Avengers: Koniec gry

Avengers: Endgame
2019
8,0 195 tys. ocen
8,0 10 1 195286
7,0 67 krytyków
Avengers: Koniec gry
powrót do forum filmu Avengers: Koniec gry

Zarobek filmu.

użytkownik usunięty

Skoro infinity war zarobiło 2 miliardy to pomyślcie ile zarobi ten:)

lukiton0589

Mam nadzieję, że tu będziesz, gdy pojawi się premiera Spider-man, żeby zobaczyć rzeczywisty procent spadku/wzrostu i zobaczysz jak daleko będzie brakowało do +1600%, a jak blisko będzie +50% :)
+50% to i tak rzecz niespotykana, bo raczej większość stawia po prostu na brak spadku w ok 0%

ocenił(a) film na 10
returner

A ja mam nadzieję, że fani Marvela znów zrobią ,,swoje" i znawcy tematu znów będą łapać się za głowy jak po otwarciu Engame, gdzie wszelkie prognozy poszły do lamusa

lukiton0589

Ale o ile pomylili się procentowo analitycy ?
Początkowo ze względu na równą premierę w Chinach stawiano na 900 mln z możliwością na 1 miliard.

Nawet jakby dać już to zaniżone 900 mln, a nie 1mld na co też wielu stawiało to w stosunku do 1,2 mld pomyłka wynosi 25%.
A ty mówisz o możliwości pomyłki 50% do 1600%..

Gdyby pomylili się o 1600% przy otwarciu to miałbyś mocne kilkadziesiąt miliardów na otwarciu 3 dniowym :)

Poza tym najtrudniej wytypować liczby otwarcia, bo robiono to dużo przed premierą, a im bliżej tym typy były bliższe. Potem z kolejnymi weekendami jest co raz łatwiej o dokładne wytypowanie.

Margines błędu przy blockbusterach jest tym
mniejszy im dłużej film jest grany. Wiele tu się już nie zmieni.

ocenił(a) film na 10
returner

Pożyjemy zobaczymy

ocenił(a) film na 10
lukiton0589

I te 15 mln to typuję z całego weekendu jak będzie premiera Spidermana a nie z jednego dnia

lukiton0589

To nie ma znaczenia, bo od początku była mowa o całym weekendzie i twoim typie na wzrost 1600%, a nie od 1 dniu.

End Game ma i tak szczęście, bo długo jest bez żadnej mocnej konkurencji:
1) Przez 3 tygodnie żadnego konkurenta
2) John Wick 3 to nie jest film, który zarabia duże kwoty
3) Alladin idzie po 700 mln więc też nie ma rewelacji
4) Godzilla 2 rozczarowanie finansowe - najgorzej z Monsters
5) Dark Phoenix - gigantyczna wtopa finansowa i zarazem najsłabsza część całego uniwersum X-men. Niskie oceny.
6) Men in Black 4 - bardzo słabiutkie prognozy. Poprzednie części nieźle zarabiały, a tu tak nie będzie. Bardzo niskie oceny, dużo niższe od pozostałych części, zwłaszcza od 1 i 3.

Dopiero Toy Story 4 (21 czerwiec) i Lion King (19 lipiec) to jest bardzo mocna konkurencja, bo cała uwaga przechodzi na takie filmy, które zarabiają ponad miliard.
Gdyby te filmy miał premierę wcześniej np: 4-5 tyg temu odebrałyby dużo kasy End Game.
Zresztą to co zyska End Game na Spider-man straci przez
Toy story 4. Najpierw większy spadek, a potem wzrost co zrównoważy szale. A w okresie, kiedy będzie premiera
Lion King 19 lipca to End Game będzie mia już skromniejsze sumy przy weekendach w Usa.

ocenił(a) film na 10
returner

Liczby mówią, ze taki wzrost jest niemożliwy - zgadzam się. Ale 10-15 mln z weekendu otwarcia ffh może być do uzyskania. Powiedziałabym, że wtedy wepchniemy to w składnik losowy - jak już patrzymy mocno na obliczenia. Jednak, pod pewnymi warunkami - większość fanów, którzy mogą chcieć obejrzeć ponownie endgame nie była już kilka razy na filmie: ludzie nie chcą oglądać kilka razy tego samego. I znowu musimy liczyć na USA - jeśli endgame byłby dalej grany w Chinach - wtedy proszę bardzo, zgodziłabym się w 100%, że 15 mln w weeknd.
Jeśli większość fanów widziała już po kilka razy - nie pójdą ponownie do kin - nie oszukujmy się: są kiepskiej jakości wersje online.
Niektórzy twierdzą, że Endgame zbliży się do Avatara we wrześniu - tylko ja sobie nie wyobrażam jak Endgame przeżyje w sierpniu aby pozostać na większośc ekranów.
Co do typowania przed premierą weekdndu otwarcia - zauważ, na przykładzie Men in Black - dopiero dziś przeczytałam prognozy, że będzie źle. Prognoz nie generuje się pół roku przed...

Dodatkowo: może i nasze typowania nie są optymistyczne, ale śledząc komentarze wstecz to się sprawdzają...

ocenił(a) film na 10
lukiton0589

No czyli pewnie trochę mocniejszy skok kasy będzie przy spidermanie :D :). Ja się nie poddaje i nadal uważam i wierzę w to, że EG przebije Avatara. Ciekawe kto prócz mnie tak uważa :D.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Ja też tak uważam, bo wiem, że przy Spidermanie to się stanie. Tam wpadną porządne sumy.

ocenił(a) film na 10
lukiton0589

Podoba mi się twój entuzjazm , ale....
Patrząc na wyniki z weekendów Marvel nie wziąłeś pod uwagę że weekendy poprzedzające premierę EG. i weekend Premiery EG. Nie miały wzrostów tydzień do tygodnia przy zarobkach Kapitan Marvel, a to jest istotny szczegół. Zakładając że EG jest dużo bardziej wypasionym filmem od Kapitan Marvel a FFH. będzie zamykał całe dzieło , mogą być delikatne wzrosty ale delikatne. Jeśli by wzrost tydzień do tygodnia wyniósł 75% to trzeba to będzie uznać za ogromny sukces.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

W mega skoki nie uwierzę , ale jeśli chodzi o top 1 to będzie osiągnięte przez EG. Pajączek może troszkę zamieszać. Ale szału nie będzie pomimo tego że zamknie całą serię. ........Chyba że Chiny otworzą się na maratony EG. z FFH. ale 1600% nie ma opcji :)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Ale wiadomo lepsze jest utrzymanie zarobków na tym samym poziomie niż spadek o ileś procent. I dzięki FFH tak pewnie będzie, ale do FFH czuję, że 2.750 mld ponad zarobi bo jak teraz będzie po weekend 2.741 a Spiderman 28 czerwca premiera światowa, a u nas 5 lipca, to pewnie do 28 czerwca zarobi ponad 2.750 albo troszeczkę lepiej to wtedy FFH pozwoli utrzymać zarobki EG przez jakiś czas i szybciej Avatara dogoni ;).

ziomxd

Po 49 dniach $2,733,949,099 mld łącznie z czwartkiem z Usa, ale pewnie brakuje kwot z wielu krajów z tygodnia,

Na Youtube pokazuje 2,737,1 mld czyli ponad 3 mln więcej

ocenił(a) film na 10
returner

2.742 pewnie będzie gdzieś po weekendzie. Ale to tylko moje zdanie oczywiście.

ocenił(a) film na 10
returner

Na Mojo z piątku pokazało: $837,000 - pierwszy początek weekendu poniżej 1mln

Pozostając w kręgu Endgame (Thor) - Men In Black zarobiło ok 10 mln - szkoda, podobno niezły

ocenił(a) film na 10
bialywilk11

Jeszcze 49,3 mln zostało do Avatara xD.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

nie mogę zamieścić linka do wypowiedzi, ale zdania są jednoznaczne:
np.
I am still mostly confident that Avengers: Endgame will beat Avatar eventually, but that eventually may have to wait for a Marvel re-release. Maybe next year, in honor of Tony Stark's sacrifice? Make it Tony Stark Day. Do it every year until Avatar is defeated. And then keep going anyway. It's a pipe dream, I know. But it's my pipe dream.
źródło: z bloga cinemablend

ziomxd

Walka jest bardzo wyrównana.
Na Youtube 2,738 mld więc 4 mln więcej muszą doliczyć na Boxofficemojo z reszty świata z tygodnia, bo jest 2,734 mld

bialywilk11

Oceny wskazują, że najnowszy Men in Black to b.słaby film.

Zresztą:
Men in Black 1997 imdb 7,3 - dość solidny film
Men in Black II 2002 imdb 6,1 - przeciętny/słaby
Men in Black 3 2012 imdb 6,8 - średni, ale lepszy sequel
Men in Black: International 2019 - imdb 5,5, a dopiero spadnie wraz z większą ilością głosów

Najnowszy Men in Black na metacritic ma 38, rotten 24
Na 3 stronach oceny masakrycznie niskie.

Na imdb dobre filmy mają oceny od 7,6 do 9,2
I minimum 5 lat trzeba poczekać, aż się ustabilizuje ocena, bo na początku każdy nowy film ma zawyżoną ocenę.

ocenił(a) film na 10
returner

Wiesz ... jakoś nie kieruję się nigdy oceną gry chcę coś obejrzeć. to są moje subiektywne odczucia

bialywilk11

Ale to bez sensu, bo w ten sposób konsumujesz bardzo słabe rzeczy, słabe rzeczy, średnie, dobre, b.dobre w równym stopniu,
a w tym samym czasie ktoś inny konsumuje same b.dobre rzeczy lub przynajmniej dobre. Mowa tu o muzyce, filmach, książkach, grach i każdej inne rzeczy i za kilka lat ocenę 4 z hakiem. A przecież filmy na imdb 6 z hakiem to nie jest nic specjalnego.

Ten film z góry wiadomo, że jest beznadziejny.

ocenił(a) film na 10
returner

Wiesz - wolę sama ocenić niż kierować się za tłumem. mam własne zdanie - mi się MIB nawet podobał.

ocenił(a) film na 10
MWilk84

A Chiny nie mają takiej polityki, że tylko ileś filmów zagranicznych może być u nich w kinach w trakcie roku? Pewnie się nie otworzą

ocenił(a) film na 10
bialywilk11

W 2018 roku pofnieśli limit filmów z 17 do 34. Nie wliczane są w to filmy które są współprodukowane przez Chiny w których Chińczycy grają główne role. Teraz trzrba by było policzyć ile filmów Chiny kupiły w tym roku. :)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Dziękuję, nie mogłam znaleźć tych info...

MWilk84

Nadal to mała kropla w morzu skoro rocznie produkuje się tysiące filmów.

Z zachodnich filmów w Chinach grane są same blockbustery czyli kino głupiutkie stąd kojarzeni są jako konsumenci tandety nawet bardziej niż ludzie z Usa.
W Chinach nie grają żadnych filmów z R, żadnych filmów ambitniejszych, nie mówiąc o kinie niezależnym.
Wszechobecna cenzura, komunistyczny ustrój, ogłupianie społeczeństwa.

ocenił(a) film na 10
returner

Z tymi tysiącami produkowanych filmów to pojechałeś. Umowa fotyczy filmów z Usa. To jest umowa gospodarcza tych dwuch krajów. A kino ,,glupiutkie,, hmmmm pojęcie względne fla mnie filmy marvela takie nie są i wydaje mi się że piszac tak o poszczegulnych filmach obrażasz sporą grupę ludzi ktora chodzi do kina żeby się rozerwać. Kino nie zależne czy artystyczne jest kinem dla nie licznych osób mnie sie takie kino wogóle nie podoba i też mogł bym użyć jakiś określeń w ich kierunku ale nie robie tego bo zdaje sobie sprawę że film który mnie nie sie nie podoba może podobać sie innej grupie ludzi. Nie rozumiem też flaczego tak najeżdzasz na bialywilk11 skoto jej sie mib pofobal to ma prawo to pisać sam też ten film mam zamiar obejrzeć i nie sugeruje się ocenami jakie film dostaję. Każdy ma swój rozum i sam niech ocenia dany film , ale pamiętaj nie nażucaj innym swojego zdania bo to ze masz inne zdanie nie oznacza że masz rację . Reasumując jak by wszystkim podobało się to samo to krecili by tylko jedne filmy grali by tylko jednego rodzaju muzyke gotowali by tylko jednego rodzaju potrawy i generalnie życie było by szare i monotonne.

MWilk84

Nie obraża się nikogo mówiąc jak jest. Co jak co, ale ludzie zawsze mnie cenili za szczerość, bo to tak rzadkie w tych czasach. Brutalna szczerość. Filmy słabe to filmy słabe. Przeciętne to przeciętne. Dobre to dobre. Wybitne to wybitne. Gdy są bardzo duże różnice w ogólnym odbiorze po co zakłamywać rzeczywistość ? Gusta też się różnią. Jedni mają słabe gusta, bo słabiej się znają. Inni przeciętne, bo znają się na czymś średnio na jeża. A jeszcze inni mają wyrafinowane gusta i olbrzymią wiedzę.

Kino rozrywkowe już samo z nazwy mówi za siebie i tak jest też traktowane. Jako odmóżdżacze dla beki. Dla rozrywki po ciężkim dniu. To już w wieku 18-20 lat ludzie w większości o tym wiedzą. Ale i w rozrywkowym kinie są rodzynki.

ocenił(a) film na 10

Powiedzmy, że za pół godziny będzie 2,739 miliarda ; >

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

O tak a jeszcze Nd nas czeka haha.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

Nie sugerował bym się tym streamem w zeszłym tygodniu na streamie weekend sie zamknął na 2,732mld a na box office mojo było 2,731,400mld

ocenił(a) film na 10
MWilk84

wie ktoś jak ten stream zbiera informacje? Jak działa?

użytkownik usunięty
Protoss_Tassadar

46 milionów do avatara.

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

Prawie 2.42,5 mld na box office mojo :). Po kolejnym weekendzie przekroczą 2,50 mld. Za dwa tygodnie przy premierze pajączka będą już prawie na równi z Avatarem, bo pajączek da duży przyrost Endgame

ocenił(a) film na 10
lukiton0589

Co ja piszę. Oczywiście 2.742,5. A za tydzień 2,75 mld. Ach te upały

lukiton0589

To co zaskakujące, że w Usa przewidywano 3 mln w weekend, a jest 3,5 mln (spadek zaledwie 27,8%)

Infinity war po 52 dniach dorzuciło jeszcze w Usa do końca wyświetlania 14 mln między 53-140 dniem.

Globalnie 2,742,491 mld więc świat trochę dorzucił. Po korekcie w poniedzialek może być 2,743 mld.

Być może za 7 dni po kolejnym weekendzie globalnie będzie ok 2,750-2,751 mld.
Za 14 dni 2,757-2,758 mld, bo powinno odbyć się bez spadków ze względu na zbliżającą się premierę Spider-man.

ocenił(a) film na 10
returner

bardzo ładnie dożucili stany poszły tak jak myślałem ale świat dożucił więcej :) teraz walka rozgrywa się pomiędzy bialywilk11 a zoimxd zobaczymy kto wygra konkurs z tego tygodnia ;)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

Przypomnij co kto ile obstawił : >

ocenił(a) film na 10
Protoss_Tassadar

Protoss Tassadar 2,740mld$ MWilk84 2,740,150$mld returner 2,741$mld Bialywilk11 2,742$mld ziomxd 2,743$mld wort801 2,744$mld Martinez08 2,750$mld. przypomnienie z poniedziałku

MWilk84

Ja dawałem 44 może ja trafie :)

ocenił(a) film na 10
returner

No jesteśmy coraz bliżej Avatara :) a obstawiałem 2,742 mld więc fail :D. No 2.750 oby tyle było :) i zostanie tylko wtedy 38 mln :). Więc już niedużo ;).

ocenił(a) film na 10
ziomxd

obstaeiałeś 2,743 więc jesteś bliski celu:)

ocenił(a) film na 10
MWilk84

A to super xD.

ocenił(a) film na 10
ziomxd

XD

ziomxd

Za 2 tyg. i 3 tyg. przekonasz się dopiero jaka jest siła fanów Marvela, bo to są kluczowe weekendy.

ocenił(a) film na 10
returner

I o to chodzi ! Pokażemy moc!

ziomxd

Niech nikt nie lekceważy potęgi mocy fanów Marvela . :);)

ocenił(a) film na 10
wort801

z czystej ciekawości - tak rozmawiamy cały czas o tym ile kwota wzrośnie każdego tygodnia - a przyznać się ile razy byliście aby wesprzeć? ;)

bialywilk11

Ja 2 razy byłem :) jeszcze raz pójdę ....

ocenił(a) film na 10
bialywilk11

ja 2 razy