skoro uwazacie ze avatar jest tak doskonalym filmem to moze ktos wytlumaczy mi czemu nie dostal oscara za najlepszy film roku ???
Poprzedni film Camerona - Titanic - Oscara dostał (aż jedenaście), a wielkim filmem nie jest.
Oscary nie są absolutnie żadnym determinantem jakości filmu.
Niech mi ktoś wytłumaczy za co oscara dostał taki film jak hurt locker. To jest dopiero tajemnica.
czy wy ludzie nie widzicie podobienstwa miedzy fabula tego filmu a tym co dzieje sie dzis chociazby na bliskim wschodzie (irak/afganistan)?
avatar to przeciez nic innego jak wyjatkowo kosztowna antyamarykanska propaganda, hurt locker natomiast pokazuje nam dzielnych marines, kumacie juz?
to wszystko polityka, tu nie ma nic do rzeczy ktory film byl lepszy! lol
STOP THE WAR!!!
w ten sposób mamy do dziś około 1000 filmów będących aluzją do inwazji na Afganistan i Irak...
Leon Zawodowiec to pewnie dla Ciebie film proekologiczny ze względu na to, że główny bohater opiekował się roślinką?
Nie przypominam sobie w leonie dialogów o ekologi, ale za to doskonale pamiętam bezpośrednio odnoszące się do amerykańskich działań wojennych dialogi w avatarze.
Nie dostał oscara bo nie zasługiwał ! Jest to tylko średni film ,nie wywyższający się normalnymi cechami od innych filmów, kolorowe obrazki to nie wszystko
Pozwolę sobie zacytować kolegę, który podał kilka bardzo trafnych
powodów, dlaczego AVATAR nie dostał Oscara:
"Trudno było oczekiwać, że nagrodę Amerykańskiej Akademii zdobędzie film
science-fiction:
* kanadyjskiego reżysera
* z głównymi aktorami Australijczykiem i Dominikanką
* krytykujący początki Ameryki - wytępienie Indian
* krytykujący prowadzone obecnie przez USA wojny m.in. w Iraku
* krytykujący amerykańskich marines
* krytykujący amerykańskie korporacje
* krytykujący kulturę amerykańską: "A light beer and blue jeans?"
* krytykujący politykę USA w kwestii terroryzmu
* dziejący się poza Stanami, bez powiewającej flagi USA
* w którym ludzie uczą się obcego języka, zastępując angielski
No nie mógł wygrać. "
I wszystko jasne. ;)
źródło: http://avatar-forum.pl
tak tak, ale z pewnością jest najlepszym filmem w historii kina...
a może w to wszystko kosmici byli zamieszani ?Może nie wygrał, aby nie wyszła na jaw tajemnica istnienia kosmitów ???
bylem na filmie i mi sie podobal , ale bez przesady maks 8/10 za efekty , a titanic wedlug mnie duzo lepszy
luke, a gdzie tam była mowa o Amerykanach atakujących Pandorę. Raczej przedstawieni zostali jako ludzie/ziemianie, a nie obywatele/żołnierze USA.
Ogólnie całe przesłanie Avatara jest zawarte w monologu agenta Smitha w Matrixie [kiedy próbuje "złamać" Morfeusza]
To się nazywa metafora i jest bardzo dobitna, czasami warto jednak nie skupiać się ślepo na jednym elemencie.
Agent Smith: I'd like to share a revelation during my time here. It came to me when I tried to classify your species. I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed. The only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You are a plague, and we are… the cure.
Źródło: [url]http://www.scenariusze.stopklatka.pl/[/url]
to jakim cudem kilkanaście lat temu wygrał "tańczący z wilkami"? jakim cudem oscara za dokument w 2002 czy w 2003 (już nie pamiętam dokładnie) dostał Michael Moore (swoją drogą propagandzista i manipulant)? bzdura.
Avatar nie zasłużył na ocara ani za reżyserię ani za produkcję i tyle.
Wczoraj obejrzałem HL i jakoś nie zauważyłem w nim gloryfikacji heroizmu marines. Polityka? jaka polityka? trzeba być kompletnie zaślepionym ignorantem żeby w ten sposób postrzegać ten film...
Polityka, nic pozatym.
Director James Cameron has made it abundantly clear that the film is linked to both the war in Iraq and the War on Terror. In an interview with The Times he declared:
“We went down a path that cost several hundreds of thousands of Iraqi lives. I don’t think the American people even know why it was done. So it’s all about opening your eyes.”
“We know what it feels like to launch the missiles. We don’t know what it feels like for them to land on our home soil, not in America. I think there’s a moral responsibility to understand that.”
Bo przecież taka ewentualność, że film nie dostał oskara, gdyż zwyczajnie nie był dość dobry i na niego nie zasłużył, rzecz jasna NIE ISTNIEJE! Ach, te zaślepione Avatarowe owieczki, wszędzie zwęszą spisek niewiernych;]
To, że Avatar nie dostał Oskara za najlepszy film wcale nie oznacza, że nie jest to film rewolucyjny i jedyny w swoim rodzaju. Nie wiele ma on wspólnego z polityką. Jest wiele filmów o których można rzec, że maja ukryte przesłanie polityczne. Avater nie stawia w pozytywnym świetle amerykańskich żołnierzy i wielkich korporacji, pokazuje za to jak w podobnej sytuacji zachowaliby się wyżej wymienieni.
Cóż nie widziałem najlepszego filmu 2009 wiem tylko że Avatar na dłużej zapadnie w pamięci niz taki Hurt Locker który był filmem może wcale nie najgorszym ale na Oskara to na pewno nie zasłużył.
Dawanie Oskara Avatarowi to tak jak dać go Star Warsom czy Indianom Jonesom lub Bondom za najlepszy film.