7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823995
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

nogi Jake'a

użytkownik usunięty

W filmie jest taka scena, w której Jake jedzie na wózku w krótkich spodenkach, trwa to dłuższą chwilę i można się dokładnie przyjrzeć jego chudym nogom z zanikiem mieśni. Zastanawia mnie, że jest możliwe, żeby ta scena nie była dziełem grafików? Bo chyba nie da się tak odchudzić samych nóg, od pasa w górę wyglądając normalnie, a nie jak Christian Bale w Mechaniku.

użytkownik usunięty

Oczywiście zastanawia mnie, CZY jest to możliwe. Cholernie brakuje mi na tej stronie funkcji edycji wiadomości, niby czytam każdą w całości przed wysłaniem, a jednak często jakiś błąd się uchowa.

ocenił(a) film na 9

O, tak. Święta racja z ta edycją. Mnie się to trafia niemal za każdym razem ;-)

ocenił(a) film na 10

Też miałem wrażenie, że te nogi to grafika, sprawny człowiek takich nie ma.

ocenił(a) film na 10

Można stworzyć od zera nieistniejące organizmy, a nie można by było nóg odchudzić? okeeeeeeeeej....

ocenił(a) film na 8

to nie są chude nogi, raczej normalnego szczupłego człowieka, a przez całą otoczkę sceny, zmarnowanego jake'a i wymiaru 3D wydaję się to jeszcze gorsze, i w dodatku mogli też tą scenę tak przygotować, wkońcu za dobrze w tym filmie to się nie odżywiali, a dla camerona nie ma rzeczy niemożliwych.

użytkownik usunięty
michal9o90

Przyznaję, że generalnie to ja tam się nie znam, czy ktoś ma nogi szczupłe, trochę za grube, czy trochę za chude, przynajmniej jak słucham rozmów koleżanek, że ta schudła, a tamta się roztyła w udach, to się zawsze dziwię, bo ja tego w ogóle nie zauważam :-D Ale w tej scenie akurat na te jego nogi zwróciłam uwagę, bo wydawały mi się bardzo nieproporcjonalne w stosunku do reszty ciała. Na 100% upierać się nie będę, ale tak to zapamiętałam.

gdy jest w spodenkach nogi są poprawione komputerowo, gdy jest w długich spodniach ma specjalne nakładki na kolana - by wydawały się kościste - widać to w jednym z ujęć gdy spodnie za tymi nakładkami się załamują

ocenił(a) film na 9
Vimo

Jak dla mnie do jest jedna z lepszych scen........

przecież to oczywiste ,ze ma taki zanik mięśni w nogach jak nimi nie rusza przez kilka lat ( można spekulować) przecież jak wyjmiesz noge z gipsu po kilku miesiącach to masz wychudzoną nogę.

Na pewno zrobili to graficy zdrowy człowiek nie mogłby chodzić na takich nogach....

użytkownik usunięty
diaza99

Zgadzam się. Paradoksalnie, z całego filmu pełnego osławionej głębi obrazu, fantastycznych stworzeń, magii itp, największe wrażenie zrobiła na mnie właśnie ta scena. Raz, że pokazywała kontrast między stanem fizycznym Jake'a i jego avatara, dwa, że po raz pierwszy zobaczyłam "na żywo" to, co dotąd widziałam tylko na schematycznym rysunku w podręczniku do biologii :-)

Tak, to zostało potwierdzone przez Wetę.

"Those were prosthetic legs made my Richard Taylor and Weta Workshop. Sam's legs were in green and going straight down through the seat of the wheelchair, then painted out. These were shots that ended up being farmed out, so Weta didn't do the final comps on them, but we can probably find one of the plates if Drew wants to see what it looked like on set."

użytkownik usunięty
Kazioo

Super, o to mi właśnie chodziło, sama bym tego nie znalazła, dzięki :-)

ocenił(a) film na 10

nie ma co... dbają o szczegóły w tym filmie :)

ocenił(a) film na 9

No a ja myślałem, że specjalnie wychudzili Sama ;P