PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 211 tys. ocen
7,2 10 1 211204
6,1 61 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

piszcie co wolicie bardziej MARVEL czy dc nie ma czegos takiego ze lubicie tak samo

soryale nie jestem fanboyem fanboy zaniza oceny

ocenił(a) film na 7
marvelstudios

Całościowo
Vertigo ponad Marvel, Marvel zdecydowanie ponad classic DC universe.

marvelstudios

Zdecydowanie Marvel. Ze względu na mase postaci, serie takie jak Avengers, X-Men, czy Spider-Man. W DC z postaci ciekawych jest tylko Batman, Superman mnie jeszcze w żadnym filmie nie przekonał, z reszty postaci znam tylko Green Latern (słabiutki film), Arrow (fajny serial, ale skończyłem oglądać na 1 sezonie, jakoś mnie nie wciągnął), Wonder-Woman i Flash.

ocenił(a) film na 7
marvelstudios

Jeśli chodzi o filmy do Marvel wygrywa a jeżeli chodzi o gry do DC wygrywa ,taka jest rzeczywistość :D

ocenił(a) film na 6
marvelstudios

Lubię oba uniwersa mniej więcej w podobny sposób, ale jeśli miałbym wybór ,,na śmierć albo życie'' wybrałbym DC bez dwóch zdań. Poważniejsze historie, Vertigo, gry, animacje, seriale, seriale animowane, po prostu to wszystko jest lepsze od DC. Ja nie rozumiem tylko jednej rzeczy. W takiej Hameryce wojny na płaszczyźnie DC/Marvel zdarzają się rzadko. Fani Marvela w tamtym kraju to również fani DC i na odwrót. W Polsce wszyscy się ograniczają do filmów i skreślają DC na początku, bo ktoś powiedział że Man of Steel ssie.

Bartonson12

to sie mylisz w ameryce bo mieszkam na tym kontynencie jest mnostwo takich wojen w internecie

ocenił(a) film na 6
marvelstudios

Przeglądam różne fora zagraniczne codziennie, i jeśli pojawi się tam jakaś wojna to jest głównie zaczynana przez fanów filmów z Iron Manem. Wystarczy spojrzeć na youtubowe kanały prowadzone przez dorosłych ludzi. Taki nostalgia critic czy angry joe lubią to i to. Sama ta cała wojna jest bezsensowna. Skoro się lubi Marvela to czemu nie można lubić DC skoro to uniwersum również opiera się na superbohaterach?

Bartonson12

ale chodzi tez odpowiednikow np flash i quicksilver jest wiee stron na ktorych jest wojna ktory jest lepszy tak samo ktore wydawnictwo jest lepsze

ocenił(a) film na 6
marvelstudios

Ale to są takie luźne podejścia, a nie to co panuje u nas w polszy. ,,Marvel albo jesteś martwy.'' ,,DC albo utne Ci łeb''.

Bartonson12

jeszcze sie z takim czyms nie spotkalem a ty gdzie takie cos widziales

ocenił(a) film na 6
marvelstudios

Nigdzie sie z takim czymś nie spotkałem. Po prostu sparodiowałem to co sie dzieję na np. Filmwebie.

Bartonson12

nie przesadzaj nic takiego sie nie dzieje

marvelstudios

Zdecydowanie Marvel

ocenił(a) film na 10
marvelstudios

Czytam więcej komiksów Marvela niż DC. Głownie X-men i Daredevila. Uważam, że Batman i Wonder Woman z DC to świetne postaci, ale ogólnie rzecz biorąc, jak dotąd, szefowie Marvela podejmują lepsze decyzje i z lepszym skutkiem odświeżali swoje sztandarowe tytuły. Myślę, że DC ma znacznie mniej dobrych historii. Więc tak- Marvel.
Natomiast jeśli chodzi o filmy, będę głosował podobnie. Trylogia o Mrocznym Rycerzu to moja ulubiona adaptacja komiksu, ale obecnie Marvel kojarzy mi się z kapitalnymi ''Avengers'' i trzymającymi niezły poziom ''X-men'',a DC tylko z obrazoburczym ''Man of Stell'' (Jezu, co a crap!), więc całościowo, dla mnie, Marvel wygrywa także jeśli chodzi o filmy.

użytkownik usunięty
modlidesu

"Czytam więcej komiksów Marvela niż DC. Głownie X-men i Daredevila. Uważam, że Batman i Wonder Woman z DC to świetne postaci, ale ogólnie rzecz biorąc, jak dotąd, szefowie Marvela podejmują lepsze decyzje i z lepszym skutkiem odświeżali swoje sztandarowe tytuły. Myślę, że DC ma znacznie mniej dobrych historii. Więc tak- Marvel." Jeśli chodzi o kanoniczne DC i Marvela. DC ma po prostu mniej popularnych postaci i składów niż Marvel, stąd Marvel wygląda bardziej rozbudowanie. Batman, Superman, Wonder Woman, Grenn Lantern, Flash, Aquman, ewentualnie jeszcze Lobo i Constatine. Jeśli mówimy ogólnie o całym uniwersum, a nie tylko o pozytywnych postaciach to możemy dodać jeszcze wielu wrogów batmana i paru supermana .Ze składów DC to tylko JL jest powszechnie znana.

Marvel to hoho, masa powszechnie rozpoznawalnych postaci i składów. Iron-man, Thor, Hulk, Captain America, Wolverine, Spider-man,Punisher, Dardevil. F4, Avengers, X-men.

Z tymi lepszymi historiami zastanawiałbym się o co konkretnie chodzi. O kanon? A więc racja, bo Marvel ma więcej zróżnicowanych serii dla przeróżnych postaci. DC najlepsze rzeczy ma głównie z Batmana, albo komiksy z elserwolds i tyle. Tyle, że jak weźmiemy pod uwagę jeszcze serie autorskie i imprinty to sprawa nie wygląda już tak jasno. Marvel ma bardzo fajne tytuły w tej "szufladzie" Kick ass, Dark Tower series, Kabuki, Scarlet, Casanova, ale przy ambitniejszych tytułach DC imprinty Marvela prezentują się tak sobie.

Przede wszystkim wildstorm- authority, planetary, league of extraordinary gentlemen ,i vertigo- 100 bullets, preacher, hellbazer, transmetropotilan, y the last man, sandman, saga of the swamp thing, fables, scalped. Vertigo nie bez powodu zostało nazwane w latach swej świetności nowym oddechem dla rynku komiksu amerykańskiego- swoją drogą pałeczkę po vertigo przejął dziś image.

I tutaj bym stawiał, na tezę, że to najfajniejszy segment DC zaraz po gacku. Jak się porówna vertigo do niektórych evenetów i croverów Marvela, a zresztą tych od kanonicznego DC też, to to drugie wypada czasem wręcz śmiesznie.

Z filmami się zgadzam, aczkolwiek DC ma jeszcze Watchmen, V for Vendetta

ocenił(a) film na 8
użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 8
marvelstudios

Z DC lubię całą nową trylogię Batmana, "V jak Vendetta" i chyba tyle na razie. O filmach "Men of Steel" i "Green Lantern" się nie wypowiadam, bo chce o nich zapomnieć. ;) Zobaczymy jak będzie prezentował się "Batman vs. Superman". Marvel zdecydowanie wygrywa oprócz "The Incredible Hulk" lubię chyba wszystkie filmy, jedne mniej, drugie bardziej, ale lubię. c;

ocenił(a) film na 7
marvelstudios

Czasami się zastanawiałem skąd wynikają takie a nie inne średnie ocen na filmwebie, które nijak nie pasują do rzeczywistości. Teraz już wiem, wystarczy spojrzeć na konto marvelstudios. Oceny: Ghost Rider 2 - 10; Fantastyczna Czwórka: Narodziny Srebrnego Surfera - 10; Captain America: Pierwsze starcie -10; Daredevil - 10; Batman - Początek - 5; Mroczny Rycerz - 7. Serio? Stary, proszę wytłumacz mi to, po co Ty to robisz? Próbujesz się dowartościować? Sprawia Ci to przyjemność? Proszę wytłumacz mi to.

oscilek

wytlumaczam otoz jak dobrze wiesz na filmweb mozna oceniac co sie chce jak sie chce kiedy sie chce i nikt nie moze w to ingerowac chyba czytales regulamin to ze te mooje oceny ci sie nie podobaja to juz twoj problem np mi sie nie podobaja twoje oceny a jekos sie ciebie nie pytam dalczego tak ocenisz bo tak chcesz i ja tak chce i czy ty musisz sie dokladac do niszczenia tematu nie napisales co wolisz marvel czy dc

ocenił(a) film na 7
marvelstudios

Nic nie wytłumaczyłeś tylko zacytowałeś regulamin. I zgadzam się z Tobą, każdy może oceniać co chce i jak chcę. Ja wystawiam filmowi taką ocenę na jaką ten zasługuje. Ty natomiast, wyraźnie zawyżasz jedne filmy. Dlatego moje pytanie brzmi: po co to robisz? Jaki masz w tym cel?

P.S Jeśli to Cię usatysfakcjonuje to wolę DC. Co dla mnie nie ma żadnego znaczenia przy ocenianiu filmów, gdyż jak jakiś film ze stajni marvela jest filmem dobrym (patrz np Avengers) to wystawiam mu wysoką ocenę.

oscilek

bo mi sie te filmy podobaja
no to fajnie ze wlisz dc a ja wole marvel bo dc mi sie nie podoba