest w wersji zwykłej i cyfrowej, co za tym idzie logicznym jest, że mają cyfrowy projektor... No chyba, że jednak, na cieszenie się obrazem 3D w tym filmie trza będzie się wybrać do Imax'a.

Melkor

Koniec maja - premiera "Potwory kontra obcy". Będzie w wiekszości kin leciało w 3D. Tam gdzie będzie w repartuarze w 3D prawdopodobnie będziemy mogli również zobaczyć Avatara w 3D.

http://www.dolby.com/consumer/motion_picture/ddcinemas/index.html#Poland

Tu macie mapę - zielone znaczki to zwykłe kina z projektorami cyfrowymi i technologią 3D.

Rzuciłem okiem, wychodzi na to, że mamy już ok. 35 takich kin w Polsce!
Dodam, że już zauważyłem błąd na tej mapie (braki), więc może tych sal być nawet więcej.

Kazioo

Wiec z tego co przeczytalem dochodze do wniosku ze najlepiej isc go normalnego kina z projektorem 3D, tak??
I na wejsciu dostaje te lepsze okulary ze szkla?

Nigdy nie bylem na filmie 3D wiec pytam :)

ocenił(a) film na 8
hamann666

Nie wiem czy one są ze szkła, ale są wielokrotnego użytku - oddaje
się je po seansie. Idź do kina posiadającego cyfrowy projektor 3D i to
już będzie to.
Proponuję abyś wybrał się na film Potwory kontra obcy 3D - będziesz
się mogł przekonać jak to wygląda.
Ja cieszyłem się jak dziecko już na napisach początkowych, tzn tytule
filmu :) czyli gdy ukazała się trójwymiarowa nazwa Beowulf :) potem
było już tylko lepiej. Na Monsters vs Aliens wybiorę się na pewno.
Pozdro

nib187

O mamy 3 takowe w Krakowie co mnie niezmiernie cieszy, wybiorę się na Potwory kontra Obcy, będę miał przedsmak Avatara :D