7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 824125
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Witam

użytkownik usunięty

Jak myślicie czy istnieje jakiś inny świat,który jest nam niedostepny?W powieściach fantazy i science fiction jest to zmyslona kraina,do której trafiają wybrańcy,aby ją ocalić przed złem.W religiach wszelakich jest to wieczna błoga nieznana nam ziemia gdzie cczeka nas życie po śmierci u boku Odyna,Jezusa,Thora,Mahometa,Allacha czy Jahwe.George Luccas stworzył własny wszechświat gdzie istnieją różne istoty i podzielił świat na dobrych Jedai i złych Sethów.Tolkien przeniosi nas do Śródziemia do epoki podobneł do średniowiecza gdzie miecz i magia są na porządku dziennym i to samo czyni też Sapkowski..Rowling przez powieści o Harrym Poterze mówi nam,że istnieje świat magii tylko jest nie widoczny dla nas mugoli.Jednak ludzie umierają i muszą gdzieś trafiać.Bracia Wachowscy stworzyli Matrixa ponadczasowe uniwesrum,Pandora w Avatarze to też jest świat dziki i nieznany.Star Trek przenosi nas na poklad Enterprise gdzie zwiedzamy i poszukujemy nowych światów wraz z kapitanami i załogami tegoż statku.Biblie stworzyli ludzie,którzy podobno żyli i przebywali z samym synem Boga.Narnia C.S Lewisa jest to kraina gdzie można się dostać przez obraz,szafę itp,a Aslan jest jakby odpowiednikiem Jezusa gdzieś tak czytałem i nie chciałem nikogo orazić.Więc mam pytanie jak myślicie czy istnieje życie po śmierci i czy jest taka kraina jak Narnia gdzieś daleko niedostępna dla przeciętnego człowieka.Trochę inne pytanie,bo to czy film się podoba czy nie mnie trochę znudziły.

Witam!
Ciekawe rozważania. Myślę, że istnieje życie po śmierci. Tzn głęboko w to wierzę. A co do innych swiatów. Hm.. Na pewno istnieją gdzieś w kosmosie jakies inne byty, światy. I może nawet w jakimś innym, nienznaym nam wymiarze. niewidoczne dla naszych zmysłów. Einstein w swoich naukowych teoriach sugeruje, że oprócz znanych nam wymiarów ( trzy wymiary + czas) są jeszcze inne. I w nich właśnie mogą istnieć te światy. Dla mnie są to jakieś niepojęte teorie, ale chyba tak jest rzeczywiście. Myślę, że człowiek nie jest jedyna rozumną istotą w kosmosie, a ziemia nie jedyną żyjącą planetą . Pozdrawiam serdecznie. I see You! :)