PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619712
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

2/10

ocenił(a) film na 2

Na początku akcja jest w miarę w miarę ale potem to miałem ochotę rwać włosy z głowy. Ot taka bajeczka o dzielnych Amerykanach dla podreperowania amerykańskiego ego. Sam się zastanawiam skąd to 120 miejsce w rankingu... Dla mnie film kiepski, wolę obejrzeć stare klasyki w stylu "Dział z Navarony" lub "Najdłuższy dzień" niż takie cuś.2/10.

użytkownik usunięty
Walka_dalej_trwa

Ten film jest osobistą wizją reżysera, dla którego najlepszy opis to "pół żartem pół serio". Właśnie na tym polega fenomen filmów Tarantino ze jedni go za Boga uważają, a dla innych jego filmy to tylko badziew.

ocenił(a) film na 2

Jak to mówią filmy Tarantino albo się kocha albo nienawidzi. Ja widać należę do tej drugiej frakcji.

ocenił(a) film na 8
Walka_dalej_trwa

Ale przed obejrzeniem filmu wiedziałeś czego mniej więcej spodziewać się po reżyserze

ocenił(a) film na 9
Walka_dalej_trwa

No chyba nie do końca. "Na początku akcja jest w miarę w miarę"? Tyle, że na początku akcji prawie nie ma. "Ot taka bajeczka o dzielnych Amerykanach dla podreperowania amerykańskiego ego."? O tym z reguły są filmy wojenne - o bohaterach. Amerykańskie o Amerykanach, angielskie o Anglikach, polskie o Polakach. Czy mieszać w to trzeba ego tych nacji? Oczywiście, że tak. Inaczej film by się nie podobał. Nie inaczej jest w przypadku wymienionych przez Ciebie filmów.

Aczkolwiek, Inglourious Basterds jest zaprzeczeniem tego co napisałeś - nie jest o Amerykanach żeby połaskotać ich ego - ten film jest o Żydach. I na drugim miejscu o Francuzach.

Się zastanawiam czy Ty czasem nie przysnąłeś na tym filmie, bo Twoja mini recenzja pasuje do wielu filmów, ale nie do tego.